Az interneten a leggyakrabban és leggazdagabban használt nyelvek között van a magyar

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 27. 08:19

A világhálón leggyakrabban és leggazdagabb módon használt 20-30 nyelv közé tartozik a magyar, jelentette ki az internetről és a digitális fejlesztésről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos egy pénteki, budapesti szakmai tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón.

Szakembereket idézve Deutsch Tamás arról beszélt: senki nem állítja, hogy a nyelvvel az interneten vagy azon kívül ne volna probléma, de "a magyar nyelv, köszöni szépen, jól van". A politikus pesszimistának nevezte azokat a megközelítéseket, amelyek kizárólag a nyelvre leselkedő veszélyt látnak az internet használatában.
   

A miniszterelnöki biztos arról beszélt: az internet globális jelenség és eszköz, de "minket, magyarokat a magyar internet fejlődése érint", ez alatt értve a világháló magyarországi hálózatokon vagy magyar tartalommal való használatát, de azt is, ha magyar emberek interneteznek, bárhol is tegyék ezt a világon.
 


    

Elmondta, hogy a nyelvész szakma annak a pártján áll, hogy a nagyközönséget ne előre kijelölt utakra terelve kezeljék az internettel kapcsolatos nyelvi problémákat, hanem várják meg, melyek azok a gyalogutak, amelyeket az emberek a leggyakrabban használnak, és ebből a helyzetből kiindulva kezeljék a gondokat.
   

Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója arról beszélt, felgyorsuló világunkban minden korábbinál igazabb, hogy mind az oktatás, mind a tudományosság kullog a valóság után. Hangsúlyozta, hogy az intézet semmiképpen sem nyelvrendőr, hanem a kormány tudományos tanácsadó testülete. 
    

Azt mondta, ennek létrejötte a más államokban működő intézetekhez képest jelentősen megkésett, ezért fel kell találni az intézetet és stratégiáját. Közölte, az elhamarkodott lépések mellett a túlzott kivárás sem megengedhető, mert akkor "olyan gyorsan változnak a körülmények, a tudományos-technikai eredmények, hogy mire észrevesszük, addigra már késő bármit is tenni".

 

Kép: topnews.in

Kulcsszavak: internet Internetkon nyelv

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ausztriában útmutató segíti a közösségi e-rollerek bevezetését

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. 

2019. szeptember 17. 09:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás