Nem fognak megölni minket a robotok

Vértes Judit, 2015. június 9. 12:23

A Microsoft kutatólaboratóriumának vezetője, Eric Horovitz szerint a mesterséges intelligencia nem veszélyes az emberi nemre.

Sokan gondolják, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése olyan gépek létrehozásához vezet, melyek kikerülnek az irányításunk alól. Stephen Hawking egy decemberi interjúban azt mondta, hogy ezek a gépek veszélyeztetik az emberiséget, hiszen az emberi nem évszázadokon át tartó evolúciós folyamata nem tudja felvenni a versenyt a mesterséges intelligenciák fejlődésével.

 

Eric Horovitz, a Microsoft Mesterséges Intelligencia Kutatólaboratóriumának vezetője szerint azonban nem kell ettől félnünk. A mesterséges intelligenciák az oktatástól kezdve, a mindennapi életen keresztül a gazdasági élet minden területén nagy segítséget jelentenek majd.

 

Mr. Horovitz a Microsoft kutatócsoportjának vezetője, a Windows platformon működő Cortana virtuális asszisztens létrehozásában is részt vett. A következő feladat olyan rendszer létrehozása, mely képes gondolkodni, figyelni, adatokat begyűjteni és analizálni felhasználók ezreitől.

 

Míg a Microsoft kutatója úgy gondolja, az ember képes kontrollálni az általa létrehozott mesterséges intelligenciákat, mások kevésbé optimisták. Stephen Hawking úgy véli, a gondolkodó gépek legyőzik az embereket, mihelyst képesek lesznek önmaguk újratervezésére.

 

Elon Musk, a Tesla és a Space-X ügyvezető igazgatója szerint a mesterséges intelligencia komoly fenyegetést jelent az emberi nemre nézve. Sir Clive Sinclair, a Spectrum számítógép feltalálója ennél is messzebbre megy, szerinte a mesterséges intelligencia el fogja pusztítani az emberiséget.

 

Sok film is ezt a jövőképet vetíti elénk: az Ex Machina, a Transzcendens, A Bosszúállók: Ultron kora, mind a mesterséges intelligenciák uralmát vagy rémuralmát vetítik elénk.

 

Horovitz egyetlen aggodalma a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, hogy könnyebben beférkőznek az emberek magán szférájába, hiszen a rengeteg begyűjtött információ alapján mélyebb következtetéseket tudnak levonni. Ehhez legközelebb a 2014-es Her című film víziója áll. De erre a problémára maga a mesterséges intelligencia adhatja meg a lehetséges megoldást.

 

„Olyan rendszerekkel dolgozunk, mely megkeresi azokat az információkat, amelyekre leginkább szüksége volt ahhoz, hogy kiszolgálja a felhasználóit, miközben mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyes felhasználók magánszféráját megvédje.” A MI képes névtelen adatok begyűjtésére, mely lehetővé teszi a felhasználók igényeihez való alkalmazkodást, miközben az egyes felhasználók anonimitását maximálisan védik.

 

Forrás: BBC.co.uk

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnököt nevezett ki a dán robotipari éllovas

Thomas Visti hatáskörét a Mobile Industrial Robots A/S új elnöke, Søren E. Nielsen veszi át. Mindössze két és fél évvel a MiR-hez való csatlakozása után (mint CTO), Søren E. Nielsen a mobil robotgyártás globális piacvezetőjének élére került. A pozícióváltás Thomas Visti kérésére történt, aki új karrier utat kíván követni.

2020. július 8. 12:40

Tovább nőtt a Huawei márkaértéke

A Huawei a tavalyi évhez képest két helyet javítva az előkelő 45. helyen végzett a BrandZ idei Top 100-as listáján. A cég zsinórban ötödik alkalommal kapott helyet a legértékesebb nemzetközi márkákat felvonultató rangsorban, márkaértéke kilenc százalékkal, 29,4 milliárd USD-re nőtt az elmúlt egy évben. 

2020. július 4. 10:01

Új céginformációs üzleti szolgáltatást vezet be a Vodafone

A Vodafone Magyarország elindította új, kis- és középvállalkozásoknak szóló céginformációs szolgáltatását. A Partner Control és Partner Monitoring szolgáltatások teljes körű, nemzetközi cégadatbázissal, adatokkal és megbízható tényekkel segítik az üzleti döntéseket, a kockázatelemzést, valamint az új és meglévő ügyfelek alapvető pénzügyi adatainak nyomon követését. 

2020. június 15. 14:56

Idén is keresik az év informatikai vezetőjét

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2020-ban is kiírja az év Informatikai vezetője pályázatát. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai vezetők tevékenységének fontosságára, valamint díjjal ismerje el az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó Informatikai vezető munkáját. A díjat 2002 óta (korábban Év CIO-ja) ítéli oda a VISZ által felkért független szakmai bizottság, amelyre az informatikai vezetőket (CIO, CTO, CDO, Fejlesztési vezető, Innovációs vezető, stb.) jelölhetik szakmai szervezetek, cégek valamint zsűritagok egyaránt. 

2020. június 10. 14:33

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője

Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során.

2020. május 25. 14:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás