10 millió jelszót tett közzé egy biztonsági szakértő

Czipperer Dia, 2015. február 16. 10:29

Egy biztonsági szakértő nem akármilyen adatokat tett közzé. Összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált, amelyeket különböző helyekről gyűjtött össze és a torrenten keresztül bárki letötlheti.

Mark Burnett biztonsági szakember hackerek által ellopott és az interneten közzétett jelszavakat gyűjtött össze, melyeket összegyúrva összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált.
 

 

A szakember tudományos és kutatási céllal készített egy adatbázist. Bárki ellenőrizheti, hogy az ő felhasználói azonosítója is köztük van-e.  A Rehmann oldalán  be lehet írni felhasználónevet, illetve jelszót, és a felhasználók megbizonyosodhatnak róla, vajon az ő saját adataik is benne vannak-e a tízmilliós listában.

 

Előnye továbbá ennek az ellenőrzésnek, hogy – aki még most is bizalmatlan, hogy esetleg ilyen módon próbálják meg kicsalni adatait –, nem kell a teljes azonosítót megadni, elég csupán néhány karaktert beírni, ugyanis a részleges egyezéseket is listázza.

 

Bár Burnett jószándékkal tette közzé ezeket az adatokat, komoly jogi kérdéseket vet fel az általa végzett „kiszivárogtatás”. Ezzel ő maga is tisztában van, és bejegyzésében arról is ír, miért ne tartóztassa le az FBI. Többek között arra is kitér, hogy az email címekből eltávolította a domaineket, illetve a cégek nevét, amely utalna a bejelentkezési adatok forrására. Ezen felül pedig a azokat az információkat is száműzte, amelyek személyhez kapcsolhatók vagy hitelkártya, bankkártya számra utalnak.

 

Úgy véli továbbá, hogy ezek a jelszavak már rég „halottak”, hiszen nem most szivárogtak ki, csupán összegyűjtötte ezeket. Az érintettek már kicserélhették a jelszavak, illetve értesíthették a felhasználókat. Mivel már régebbi azonosítókról van szó, az is könnyen előfordulhat, hogy azóta már nem használják az adott szolgáltatást, vagy időközben maguktól jelszót módosítottak a userek.

 

A teljes 84,7 megabájt méretű szöveges dokumentumba sűrített adatokat bárki letöltheti a torrenten keresztül.

 

Forrás: Xato.net

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Együttműködési megállapodást kötött a Delta és az evosoft

Több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési céllal szándéknyilatkozatot a Delta Systems Kft. és az evosoft Hungary Kft. Az elmúlt időszakban a legmodernebb platformok és dobozos rendszerek integrációját igénylő megoldásokon túl egyedi fejlesztéseket is magukban foglaló megrendelések egyre gyakoribbá váltak a piacon. Magyarország egyik legnagyobb rendszerintegrátora és Magyarország egyik vezető ipari szoftverfejlesztője mostantól egymás támogatását élvezve sokkal magasabb hozzáadott értékű informatikai fejlesztéseket lesz képes végrehajtani, így növelve versenyelőnyüket a hazai és nemzetközi piacon.

2024. január 4. 10:13

A Wolt Drive és a MediaMarkt ultragyors, kétórás kiszállítást indít

A magyar Wolt Drive a MediaMarkt első ultragyors kiszállítási partnere. Az együttműködés a teljes hazai MediaMarkt hálózatra vonatkozik, így országszerte Szombathelytől Gyöngyösön át Békéscsabáig 28, Budapesten pedig mind a 11 MediaMarkt üzletből elérhető a villámgyors kiszállítás.

2023. december 15. 16:27

Az év keresésekben: Google keresési trendek 2023

A Google Kereső nagyméretű információs bázisának köszönhetően évek óta segíti a felhasználókat abban, hogy megtalálják a számukra fontos információkat és tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat Magyarországon és az egész világon.

2023. december 11. 14:36

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

Szeretnél szintet lépni vállalkozásoddal? Fejlesztettél egy innovatív appot vagy megújult a weboldalad? Esetleg valami rendkívüli digitális megoldást hoztál létre? Mutasd meg fejlesztésed Magyarország legrangosabb online marketingkommunikációs pályázatán, ahol az elmúlt években egyre változatosabb tematikájú honlapok és applikációk kerültek a szakma figyelmének fókuszába, amely mellé bónuszként jött a nagyközönség és a szakmai zsűri visszajelzése id. A 30 kategóriánk közül biztosan Te is megtalálod a számodra megfelelőt!

2023. december 5. 10:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40