Iránba tart az Apple

MTI Sajtóadatbank, 2014. november 3. 08:22

Tárgyalásokat kezdett az Apple potenciális iráni együttműködő partnerekkel termékei értékesítésének megkezdéséről, mihelyt azt az országgal szemben elrendelt nyugati exportkorlátozások lazítása lehetővé teszi - idézte több nemzetközi hírügynökség a Wall Street Journal cikkét.

A Wall Street Journal az Apple belső vállalati köreiből származó értesülésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a vállalat magas rangú képviselői Londonban tárgyalásokat folytattak lehetséges iráni együttműködő partnerekkel.

A megbeszéléseken az Apple európai és ázsiai piacokon alkalmazott értékesítési csatornáihoz hasonlóan, kizárólag Apple termékeket értékesítő helyi márkaképviseletek megnyitásának lehetőségeit vitatták meg. Az Apple termékeit lehet ugyan jelenleg is kapni Iránban nem hivatalos csatornákon keresztül, a vállalat azonban nem rendelkezik hivatalos képviseletekkel.

Az amerikai vállalatok számára az iráni piac 1979, a sah bukása óta gyakorlatilag elérhetetlen. Az iráni atomprogramról Teherán és az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és Németország között folyó tárgyalásokon elért eredményeket nyugtázva azonban az idén januárban az ország ellen elrendelt szankciókat valamelyest enyhítették. A tárgyalások sikere esetén november 24-én a szankciók további enyhítése várható.

Az RT.com hírportál beszámolója szerint az Iránnal szemben elrendelt szankciók lazításának egyik első jeleként az Egyesült Államok az idén áprilisban "korlátozott időre" engedélyezte a Boeing repülőgépgyárnak "műszaki biztonsági szempontból fontos alkatrészek" szállítását Iránnak. Repülőgépeket továbbra sem adhat el a Boeing iráni vásárlóknak. Hasonlóképpen a General Electric is kapott engedélyt hajtómű alkatrészek szállítására Iránnak.

Az Egyesült Államok az idén májusban enyhítette a fogyasztói elektronikai termékek iráni exportjára vonatkozó korlátozásokat. A 77 milliós Irán nagy potenciális piac az Apple számára, hiszen széles középosztállyal rendelkezik és lakosainak 42 százaléka 25 év alatti.

Kulcsszavak: +céginfo Apple

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2022-ben is az Euronics lett a legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú online kereskedő

Közzétette a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú online kereskedők friss ranglistáját a GKID. 2022-ben már másodszor készült külön rangsor a 100%-ban magyar hátterű cégekről, ahol az Euronics ismét kiérdemelte az első helyet. Az összesített listán a vállalat megőrizte hetedik helyét, 2023-ban pedig további növekedésre számít online értékesítési csatornáján.

2023. május 27. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01