Az IT világnak is lépést kell tartania a rezsicsökkentéssel

forrás: Prím Online, 2013. november 1. 08:28

A 2013. január 1-je óta hatályos rezsicsökkentésre vonatkozó jogszabály nemcsak a díjak 10%-os konszolidációját írja elő a közműszolgáltatók számára, hanem szigorú tájékoztatási kötelezettséget is. Előbbi rendelkezés hiánytalan betartása a költséghatékonyabb gazdálkodás, utóbbi az infótechnológia tekintetében állította kihívások elé a szolgáltatókat. A tájékoztatási kötelezettség betartását a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi, ezért a közműszolgáltatók IT szállítóinak is gyorsan kellett reagálni a változásokra, esetenként új funkciókkal bővítve a meglévő vállalatirányítási rendszereket.

Év elejétől az energiaszektor szereplőinek, július 1-jétől a víziközmű-szolgáltatóknak kötelező egyértelműen leírni számláikon, hogy mennyivel kevesebb pénzt fizet egy-egy lakossági fogyasztó, a rezsicsökkentés kezdete óta megtakarított összeget pedig külön „rezsibokszban”, színes mezőben kell feltüntetni. Ezen módosítások végrehajtása azonban nem pusztán nyomdatechnológiai művelet: a számlázási szoftverek módosítását, beállítást, esetenként bővítést kíván meg.

Az elmúlt hetek hírei között gyakran szerepelt, hogy számos távhőszolgáltatót köteleztek kötbérfizetésre a rezsicsökkentés rendelkezéseinek nem megfelelő végrehajtásáért. Akadnak azonban pozitív példák is: a Sopron Holding Zrt-t a napokban emelte ki követendő példaként a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az egyértelmű, ezáltal könnyen értelmezhető számlaképekre való tekintettel. Kovács Mártának, a Sopron Holding díjelszámolás-vezetőjének véleménye szerint a feladat megoldásában nagy segítségükre volt a száz százalékban hazai R&R Software Zrt. szakértelme, valamint a közműszolgáltatói tevékenység – köztük a számlázás – támogatására használt „FusionR Utility” vállalatirányítási rendszer rugalmassága, amelyeknek köszönhetően fejlesztési költségek nélkül, a törvényi követés keretein belül valósult meg a szükséges módosítás.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mindent kézben tartunk

A tesztcsövet a centrifugába kell helyezni, a komponenst a korrekciós pozícióba, a csomagot a szállítószalagra: a legtöbb munkafolyamatban szükség van rá, hogy megfogjuk, majd valahová áthelyezzük a tárgyakat. A modern rendszerekben ezeket a pick-and-place műveleteket automatizált megfogók végzik. Ezeknek több millió egymást követő mozdulat során ugyanolyan erőteljesen és finoman, precízen és megbízhatóan kell működniük. Az ehhez szükséges erőt egyre inkább villanymotorok biztosítják: amilyen például a FAULHABER BX4 egysége. A Zimmer Group többek között a laboratóriumi folyamatok automatizálására is gyakran használt új GEP2000 sorozatú megfogóinál is ezt a megoldást választotta.

2022. május 19. 18:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24