Ma kezdődik a Sziget fesztivál

MTI Sajtóadatbank, 2014. augusztus 11. 08:29

A mínusz egyedik nappal ma veszi kezdetét a 22. Sziget fesztivál. A nagyszínpad idei fellépői közé tartozik a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, míg a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében itt lép fel mások mellett Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis és Calvin Harris.

A nagyszínpadon hosszú évek óta először négy magyar zenekar, az idei Sziget-himnuszt előadó Ivan & The Parazol, a Nagy-Szín-Pad-nyertes Mary PopKids, a Punnany Massif és a fennállásának 25. születésnapját ünneplő Tankcsapda is fellép. A fesztiválozókat idén is számtalan helyszín várja a Szigeten, köztük az Európa Színpad, a Világfalu, a Blues-Ír Színpad, a Múzeumi Negyed, a Fidelio Kultúrzóna - Összművészeti Színpad, a WAMP Design Piac, a Romkocsma Negyed és a Civil Sziget.

Az idei Sziget kapcsolódik a woodstocki fesztivál 45., a Rubik-kocka 40. és a rendszerváltás 25. évfordulójához.

A fesztiválon állandó lesz a rendőri jelenlét, a civil ruhás járőrökön kívül angol és francia rendőrök is szolgálatot teljesítenek majd.

 

 

A szervezők várakozásai szerint megdőlhet a látogatócsúcs

 

Hetvenhat hektáros területen három hét alatt, mintegy nyolcezer ember munkájával épült fel az idei fesztivál, a befejező munkálatok vasárnap is zajlottak. Húsz kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, mintegy 12 ezer négyzetméteren - hangzott el a vasárnapi sajtóbejáráson.
 

Gerendai Károly főszervező még korábban az MTI-nek reálisnak nevezte, hogy a hétfőn kezdődő, és egy héten át tartó fesztivál látogatócsúcsot hoz, és 400 ezer fölé is kerülhet az idei fesztiválozók száma. Az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy akár napi 85 ezer látogatót is kiszolgáljon. Az eddigi rekordot a 2009-es 390 ezres összlátogatószám jelenti. Az optimista várakozásokat támasztja alá, hogy már valamennyi hetijegyet eladták a Szigetre, amelyet a szokásosnál egy héttel később rendeznek.
 

Az idén fellép mások mellett a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében például Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis vagy az augusztus 17-i zárópartin Calvin Harris. Lesz nyitóshow augusztus 12-én Deadmau5-szal, a tízezer néző befogadására alkalmas A38 sátorban pedig azt tudják megmutatni, milyen zenék fontosak ma Európában, itt fellép például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux.
 

Mint a vasárnapi sajtóbejáráson elhangzott, a korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett a fesztivál idejére további 35-40 kilométernyi díszkivilágítás lesz, a húsz hektárnyi erdős területen végig izzósorokat építettek. Jelentősen, mintegy 25 százalékkal bővült a kempinghelyek száma, a különböző komfortfokozatú és speciális kempingek már hetekkel a Sziget kezdete előtt beteltek.
 

A Sziget összköltségvetése tavalyhoz képest mintegy 300 millió forinttal nő, aminek elsődleges oka, hogy több mint 400 millió forinttal költenek többet a programra, eközben viszont megtakarítást eredményez bizonyos helyszínek összevonása (Világfalu, ír-blues színpad) és megszüntetése (Aréna sátor). A pop-rock nagyszínpadhoz 120 négyzetméter LED-világítást építettek ki, a második legnagyobb helyszín, a négyezer négyzetméteres A38 sátor vadonatúj és egyenesen Angliából érkezett. Számos helyen láthatók különböző hazai és külföldi művészek installációi, köztük a Selfie Robot vagy az Űrkomp. A Rubik-kocka 40. évfordulójára hat konténerből épült installáció, a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából egy százméteres fal idézi az egykori berlini építményt.
 

Idén is lesz Sziget Beach, bár a tavalyinál valamivel kisebb területen, mivel a Duna vízszintje a tervezettnél magasabb. A sajtóbejárás idején még nem fújták fel az egyik legnépszerűbb helyszínt, a lumináriumot, és épülőben volt az ír-blues színpad is, a romkocsmanegyed viszont már üzemelt. Újdonság, hogy a környezettudatosság jegyében kaució kiváltásával mindenki gyűjtheti a szemetet egy fesztiválos szemeteszsákba, amelyet leadva visszajár a kaució. Debütál a Festfone is: a kiegészítő szolgáltatást igénybe vevők ingyen beszélhetnek egymással a Szigeten.
 

A fesztiválon négyszázfős egészségügyi szolgálat dolgozik, az ambulancián 16 orvos, ötven nővér, lesz 12 motoros- és 110 gyalogos járőr, egy rohamkocsi, négy esetkocsi és két mentőkocsi. A közrendet mintegy 1500 biztonsági őr, több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti. A konténeres zuhanyzók mellett négy helyszínen lesznek kiemelt zuhanyblokkok sminkelési, hajszárítási lehetőségekkel, tükrökkel.
 

A Sziget gasztronómiai elrendezése tájegységenként egységes és szerteágazó, a fesztivál több pontján étteremközpontokat alakítottak ki, képviseltetik magukat Magyarország borvidékei és a pálinkakultúra is.
 

Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője elmondta, hogy a Sziget közelében élő óbudai lakosok védelmében száz méter hosszú, hat méter magas hangfogó falat is építettek 18 milliméteres réteges ragasztott lemezből.

Kulcsszavak: Sziget fesztivál

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39