10 millió jelszót tett közzé egy biztonsági szakértő

Czipperer Dia, 2015. február 16. 10:29

Egy biztonsági szakértő nem akármilyen adatokat tett közzé. Összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált, amelyeket különböző helyekről gyűjtött össze és a torrenten keresztül bárki letötlheti.

Mark Burnett biztonsági szakember hackerek által ellopott és az interneten közzétett jelszavakat gyűjtött össze, melyeket összegyúrva összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált.
 

 

A szakember tudományos és kutatási céllal készített egy adatbázist. Bárki ellenőrizheti, hogy az ő felhasználói azonosítója is köztük van-e.  A Rehmann oldalán  be lehet írni felhasználónevet, illetve jelszót, és a felhasználók megbizonyosodhatnak róla, vajon az ő saját adataik is benne vannak-e a tízmilliós listában.

 

Előnye továbbá ennek az ellenőrzésnek, hogy – aki még most is bizalmatlan, hogy esetleg ilyen módon próbálják meg kicsalni adatait –, nem kell a teljes azonosítót megadni, elég csupán néhány karaktert beírni, ugyanis a részleges egyezéseket is listázza.

 

Bár Burnett jószándékkal tette közzé ezeket az adatokat, komoly jogi kérdéseket vet fel az általa végzett „kiszivárogtatás”. Ezzel ő maga is tisztában van, és bejegyzésében arról is ír, miért ne tartóztassa le az FBI. Többek között arra is kitér, hogy az email címekből eltávolította a domaineket, illetve a cégek nevét, amely utalna a bejelentkezési adatok forrására. Ezen felül pedig a azokat az információkat is száműzte, amelyek személyhez kapcsolhatók vagy hitelkártya, bankkártya számra utalnak.

 

Úgy véli továbbá, hogy ezek a jelszavak már rég „halottak”, hiszen nem most szivárogtak ki, csupán összegyűjtötte ezeket. Az érintettek már kicserélhették a jelszavak, illetve értesíthették a felhasználókat. Mivel már régebbi azonosítókról van szó, az is könnyen előfordulhat, hogy azóta már nem használják az adott szolgáltatást, vagy időközben maguktól jelszót módosítottak a userek.

 

A teljes 84,7 megabájt méretű szöveges dokumentumba sűrített adatokat bárki letöltheti a torrenten keresztül.

 

Forrás: Xato.net

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

Miután a PSD2 bevezetésére kitűzött szeptember 14-i határidő tarthatatlanná vált, az MNB tegnap közleményt adott ki, amelyben megnyugtatja az érintetteket, hogy - az Európai Uniós szinten hozott döntéssel összhangban - az MNB többlet időt biztosít a magyar pénzügyi szektor számára, hogy megfeleljen az erős ügyfél-hitelesítésről szóló jogszabályoknak, a fizetési kártyával végzett online fizetési műveletek esetében.

 

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2015 után másodszor rendezik meg Budapesten az ITU Telecom World konferenciát (Europe Telecom-ot rendeztek már itt korábban is). A világ talán legfontosabb nemzetközi infokommunikációs- és távközlési eseménye kormányok és az iparágban érdekelt vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások számára nyújt lehetőséget a találkozásra és információcserére. 

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben. A kiberbiztonsági céget végrehajtási képessége és technológiai víziója alapján értékelték a jelentésben. 

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

2019. szeptember 1. 13:27

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás