Számos fertőzött appot találtak a Google Play Store-ban

Czipperer Dia, 2015. február 9. 13:08

A Google Play áruház kínálatában számos alkalmazás elérhető, azonban sajnos nem mindegyik a legbiztonságosabbak közé tartozik. Akadnak olyan programok, amelyek rosszindulatú kódokat tartalmaznak.

Előfordult már valaha, hogy letöltöttetek egy programot és utána a telefonon hirdetések kezdtek el megjelenni, akárhányszor feloldottátok a készüléket? A válasz a rosszindulatú appokban keresendő.

 

A Google Play Store-ban számos olyan alkalmazás található, amely kéretlen reklámokkal bombázza a felhasználókat, ám nem csak az alkalmazáson belül teszi mindezt, hanem mindegy egyes alkalommal, amikor a felhasználó feloldja a készüléket. És ami még ennél is bosszantóbb, hazugságokat tartalmazó üzeneteket jelenít meg, például, hogy a készülék veszélyben van, és támadás észlelhető. Filip Chytry, az Avast kutatója szerint mindez természetesen teljesen hazugság. Amikor pedig a felhasználó rákattint, más fertőzött applikációkhoz irányítja át a program.

 

Ezek az alkalmazások Chytry szerint teljesen normálisan viselkednek a telepítés során, és még utána sem rögtön lehet kiszűrni őket. A jelek egy újraindítás vagy néhány nap elteltével jelentkeznek csak. Akadnak azonban olyan appok is, melyek egy hónap elteltével mutatják meg valódi arcukat.

 

Az egyik ilyen népszerű alkalmazás a Durak, amelyet a Google Play adatai szerint nagyjából 5-10 millió alkalommal telepítettek már. Akad azonban a fertőzött appok között IQ teszt és történelmi program is. A programok különböző fejlesztőktől származnak, azonban mindegyikben ugyanaz a veszélyes kód található.
 

 

Az eddig észlelt fertőzött alkalmazásokat már eltávolították a Google Play áruházból, beleértve a Durakot is.

 

Íme, egy videó, amely bemutatja, milyen, amikor egy telefonon fertőzött applikáció fut.

 

 

Forrás: Techcrunch.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24