Google-vezér: a szólásszabadság és a szabad internet segítené a kínai reformokat

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 6. 09:27

A keresőmotorjának cenzúrázása miatt évekkel ezelőtt a kínai piacról kivonult Google amerikai óriáscég elnöke szerint Kína további növekedéséhez elengedhetetlen a szólás és az internet szabadsága.

A Hongkongban tartózkodó Eric Schmidt a South China Morning Post című újságnak hétfőn adott exkluzív interjújában úgy fogalmazott, hogy a szólásszabadság fokozása a világ immár második legnagyobb gazdaságának további emelkedését segítené. Az információ szabad áramlása ösztönzi az innovációt, az internet jelenlegi korlátozása ugyanakkor a legfelsőbb szintű, tudományos kutatások elé is komoly akadályokat állít - mondta Schmidt a hongkongi lapnak.
 

A Google évekkel ezelőtt szintén a világháló korlátozásának áldozatául esett a kelet-ázsiai országban: keresőmotorjának cenzúrázása miatt a vállalat 2010-ben a piaci kivonulást választotta, s ott csupán hongkongi oldalával van jelen, így kevesebb mint 10 százalékos piaci részesedéssel bír a kínai piacon. Tavaly zenehallgatásra és -letöltésre kifejlesztett oldalát, majd internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát is bezárni kényszerült.
 

A Google-vezér szerint a jelenlegi szigor enyhítése abban is segítene, hogy Kína elkerülje a közepes jövedelmű országok csapdáját. Schmidt szavaival Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti beszédére utalt, aki akkor úgy fogalmazott: biztos országa további stabil növekedésében és abban is, hogy az képes lesz ezt a csapdát kikerülni. A jelenség azokban a felemelkedőben lévő országokban jelentkezik, amelyek gazdasági fejlődésük során megragadnak egy jövedelmi kategóriájában, s nem képesek onnan feljebb lépni.
 

A Kína előtt álló legnagyobb problémák közt Schmidt a demográfiai trendeket, vagyis a társadalom elöregedését és a munkakorú népesség csökkenését említi, "szörnyű hibának" nevezve az egy-gyermek politikát. Kína versenyképességét csökkenti szerinte a globalizáció és az automatizáció is, ezek következtében a világ gyárának szerepét 10-20 éven belül más, olcsóbb ázsiai országok, a Fülöp-szigetek, Malajzia vagy Indonézia veszik majd át.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Debütál a ChatMate, az interaktív chatbot

Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

2023. március 27. 21:20

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08