A lányok a jövő technológiai szakemberei

forrás: Prím Online, 2015. április 26. 14:10

9 milliárd euróval javíthatnák az Unió gazdaság teljesítményét a technológiához értő nők.  A Microsoft és az ENSZ ICT szervezete, az IU elkötelezett az európai gazdasági növekedés gyorsításában és a fiatal lányok informatikai tudásának fejlesztésében.

Flour Tomi közösségi médiaaktivitását követő egyedi mobiltelefonos alkalmazást fejleszthettek fiatal lányok a világ egyik legjelentősebb technológiai cégének, a Microsoftnak a vendégeként, a „Lányok Napja” elnevezésű rendezvényen április 23-án, csütörtökön a Graphisoft Parkban. A Nők a Tudományban Egyesület partnerségével a mobil technológiákban is élenjáró vállalat mintegy negyven, 15 és 17 év közötti lányt látott vendégül azzal a nem titkolt céllal, hogy megváltoztassa a technológiai szakemberekkel kapcsolatos sztereotípiákat és elősegítse, hogy a jövőben mind több tehetséges fiatal hölgy próbálja ki magát a technológiai iparágban. Itt ugyanis kiaknázható a kreativitás, hasznosítható a tehetség, kedvezőek a jövedelmek és nem utolsó sorban, a gazdaság azon területe ez, amely egyre nagyobb mértékben járul hozzá a világ és Európa növekedéséhez. A nők és a számítógép kapcsolata az eszköz őskoráig vezethető vissza, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban elkészült legelső számítógépnek, az ENIAC-nak nők voltak a programozói.

 A nők magas szintű képzése, támogatásuk, a férfiakéval azonos mértékű előremenetelük biztosítása, támogatásuk a kutatói és mérnöki pályán kiemelkedően fontos cél. Újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője – ezért hívták életre a „Lányok Napja” kezdeményezést, amelyet a Microsoft mellett más technológiai cégeknél és oktatási intézményekben is megrendeztek.

A Microsoft fiatal vendégei tesztelhették a legújabb laptopokat, telefonokat és tableteket, megtanulhatták, hogyan menedzseljék önmagukat, és alapszintű mobiltechnológiai képzésben részesültek. Technológiai- és divatszakemberektől hallhatták, melyek a legdivatosabb IT-eszközök majd egy Fluor Tomiról szóló mobil alkalmazást is készíthettek a Windows App Studio segítségével.

A Microsoft elkötelezett az oktatás, a digitális szakadék felszámolása és a felnövekvő generáció képzése iránt. Az infokommunikációs iparág biztos állást és vonzó előmeneteli lehetőséget kínál mindenki számára, így természetesen a lányokat is tárt karokkal fogadják ezen a területen. Ennek ellenére napjainkban – bár hasonló arányban használják a számítógépet és az Internetet, mint fiú kortársaik – csak ötödannyi lány választ technológiai pályát, mint fiú. A jól képzett női szakemberek hiánya következtében jelenleg a világ fejlett országaiban az infokommunikációs szektorban dolgozó női szakemberek aránya alig 20 százalék. Az elégtelen szakember utánpótlás a technológiai iparágban riasztó munkaerőhiánnyal fenyeget. Ezért az ENSZ ICT szervezetével, az ITU-val együttműködve Ausztriában, Bulgáriában, Lengyelországban, Csehországban, Dániában, Észtországban, Németországban, Olaszországban és Norvégiában rendezi meg a Lányok Napját  – Magyarország mellett.

Ezer felsőfokú végzettségű lányból csak huszonkilencen tanultak informatikai vagy technológiai szakon, és mindössze négy helyezkedik el a technológiai iparágban – áll ez Európai Bizottság 2013-as adataiban. Ezért fontos, hogy a középiskolás korú, 15-17 éves lányok körében a mérnök- és a természettudományos oktatást is népszerűsítsék a program résztvevői: fontos, hogy a pályaválasztás e kritikus korszakában hívják fel a Z-generációba tartozó lányok figyelmét arra, hogy a technológiát nem csak használhatják, de maguk is alakíthatják. A bizottság friss becslései szerint, ha a nők részt vennének az iparág munkájában, 9 milliárd euróval lenne javítható az uniós gazdaság teljesítménye.

„Az informatikai és a technológiai tudás fejlesztése hosszú távon növeli ez Európai Unió versenyképességét. Nem hagyhatjuk kihasználatlanul a tehetséget, ezért társadalmi kötelességnek érezzük, hogy ne csak képezzük a lányokat, de inspiráljuk is őket arra, hogy a műszaki pályákat válasszák” – mondta Friedl Zsuzsanna, a Microsoft Magyarország HR igazgatója. Hozzátette: „a technológiai cégek, a nőkkel foglalkozó civil szervezetek és a felsőoktatási intézmények együtt tudják jobbá tenni a világot.”
 

Kulcsszavak: programozás nők Microsoft

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?

A webkereskedelemben zajlott le a legrohamosabb technológiai fejlődés az elmúlt évben. Nagy volt a verseny a logisztika gyorsaságában, rugalmasságában és az ügyfélélmény fokozásában. A mesterséges intelligencia használata is az e-kereskedelemben és logisztikában terjedt el leghamarabb. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Webáruházi trendek – 2024. Hogyan szerezzünk új vásárlókat?” című hibrid konferenciájának előadói elmondják, hová tart a webkereskedelem 2024-ben.

2024. március 1. 19:24

A Skanska elindította ESG+ elnevezésű irodai programját

Egy, az ESG-szabványoknak megfelelő iroda nem csupán a piaci változások és az EU előírásai miatt fontos, hanem a munkavállalók számára is hozzáadott értéket teremt. Ezért a Skanska kidolgozott egy ajánlatot a bérlők számára, ami olyan szolgáltatásokat tartalmaz, melyek a fenntartható munkahelyek megteremtésében és a nem pénzügyi jellegű jelentések készítésében nyújt támogatást.

2024. március 1. 17:42

SmartManFest: bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a digitalizáció világába a Széchenyi-egyetemen

Az ipar 5.0 innovációs és technológiai átmenet, valamint az ipari fokozatváltás a témája a Széchenyi István Egyetem programjának, amelyet a hagyományteremtő céllal életre hívott Smart Manufacturing Festival keretén belül rendeznek a győri kampuszon és az egykori kekszkockában, vagyis az egyetem Győri Innovációs Parkjában. Az érdeklődők március 6-án izgalmas előadások és laborlátogatások keretében pillanthatnak be a digitalizációs innovációk világába.

2024. március 1. 16:05

Kulináris segédek: íme néhány praktikus konyhai eszköz a mindennapokhoz

Gyorséttermi menü, pár perces készételek vagy más, könnyen elkészíthető alternatívák – alig jut idő a konyhában tevékenykedni, ezért minden más megoldást előnyben részesítünk. Az otthon főzés azonban egy olyan művészet, amely az egészséges életmódot, a kreatív önkifejezést és a közösségi kapcsolatokat is erősíti. A Konyhakiállítás alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtötték azokat a megoldásokat, amelyek segítségével egyszerű, mégis hatékony konyhai munkafolyamatokat alakíthatunk ki, így az otthoni főzés nemcsak egy feladat, hanem egy élvezetes tevékenység lehet.

2024. március 1. 14:33

45 díjat kapott a HONOR az idei MWC-n

A HONOR az idei MWC-n mutatta be új, mesterséges intelligencia-alapú stratégiáját, és bejelentette többek között a HONOR Magic6 Pro-t és a HONOR MagicBook Pro 16 AI PC-t érkezését is. Új készülékeit és technológiáit a nemzetközi sajtó is elismerte: 45 díjjal jutalmazta a céget.

2024. március 1. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30