Infotér - Nélkülözhetetlenek az állami informatikai fejlesztések

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 9. 08:09

Az állami informatikai fejlesztések előnyeiről, valamint a digitális írástudás szükségességéről hallhattak előadásokat a balatonfüredi Infotér konferencia résztvevői csütörtökön.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára azokat a kormányzat által végrehajtott informatikai fejlesztéseket mutatta be, amelyek könnyebbé tették az állampolgárok életét. Komoly sikernek tartotta a Diákhitel2 konstrukció informatikai hátterének kialakítását, és ide sorolta a népszámlálás adatait feldolgozó szoftvert is, amely az Educatio Kht. munkáját könnyítette. Beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is jelentős fejlesztésekkel képes megvalósítani az országleltár összeállításának feladatát.
 

Portugália bevezetett egy úgynevezett állampolgári kártyát, amely több igazolványt egységesített, például a személyi igazolványt, az adókártyát és a tb-kártyát, és a választópolgárok összeírásánál is segítséget nyújt. A kártya lehetőségeiről beszélt Nuno Correia, a portugál kormány államtitkársági kabinetfőnöke, aki hangsúlyozta: Portugália kész együttműködni Magyarországgal, hogy átadja tudását arról, hogyan könnyítheti az állampolgári ügyintézést az informatika.     Mint mondta, a kártyán lévő csip tárolja az emberek adatait. A lakosság 70 százalékának már rendelkezik az eszközzel, amelynek használata a vállalkozások alapításának idejét is jelentősen lerövidíti.
 

Új kihívásként említette az úgynevezett állampolgári kioszkok létrehozását azokon a helyeken, ahol a lakosság száma nem indokolja a magyar kormányablakokhoz hasonló állampolgári ügyintézőhelyek kialakítását. Az ATM-terminálokhoz hasonló berendezések által az emberek az állampolgári kártyájuk segítségével több ügyet intézhetnek, ez csökkenti a költségeket, és növeli a hatékonyságot is. Beszámolt arról is: havonta 3,8 millió látogatója van az online ügyintézést biztosító kormányzati oldalnak. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta: a napokban véglegesítik az új szellemi tulajdon védelmének stratégiáját, a Jedlik-tervet, amelyet december elejétől bárki véleményezhet az intézmény honlapján.
 

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ország közigazgatásának versenyképessége gazdaságilag sem elhanyagolható, a vállalatok és az állam költségeit is csökkenti a jól strukturált közigazgatás, amelynek bonyolultsága a külföldi tőke beáramlását is befolyásolja.  Azt mondta, a munkavállalóknak hamarosan a vállalkozások 90 százalékánál szükségük lesz informatikai ismeretekre, ezekkel azonban jelenleg a lakosság fele sem rendelkezik, vagyis digitálisan írástudatlan. Egyik legfontosabb beavatkozási területnek a 45 év felettiek informatikai képzését tartotta, amely szerinte a civil szervezetek segítsége nélkül nem hajtható végre.
 

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke mintegy 5 milliárd forintra becsülte azt a veszteséget, amelyet az online szerencsejátékokkal kapcsolatos, egymással ellentétes kormányzati döntések okoztak az informatikai kis- és közepes vállalkozásoknak.
 

Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve internetes fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakma egy része elhagyja az országot - közölte. A magyarországi cégek számára abban látott lehetőséget, hogy több infokommunikációs termék gyártását a világcégek már a Távol-Kelet helyett a kelet-közép-európai térségben képzelik el. Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt lakosság 32 százaléka még sosem használta az internetet, a munkaerőpiacra kikerülők ötödének pedig nincs konvertálható tudása. A felnőtt lakosság 25 százalékára tette a funkcionális analfabéták arányát. Az Informatika a Társadalomért Egyesület az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve rendezte meg harmadik alkalommal az Infotér konferenciát a kormányzati döntéshozók, az iparág, valamint civilek részvételével.  

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50