A GVH vizsgálja a Telekom és a Telenor együttműködést

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 26. 11:43

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárás keretében versenyjogi szempontból értékeli és vizsgálja a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. szerdán bejelentett együttműködését - közölte a GVH.

A Magyar Telekom és a Telenor szerdán közölte, hogy közösen üzemelteti és fejleszti 800 MHz-es 4G mobilhálózatát Budapest kivételével az egész országban. Ezt - szerdai közleménye szerint - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jóváhagyta. A GVH közleményében kiemeli: a két céggel szemben indított versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások magatartása törvénybe ütközik, az eljárás a tények tisztázására és azok versenyjogi értékelésére irányul.

A versenyhivatal álláspontja szerint a két cég együttműködése jelentős hatást gyakorolhat a magyarországi mobil hang- és adatszolgáltatások minőségére, illetve hosszú távon befolyásolhatja a szolgáltatások piacainak versenyfeltételeit. A vállalkozások, illetve az NMHH tájékoztatta a GVH-t a vállalkozások között létrejött, szélessávú szolgáltatásaik nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködésről - olvasható a közleményben.

A versenyhivatal annak vizsgálatára indított eljárást, hogy a Telekom és a Telenor magatartása összhangban áll-e a versenytörvény és az Európai Unió működéséről szóló szerződés rendelkezéseivel. Az eljárás lefolytatását a közérdek védelme teszi szükségessé, figyelemmel a vállalkozások piaci szerepére, az általuk nyújtott szolgáltatások jellegére és a magatartás által potenciálisan érintett előfizetők jelentős számára.

A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható.

Kulcsszavak: Magyar Telekom Telenor GVH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás