Szőr Péter-díjjal jutalmazták az ESET kutatóit

A Windigo elemzéssel vívták ki az elismerést

forrás: Prím Online, 2014. október 1. 16:02

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET mérnökei kapták az első Szőr Péterről elnevezett, a legjobb biztonsági kutatásért járó díjat.

 

A 24. Virus Bulletin Nemzetközi Konferencián (Seattle, USA) adták át a Szőr Péter.díjat (Péter Szőr Award), amelyet idén az ESET kanadai kutatócsoportja vehetett át az Operation Windigo elnevezésű világméretű támadássorozatról írt elemzésükért.

 

A tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt, magyar Szőr Péter informatikus, számítógépes biztonsági szakértő, és víruskutató volt, aki a víruskutatás területén szerzett kimagasló érdemeket és a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt Finnországban majd Amerikában. Magyarországon a Sicontact támogatásával 2010-ben megjelent a Vírusvédelem művészetéről című könyve alapműnek számít, sok helyen tankönyvként használják.

 

„Az ESET kanadai kutatócsoportja igazán kiérdemelte a Szőr Péter emlékére létrehozott kitüntetést. Az Operation Windigo részletes és alapos feltárása, az elemzés során használt úttörő technikák alkalmazása és a különböző más szervezetekkel és kutatókkal való együttműködés, mind Szőr Péter vitathatatlan szakmai érdeminek szellemében történt. Reméljük a díj további kiváló minőségű kutatásokra sarkallja az ESET és más szervezetek kutatóit.” – mondta John Hawes, a Virus Bulletin Operation elnöke. 

 

 

Idén adták át először a Szőr Péter-díjat, amely a tavaly novemberben elhunyt kutató életművének és vitathatatlan érdemeinek állít emléket. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy hagyományteremtő módon, minden évben átadják a legjobb biztonsági kutatásért járó díjat. A jelölések közül a Virus Bulletin kuratóriuma által összeállított shortlist alapján az évente megrendezésre kerülő Virus Bulletin konferencián választják ki a nyertest. 

 

 

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

Egy kutatás szerint a kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét. Ennek részben az is az oka, hogy becslések szerint az irodai dolgozók 72 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy a munkahelyükön általuk létrehozott adatok az övék. Az ESET kiberbiztonsággal foglalkozó szakértői szerint a járványra adott intézkedések – az ellátási láncok és partnerségek kiterjesztése, valamint a távmunka és a felhő-infrastruktúra bevezetése – minden korábbinál kiszolgáltatottabbá tették a cégeket a külső és belső fenyegetésekkel szemben.

2021. november 17. 12:31

Biztos, hogy okosórával biztonságban van a gyermekem?

„Szólj, ha megérkeztél”. Olyan mondat ez, amelyet minden gyerek hallott már a szüleitől attól függetlenül, hogy iskolába, edzésre, különórára, a barátaihoz vagy a nagyszüleihez ment éppen. Ma már a digitális vívmányok rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy aggódó szülőként nyomon követhessük gyermekeink aktivitását. Ilyen az okosóra is, amely a biztonság elősegítése mellett sajnos néha  veszélyforrást is jelenthet a gyerekek számára.

2021. november 13. 11:41

Az új ESET HOME platform könnyebb ellenőrzést és jobb kezelhetőséget kínál a felhasználóknak

Megjelent az ESET otthoni biztonsági programok legújabb verziója, a megújult ESET HOME platformmal kiegészülve, amellyel a felhasználók kényelmesen, egyetlen felületről kezelhetik az összes Windows és Android otthoni eszközük biztonsági beállításait. 

2021. november 4. 12:29

Okostelefon trendek szülőknek

Bizonyára minden szülőt foglalkoztat, hogy mit is csinálnak a gyerekek mostanában az okostelefonjaikon. A válasz egyszerű: mindent. A legtöbben az iskolába is magukkal viszik az okostelefonjaikat, hogy a barátaikkal együtt kipróbálják a legújabb közösségi média kihívásokat vagy az aktuális Instagram trendeket.

2021. november 2. 12:32

Agresszív zsarolóvírus-taktikákról és tömeges jelszó-feltörő támadásokról számol be az ESET új vírusriportja

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit. Az ESET legújabb vírusriportja több aggasztó tendenciát is kiemel, köztük az egyre agresszívabb zsarolóvírus-taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a gyakori, megtévesztő adathalász-kampányokat, melyek az otthonról dolgozókat célozzák.

2021. október 14. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59