Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejleszt az ÉDV Zrt.

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 22. 11:17

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. megkezdte egy, az Európai Unióban is egyedülálló intelligens víziközmű-vezérlő rendszer fejlesztését a társaság bicskei regionális vízellátó hálózatán.

A vállalat általános és műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az intelligens rendszer fejlesztése során egységes rendszerbe foglalják a távleolvasás, a térinformatika, az üzemfelügyeleti rendszer és a tárgyi eszköz nyilvántartás által szolgáltatott adatokat.

 

Mindez hozzájárul a hálózati nyomás szinten tartásához, a csőtörések számának csökkentéséhez, a rejtett hibák kiszűréséhez, valamint a csőtörés miatt a városi környezetben történő károk távvezérelhető enyhítéséhez.

 

A kutatás-fejlesztés során egyrészt olyan programrészeket hoznak létre, amelyek megoldást kínálnak a víziközmű jellemző problémáira és ezáltal általános, másutt is használható megoldássá válhatnak, másrészt matematikai szimulációs módszerekkel modellezik a vezetékhálózat nyomás- és áramlási viszonyait. A teljes program költsége meghaladja az 576 millió forintot, ebből 314 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert el a vízmű.

 

A projekt végén a kutatás eredményeit szabadon hozzáférhetővé teszik. Az ÉDV Zrt., a víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, a teljes rendszer offline állapotához hozzáférést biztosít egyes hazai felsőoktatási intézményeknek, illetve a szimulációk lefuttatásához adott esetben valós idejű hozzáférést is lehetővé tesz.

 

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 74 településen, 237 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást, szennyvízszolgáltatását 47 településen mintegy 200 ezer ember veszi igénybe.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39