Számítógép vezérelte a "kiborg" sörélesztő génjeit

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 8. 09:18

Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és egy élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását.

 A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött.
    Az új típusú vezérlés biotechnológiai folyamatok irányított lefuttatását teszi lehetővé a jövőben, például baktériumokkal gyártathatnak szabályozott módon bioüzemanyagot.
    John Lygeros kutatásvezető, a zürichi műszaki egyetem munkatársa csoportjával a Saccharomyces cerevisiae elnevezésű élesztőgombát vizsgálta - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk). A sörélesztő néven is ismert sarjadzógomba az egyik legfontosabb élesztőfaj, kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. A sötét színű gyümölcsök, például a szilva vagy a szőlő héján lévő fehér rétegben is jelen van, mert a növényi kutikula viaszanyagaiban is megél.
    A Saccharomyces cerevisiae a fermentációs eljárásokban leggyakrabban alkalmazott mikroorganizmus, egyúttal a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet.

Kulcsszavak: tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50