Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejleszt az ÉDV Zrt.

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 22. 11:17

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. megkezdte egy, az Európai Unióban is egyedülálló intelligens víziközmű-vezérlő rendszer fejlesztését a társaság bicskei regionális vízellátó hálózatán.

A vállalat általános és műszaki vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az intelligens rendszer fejlesztése során egységes rendszerbe foglalják a távleolvasás, a térinformatika, az üzemfelügyeleti rendszer és a tárgyi eszköz nyilvántartás által szolgáltatott adatokat.

 

Mindez hozzájárul a hálózati nyomás szinten tartásához, a csőtörések számának csökkentéséhez, a rejtett hibák kiszűréséhez, valamint a csőtörés miatt a városi környezetben történő károk távvezérelhető enyhítéséhez.

 

A kutatás-fejlesztés során egyrészt olyan programrészeket hoznak létre, amelyek megoldást kínálnak a víziközmű jellemző problémáira és ezáltal általános, másutt is használható megoldássá válhatnak, másrészt matematikai szimulációs módszerekkel modellezik a vezetékhálózat nyomás- és áramlási viszonyait. A teljes program költsége meghaladja az 576 millió forintot, ebből 314 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert el a vízmű.

 

A projekt végén a kutatás eredményeit szabadon hozzáférhetővé teszik. Az ÉDV Zrt., a víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, a teljes rendszer offline állapotához hozzáférést biztosít egyes hazai felsőoktatási intézményeknek, illetve a szimulációk lefuttatásához adott esetben valós idejű hozzáférést is lehetővé tesz.

 

Az ÉDV Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 74 településen, 237 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást, szennyvízszolgáltatását 47 településen mintegy 200 ezer ember veszi igénybe.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50