10 millió jelszót tett közzé egy biztonsági szakértő

Czipperer Dia, 2015. február 16. 10:29

Egy biztonsági szakértő nem akármilyen adatokat tett közzé. Összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált, amelyeket különböző helyekről gyűjtött össze és a torrenten keresztül bárki letötlheti.

Mark Burnett biztonsági szakember hackerek által ellopott és az interneten közzétett jelszavakat gyűjtött össze, melyeket összegyúrva összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált.
 

 

A szakember tudományos és kutatási céllal készített egy adatbázist. Bárki ellenőrizheti, hogy az ő felhasználói azonosítója is köztük van-e.  A Rehmann oldalán  be lehet írni felhasználónevet, illetve jelszót, és a felhasználók megbizonyosodhatnak róla, vajon az ő saját adataik is benne vannak-e a tízmilliós listában.

 

Előnye továbbá ennek az ellenőrzésnek, hogy – aki még most is bizalmatlan, hogy esetleg ilyen módon próbálják meg kicsalni adatait –, nem kell a teljes azonosítót megadni, elég csupán néhány karaktert beírni, ugyanis a részleges egyezéseket is listázza.

 

Bár Burnett jószándékkal tette közzé ezeket az adatokat, komoly jogi kérdéseket vet fel az általa végzett „kiszivárogtatás”. Ezzel ő maga is tisztában van, és bejegyzésében arról is ír, miért ne tartóztassa le az FBI. Többek között arra is kitér, hogy az email címekből eltávolította a domaineket, illetve a cégek nevét, amely utalna a bejelentkezési adatok forrására. Ezen felül pedig a azokat az információkat is száműzte, amelyek személyhez kapcsolhatók vagy hitelkártya, bankkártya számra utalnak.

 

Úgy véli továbbá, hogy ezek a jelszavak már rég „halottak”, hiszen nem most szivárogtak ki, csupán összegyűjtötte ezeket. Az érintettek már kicserélhették a jelszavak, illetve értesíthették a felhasználókat. Mivel már régebbi azonosítókról van szó, az is könnyen előfordulhat, hogy azóta már nem használják az adott szolgáltatást, vagy időközben maguktól jelszót módosítottak a userek.

 

A teljes 84,7 megabájt méretű szöveges dokumentumba sűrített adatokat bárki letöltheti a torrenten keresztül.

 

Forrás: Xato.net

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

Meghosszabbított nevezési határidővel 2021. november 8. éjfélig várják a jelentkezésedet az online szakma legrangosabb díjára, az idén 20 éves ’Az Év Honlapja’ pályázatra! A legjobb honlapokat, applikációkat, rendezvény oldalakat, blockchain, digitális marketing- és technológiai megoldásokat 28 kategóriában várja a szakmai zsűri, november 8-án éjfélig. Itt a legjobb lehetőség, hogy megmérettesd Magad a digitális világban!

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

Több új, Magyarországon is elérhető környezetbarát keresési funkciót jelentett be a tegnapi napon a Google vezérigazgatója. 

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

A Google a Search On konferencián jelentette be, hogy újratervezte keresőszolgáltatását, amely mostantól intuitív módon segíti új témák felfedezését a MUM algoritmus segítségével.

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

A magyar piacon  végzett átfogó kutatás alapján a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásportfólióval várja új és meglévő ügyfeleit. A különböző internetezési és tartalomfogyasztási szokásokhoz igazodva a szolgáltató a megújult portfólió által korszerűbb, átláthatóbb és szélesebb körben képes kiszolgálni az ügyféligényeket. 

2021. szeptember 29. 11:20

Tapasztalja meg a legendás játékot

A világ egyik vezető játékmonitor1 és IT-kiegészítő márkája, az AGON by AOC nemrég egy teljesen új termékkategóriát vezetett be a legigényesebb és legkompetitívebb játékosok és esportolók számára: az AGON PRO-t. Most két további, kivételes specifikációjú modellel bővül a kínálat: a HDR400 támogatással rendelkező 31,5 hüvelykes (80 cm) AG324UX modellel (4K @ 144 Hz) és a 27 hüvelykes (68,6 cm) AG274FZ (FHD @ 260 Hz) modellel. Az erőteljes, élénk színek érdekében mindkét modell IPS panellel rendelkezik és az extra sima, szellemképektől mentes megjelenítésért 1 ms GtG válaszidőt kínál.

2021. szeptember 20. 18:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59