Az IT világnak is lépést kell tartania a rezsicsökkentéssel

forrás: Prím Online, 2013. november 1. 08:28

A 2013. január 1-je óta hatályos rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabály nemcsak a díjak 10%-os konszolidációját írja elő a közműszolgáltatók számára, hanem szigorú tájékoztatási kötelezettséget is. Előbbi rendelkezés hiánytalan betartása a költséghatékonyabb gazdálkodás, utóbbi az infótechnológia tekintetében állította kihívások elé a szolgáltatókat. A tájékoztatási kötelezettség betartását a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi, ezért a közműszolgáltatók IT szállítóinak is gyorsan kellett reagálni a változásokra, esetenként új funkciókkal bővítve a meglévő vállalatirányítási rendszereket.

Év elejétől az energiaszektor szereplőinek, július 1-jétől a víziközmű-szolgáltatóknak kötelező egyértelműen leírni számláikon, hogy mennyivel kevesebb pénzt fizet egy-egy lakossági fogyasztó, a rezsicsökkentés kezdete óta megtakarított összeget pedig külön „rezsibokszban”, színes mezőben kell feltüntetni. Ezen módosítások végrehajtása azonban nem pusztán nyomdatechnológiai művelet: a számlázási szoftverek módosítását, beállítást, esetenként bővítést kíván meg.

Az elmúlt hetek hírei között gyakran szerepelt, hogy számos távhőszolgáltatót köteleztek kötbérfizetésre a rezsicsökkentés rendelkezéseinek nem megfelelő végrehajtásáért. Akadnak azonban pozitív példák is: a Sopron Holding Zrt-t a napokban emelte ki követendő példaként a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az egyértelmű, ezáltal könnyen értelmezhető számlaképekre való tekintettel. Kovács Mártának, a Sopron Holding díjelszámolás-vezetőjének véleménye szerint a feladat megoldásában nagy segítségükre volt a száz százalékban hazai R&R Software Zrt. szakértelme, valamint a közműszolgáltatói tevékenység – köztük a számlázás – támogatására használt „FusionR Utility” vállalatirányítási rendszer rugalmassága, amelyeknek köszönhetően fejlesztési költségek nélkül, a törvényi követés keretein belül valósult meg a szükséges módosítás.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás