Ismét lehet kerecsensólymokat kukkolni a neten

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 15. 15:06

Elindult csütörtökön az a folyamatos, interneten keresztül követhető fészek-megfigyelési program, amellyel egy kerecsensólyom család életét láthatják az érdeklődők a kikeléstől a fiókák kirepüléséig.

Tavaly 106 országból több ezren követték figyelemmel az eseményeket, idén pedig még nagyobb nemzetközi sikerre számíthat a műsor. A MAVIR Zrt. a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által koordinált LIFE+ programmal együttműködve évek óta telepít a madarak számára biztonságot nyújtó műfészkeket nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopaira.


Tavaly már átlagosan mintegy 500 fő figyelte folyamatosan a "valóságshowt", amelynek csaknem háromezer rajongója van a Facebook közösségi oldalon. A www.mavir.hu weboldalon látható közvetítés több kameraállásból és HD-felbontásban is elérhető. Újítás, hogy a bekamerázott kerecsenfészek mellett több, az ország különböző pontján található műfészkeknél is "fotócsapdákat" telepítettek a szakemberek. Így várhatóan más, az oszlopokon oltalomra találó madárfajok életébe is sikerül majd bepillantást nyerni - tájékoztatta a MAVIR közleményben csütörtökön az MTI-t.
 

A ragadozómadár-fészek megfigyelési program keretében az érdeklődők nemcsak nyomon követhetik a kerecsencsalád életét, de mind a szülőpárra, mind pedig a fiókákra vonatkozó névadó versenyben is részt vehetnek. A nyertes névadók jelen lehetnek a fiatal madarak meggyűrűzésénél is, amelynek egyes mozzanatait szintén élőben közvetítik majd az interneten. A szervezők emellett számos, a madarak életmódjával kapcsolatos vetélkedővel szeretnék színesíteni a kerecsensólymok megfigyelését.


A ragadozómadár-védelmi program keretében a MAVIR munkatársai a természetvédelmi szakemberek javaslatára telepítették a madarak számára kialakított műfészket egy úgynevezett "fenyő" típusú oszlopra, 25 méteres magasságba. Ezt követően pedig két HD-minőségű kép rögzítésére alkalmas kamerát szereltek fel a folyamatos megfigyeléshez. A technika kivételes megfigyelési lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, beleértve az ornitológusokat, akik számos új információt szereznek így a fokozottan védett madarak életéről, amit később fel is tudnak használni azok védelme érdekében.
 

A kerecsensólyom globálisan veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. Becsült világállománya legfeljebb tizenkétezer párra tehető, de a Kárpát-medencén kívül már évtizedek óta folyamatosan csökken a fészkelő párok száma.
 

Magyarországon az intenzív védelmi munka 1980-ban kezdődött, amelynek köszönhetően az akkori mintegy harmincról mára kétszáz fölé emelkedett a párok száma. A munka kiteljesedését jelentette az Európai Unió LIFE programjai által támogatott, 2006-ban indult első, majd 2010-ben kezdődött második kerecsensólyom-védelmi program. Utóbbi 2014-ig tart és a magyar szervezetek szlovák, román és bolgár partnerekkel működnek együtt a faj védelme érdekében, átadva a hazai tapasztalatokat, amelyek nyomán például a térség országai már a magyar minta alapján kezdtek műfészek-telepítésekbe.

Kulcsszavak: onlineszolg

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50