Interaktív azték történelmi kódex

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 18. 11:17

Interaktív lett az aztékok Kolumbusz előtti története egyik legfontosabb forrásának tekintett, 16. századi mexikói kódex - jelentette be a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, melyet Antonio Mendoza spanyol alkirály rendelt meg, hogy bemutassa a gazdagság forrásait, a területi adókat, az aztékok lakta területeket, a mindennapi életet és a társadalmi változásokat.

A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot. Ha az egeret a spanyol szöveg fölé viszi, megjelenik modern spanyol vagy angol fordítása, a képekre kattintva további magyarázatokhoz juthat vagy megvizsgálhatja a terület térképét. A kódex ingyen tanulmányozható az interneten, de az "azték alkalmazást" le lehet tölteni az Apple App Store-jából is.

 Ernesto Miranda, az applikációt fejlesztő intézet oktatási innovációs igazgatója elmondta: ezeket az eszközöket sosem használtak még az ilyen jellegű dokumentumok feldolgozására.

Az eredeti Mendoza-kódexet azték és spanyol mesterek alkották, hogy tájékoztassák a spanyol uralkodót az alkirályság állapotáról. A Spanyolországba tartó hajót, mely a kódexet szállította, francia kalózok támadták meg, a könyv így nem érte el úti célját. A 17. század közepén az Oxfordi Egyetem gyűjteményébe került, és azóta is ott található.

A mexikói és más nemzetiségű kutatóknak eddig fel kellett kutatniuk a ritka, csak angol nyelven olvasható másolatok valamelyikét vagy költséges utazást kellett tenniük Angliába, ha tanulmányozni akarták a kódexet.

Illusztráció a Mendoza-kódexből. (Fotó: AFP)
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás