Utcaszínház, tánc, zene és vígalom a Sziget fesztiválon

http://admin.prim.hu/articleeditor/#

forrás Prim Online, 2012. július 21. 08:54

Soha ilyen gazdag tárháza nem vonult még fel a színházi és cirkuszi produkcióknak, mint a jubileumi Szigeten. Egyetlen nap sem telhet el színházi darab nélkül és az idén még az is elmondható, hogy a világ minden tájáról érkeznek sétáló mutatványok is, a Salamon-szigetektől Indiáig, Angliától Szlovákiáig, Oroszországtól Lengyelországig. A fesztivál minden napjára jut zenés, bábos vagy óriás szerkezeteken tovaguruló látnivaló, keresni se kell, járnak-kelnek és mulattatnak mindenfelé.

A Porondszínházban már a mínusz egyedik naptól, azaz augusztus 6-tól láthatóak a színházi darabok. A mínusz egyedik napon például a Magyar Teátrum Társaság Cseh Tamás emlékestet mutat be Bereményi Géza rendezésében s a szereplők közt ott lesz Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Für Anikó, Kállói Molnár Péter és sokan mások. A nulladik napi színház pedig a La Mancha lovagja, a Magyar Teátrum Társaság és a Jókai Színház bemutatásában. Különleges színházi produkció, igazi csapatmunka: artisták, zenészek, színészek, táncosok egy porondon, cirkuszi és színházi tér, valóság és álom elegye.

A többi napon is a show-é lesz a főszerep. Itt van rögtön az angol cirkuszi társulat, a Circo Rum Ba Ba, amely mi mással foglalkozna szívesebben, mint az olimpiával. A mulattatók ókori olimpikonok, Leónidász és Hermogenész bőrébe bújva a történelem első olimpiára készülnek, i.e. 328-ban. Fél szemmel mindig egymást figyelik miközben melegítenek, de még így is jut idejük mesélni ógörög nyelven korábbi győzelmeikről az őket csodáló tömegnek az első és a második napon.

Szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap belehallgathatunk a Salamon szigetekről - kizárólag bambusz hangszerekkel - érkezett Narasirato törzsi zenéjébe. A melanéz utcazenével az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad mellett találkozhatunk majd a legtöbbször.

Az olimpia mellett Anglia leghíresebb ténye az esős időjárás, amelyet a második naptól fogva egy egyedi, az Esik című színdarabban lesz látható a British Event Theater előadásában. A társulat utcaszínházi előadásaikban a humorral ötvözik a látványos és eredeti képi hatásokat. További látványos produkció fantasztikus bábfigurákkal játszó Pickled Image Nem félünk a farkastól! (The big bad wolf) című bábjátéka lesz. A farkassal - aki nem is olyan gonosz és rossz fiú, mint a mesékben híresztelik róla - minden délután összefuthatnak majd a nézők.

Az utakon a francia Compagnie Pipototal két forgó, pörgő, csilingelő, furcsa járgánnyal cikázik majd. Philippe Geffroy őrült szerkezeteit a Compagnie Pipototal artistái működtetik, akik minden este hatalmas utcaszínházzal várják a nagyérdeműt.
További különlegességgel szolgál az Indiából érkezett Dil Mastana csoport. Az ősi zenei tradíciókat megtartó repertoárjuk tökéletes harmóniában mutatja be az indiai radzsasztáni énekek tekervényes dallamait, mely Ábrahám Judit táncával válik kerek egésszé.

Mindeközben szintén Angliából galambok érkeznek a Circii cirkusszal, Galamb úr és Galamb asszony látványosan csipeget majd mindenfelé.

A hétvégén feltűnik egy fúvós zenekar, a Blaas of Glory, de amit játszanak valahogy más, mint amit furulyán, klarinéton, fuvolán szoktak.  A holland csapat a kemény rock lényegét ülteti át fúvósokra, kiegészülve bendzsóval, harmonikával, akusztikus gitárral, pergődobbal és természetesen mosótáblával.

A tánc sem maradhat ki a széles repertoárból, ezért Bloco X nyers energiájával, szenvedélyességével, vad, lüktető ritmusviharával érkezik a Szigetre, hogy elhozza magával a Samba őrületet. Ez egy nemzetközi samba projekt, amely 100 válogatott dobossal Európa 14 országából, köztük Magyarországról jön össze. Az együttes évente csak háromszor áll össze, ebből egyik idén is a Sziget.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50