A mosogatógép feltöltésére is képes robotot terveztek

MTI Sajtóadatbank, 2014. szeptember 13. 10:06

Jövőre már a mosogatógépbe is képes lesz bepakolni az a harmadik generációs robot, amelyet a birminghami brit tudományos fesztiválon mutattak be fejlesztői.

Boris, akit a fesztivál zárónapján tártak a nagyközönség elé, egyike a világ első olyan robotjainak, amelyek az emberekre jellemző mozdulatokat idézve képesek célzottan megmozdítani számukra idegen tárgyakat. A robotot a Birminghami Egyetem kutatói fejlesztették ki. „Ez Boris első nyilvános szereplése” – mondta a rendezvényen Jeremy Wyatt, az intézmény számítógép-tudományi karának professzora. A szakember szerint a robot kifejlesztése öt évükbe és 350 ezer fontba került.

 

A kezein öt-öt ujjal rendelkező Boris az arcán és a csuklóján lévő érzékelőkkel "látja" a tárgyakat. Mindössze tíz másodpercre van szüksége ahhoz, hogy a több ezer lehetőség közül kiválassza az adott tárgy megragadásának legjobb módját, és a cél eléréséhez szükséges karmozdulatokat is pontosan megtervezze, kikerülve az akadályokat – adta hírül a BBC News.

 

 

„Nem arra van beprogramozva, hogy felvegye a tárgyat, hanem arra, hogy megtanulja felvenni azt” – magyarázta Wyatt. „A robot lát valamit, és mivel arra van képezve, hogy egy bizonyos tárgyat egy bizonyos módon fogjon meg, ezért azt mondja magában - oké, ez a felület hasonlít arra, amit ismerek, szóval ezt a fogást fogom alkalmazni” – magyarázta a robot megépítésében segédkező Maxine Adjigble kutatómérnök.

 

Wyatt és a nemzetközi PacMan projekten dolgozó többi kutató célja, hogy 2015 áprilisára Boris képes legyen bepakolni egy mosogatógépbe.

 

„Nem mintha úgy vélném, hogy a mosogatógép-feltöltő robotok égető gazdasági, vagy szociális szükségleteket elégítenének ki”  jegyezte meg Wyatt. „De ez tipikusan olyan feladat, amely odafigyelést igényel az embertől - olyasmi, amelyhez az összes olyan kézi ügyességre szükség van, amelyek kifejlesztésére több százmillió évet szánt az evolúció. Azáltal, hogy mindezt 'beletesszük' egy robotba, reméljük, hogy a jövőben sokkal rugalmasabbá tehetjük őket” – magyarázta a szakember.

 

A fejlesztőcsapat tervei közt szerepel, hogy Boris idővel a bal karját is tudja használni és a tapintás érzékével is gazdagodjon. A kutatók hosszú távú célja, hogy "olyan robotokat építsenek, amelyek emberi környezetben, irodákban, kórházakban és raktárakban is képesek működni".

 

A fesztiválon egy másik intelligens robot, Bob is bemutatkozott, aki Borisszal ellentétben képes helyváltoztató mozgást is végezni és a környezetéről hőtérképet készítve tájékozódik. Bob akár egy héten keresztül is képes megfigyelés alatt tartani egy beltéri környezetet mindenfajta emberi beavatkozás nélkül, miközben kisebb feladatokat is elvégez és önállóan hoz döntéseket. Bob a közelmúltban volt háromhetes gyakorlaton a G4S biztonságtechnikai cég gloucestershire-i irodájában.

 
Forrás: BBC.co.uk

Kulcsszavak: fejlesztés tudomány robot

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05