Hétköznapi párok és celebek: súrlódni online lehet igazán

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 3. 08:53

Rosanna Cashnek - Johnny Cash lányának - több mint 43 000 Twitter-követője van, és mindig nagyon várják az énekesnő aktuális csípős megjegyzéseit, amelyeket férjére, John Leventhalra, a Grammy-díjas zenészre tesz. Egyszer azért kezdte korholni, mert a férfin egy koncertfellépés alkalmával olyan farmer volt, amelyet már harmadik napja hordott egyfolytában. Másnap már azt írta: férje hízelegve kérte, hogy segítsen neki "rendben tartani a holmijait". Persze Leventhal - aki Mr. L-ként ismert RosannaTwitter-követői számára - nyilván nem nagyon díjazza, hogy felesége online teregeti ki a szennyesüket...

A hangmérnök esete a sziesztázó zenésszel

    Az énekesnő egy interjúban elmondta, egy másik alkalommal éppen arról twittelt, hogy a férje sziesztázik. Amikor Leventhal megjelent a stúdióban, a hangmérnök teljesen elképedve fogadta, hiszen épp akkor olvasta az üzenetet.
    "John felhívott, és nagyon bosszús volt - emlékezett vissza a feleség. - Azt mondta, ne írjak olyasmit az embereknek, hogy ő lógatja a lábát, és alszik!"
    A kapcsolatok elég kemények tudnak lenni. A közösségi média elhatalmasodása pedig - ahol kifejezetten javasolt a magánéleti pillanatok megosztása, és ahol a provokatív és vallomásszerű hozzászólásokra épülhet a folytatás - új súrlódási felületet hozott a párok életébe: melyek azok az információk, amelyek tisztességes módon megoszthatók a világgal?

A sérülékeny ego és a jóváhagyott posztok

    Ha egy pár egyik fele nem érdekelt abban, hogy világgá kürtölje egy balul sikerült vacsora vagy romantikus weekend részleteit, a mégis megszülető Facebook-poszt vagy tweet irritálhatja őt, félreértéseket eredményezhet, és főként sérülhet az egója.
    Néhány olyan alkalmat követően, amelyek alaposan próbára tették a kapcsolatot, egyes házastársak elkezdtek ragaszkodni ahhoz, hogy partnerük kérje a jóváhagyásukat, mielőtt egy velük kapcsolatos bejegyzést vagy fényképet posztolnak. Vannak olyanok is, akik már a legelső randevún megbeszélik ezeket a szabályokat (egyfajta, a közösségi médiára vonatkozó házassági szerződésként): azt, hogy mit szabad megosztaniuk kapcsolatukról. Még egy olyan, látszólag ártalmatlan dolognak a twittelése is, mint amilyen egy lakásfelújítás, komoly leckét jelenthet a határvonalak kijelölésekor.
    "Ez egy olyan szabályos tárgyalás, amilyenre számos kapcsolatban sor kerül, azzal a különbséggel, hogy ennek a kapcsolatnak a közönsége mostanra megsokszorozódott - magyarázta a The New York Times munkatársának a dolog lényegét Lee Rainie, aki a technológia és az emberi viselkedés kapcsolatát feltárni hivatott Pew Research Center Internet and American Life Project igazgatója. - Kínos pillanatok is adódhatnak, főként, ha ezek a megbeszélések a nyilvánosság előtt zajlanak."
    A több mint egy tucat párral lefolytatott interjúk azt igazolják, hogy az ilyen nézetkülönbségek megosztása a nagyközönséggel bizony igen gyakori jelenség.

Vulkáni maszk és tilos csók

    Rebecca Gray michigani doktorandusz barátjával, Ernest Whitinggel él együtt. Tavaly májusban Whiting fényképet készített róla, miközben behunyt szemmel, szélesre nyitott szájjal fekszik, és arcát egy Costa Ricában vásárolt, vulkáni iszapból készült maszk fedi.
    Egy augusztusi napon Rebecca éppen dolgozott, amikor megkapta a szokásos Facebook-üzenetet: valaki megjelölte őt egy fényképen. Amikor meglátta a maszkos fotót, arra gondolt, hogy azt Whiting az ő számítógépéről szerezte meg, és tette fel a Facebookra. "Leesett az állam - mesélte. - Megpróbáltam törölni a képet, de csak a jelölést sikerült eltávolítani."
    E-mailt írt és SMS-t küldött Whitingnek, követelve, hogy törölje a posztot - persze addigra már valamennyi online lévő barátjuk és ismerősük látta, rajta nevetett mindenki. Végül nem bírta tovább, belépett a Facebookra a férfi jelszavával, és ő maga távolította el a képet. Amikor Whiting aznap este hazaért, Rebecca már az ajtóban várta, és ellenmondást nem tűrő hangon közölte: a férfi soha többé nem nyúlhat a számítógépéhez.
    Whiting azt mondta, a maga részéről csupán szórakoztatónak találta a képet. "Ha tudtam volna, hogy mindez mivel jár, nem tettem volna fel a Facebookra" - ismerte el félénken. És nem valószínű, hogy még egyszer elkövetne ilyen hibát...
    Egyes párok azzal igyekeznek megőrizni kapcsolatuk intimitását, hogy már idejekorán megalkotják a maguk szabályait. A brooklyni Jen Dunlap 2009 májusában tett kirándulást Törökországban, és Caicoson újdonsült barátjával, a színész-zenész Chris Sullivannel. Mielőtt elindultak, Sullivan azt kérte, hogy Jen ne tegyen fel a Flickrre olyan képeket, amelyeken éppen csókolóznak.

Több só - show? - kell bele!

    Még a közösségi médiával átitatott párok is alaposan megküzdenek azzal, amit az új felület jelent a kapcsolati etikett területén.
    Nozlee Samadzadeh és Jarrett Moran évek óta aktív résztvevője az online közösségi életnek. 2009-ben együtt hoztak létre egy Tumblr-fiókot Needs More Salt (Több só kell bele!) címmel, ahol azokról az ételekről adtak közre leírásokat és fényképeket, amelyeket éppen főztek.
    A hölgy nevetve idézte fel, hogy egyszer mennyire sikerült felingerelnie férjét, amikor viccesen azt találta írni, hogy Moran csak szerencsétlenkedik a konyhában.

    A további konfliktusok elkerülése érdekében abban állapodtak meg, hogy publikálás előtt kölcsönösen megnézik egymás bejegyzéseit. És ez bölcs lépésnek bizonyult.

    Nemrégiben azonban Samadzadeh kis híján elküldött egy hírt a Needs More Saltra, azt panaszolván, hogy neki kellett vacsorát készítenie, mert Moran túl későn ért haza. Habár Moran nem tudta, hogy aznap neki kellett volna főznie, megkérte az asszonyt: írja át a posztot.

A 100 éves washingtoni háztól a nyakkendő foltjáig

    Még gyakrabban fordul elő, hogy egy pár egyik tagja sokkal inkább szeretné megosztani mondanivalóját a közönséggel, mint társa. Két évvel ezelőtt Jenny Luu, egy washingtoni kozmetológus arra kérte férjét, a zenész és fotós Jason Hamachert, hogy ne írjon a Facebookra, amikor üzleti úton van távol. Ugyanis nem akarta tudatni senki idegennel, hogy ő egyedül van otthon.
    A házaspár tulajdonában van egy 100 éves ház is a főváros környékén. Két hónappal ezelőtt alaposan felkavarta Jenny kedélyét, amikor a férje már másodjára írt a Facebookon a ház tetőzetének szükségessé vált megjavításáról. Három évvel korábban ugyanis Hamacher már közzétett fényképekkel gazdagon illusztrált jegyzeteket otthonuk felújításáról. A halmozódó kommentek miatt Jenny nyugtalankodni kezdett: amiatt aggódott, hogy barátaik esetleg kérkedésnek tekintik az újabb beszámolót. "Nem akarom, hogy azt gondolják rólunk az emberek, hogy a bőrünk alatt is pénz van - idézte fel aggodalmának okát Jenny Luu. - Nem akarom, hogy kényelmetlenül érezzék magukat."
    Néhány házastárs számára azonban az a legjobb védekezés, ha úgy tesznek, mint ha nem vennének észre semmit. George Stephanopoulos - aki annak idején Bill Clinton elnöki stábjához tartozott, jelenleg pedig a Good Morning America című reggeli show-műsor egyik házigazdája - elmondta, hogy az ABC News 50 éves évfordulóján adott fogadáson őt kiáltották ki annak a műsorvezetőnek, aki "valószínűleg a leginkább nyugtalankodik felesége Twitter-üzenetei miatt".
    Felesége ugyanis a komikus Alexandra Wentworth, akinek több mint 42 000 Twitter-követője van. "Létezik egyfajta egyszerű szabály a számomra - közölte nevetve Stephanopoulos. - Ne kérdezősködj, és ne olvass el semmit!"
    Wentworth általában tartózkodik attól, hogy a Twitteren tegyen közzé politikai tárgyú vicceket, bár mint mondta, ezt igen nehéz volt megállnia a januári New Hampshire-i republikánus tanácskozás során, amelynek férje volt a moderátora. "Drágám, ne bombázz a szexi SMS-eiddel, inkább figyeld a vitát!" - írta neki címezve.
    "Nem hiszem, hogy látta volna ezt az üzenetet" - elevenítette fel most az amerikai lapnak.
    Stephanopoulos valóban nem látta; több mint 1,7 millió követője van a Twitteren, és posztjai általában a munkájával kapcsolatosak. Mint ahogy azt sem olvasta, amikor felesége egy erősen sikamlós viccet engedett meg magának egy elnökjelölt-aspiráns nyakkendőjén éktelenkedő gyanús folttal kapcsolatban. Amikor a riportrer rákérdezett erre, a volt fehér házi szóvivő abbahagyta a nevetést, és csak fűzött hozzá: "Annyira örülök, hogy nem tudtam róla!"

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50