Évekig hazudott a Toshiba, az elnök is távozik

Czipperer Dia, 2015. július 21. 13:36

Hisao Tanaka, a Toshiba vezérigazgatója otthagyja a vállalatot. A szakember azután jelentette be távozását, miután kiderült, hogy a vállalat évekig hazudott a profitról.

Hat évig titkolta a Toshiba valós bevételeit. A vállalat a piaci igényekhez igazodva hamis adatokat közölt éveken át, miután hét évvel ezelőtt pénzügyi csődbe kerültek.

 

Maga Tanaka is tudott a hazugságokról, egyebek mellett ez is kiderült a vállalat vizsgálata során. Ezért döntött végül úgy, hogy kilép a mókuskerékből, és otthagyja a Toshibát.

 

A hat év során a vállalat 1,2 milliárd dollárral több profitot könyvelt el magának, mint amennyit valójában sikerült elérniük.

 

Tanaka helyét ideiglenesen Masashi Muromachi veszi át, aki jelenleg az igazgatótanács elnöki posztját tölti be.

 

Az MTI szerint A botrány azzal egy időben robbant ki, hogy Abe Sindzó miniszterelnök új irányelveket fektetett le az ország vállalati irányítási rendszerének a korszerűsítésére. Aszo Taró pénzügyminiszter egy keddi sajtókonferencián „sajnálatosnak" nevezte a történteket, pont egy olyan helyzetben, amikor Japán a nemzetközi befektetőknek a japán vállalatirányítási rendszerbe vetett bizalmát igyekszik visszaszerezni. Szerinte, ha (Japánnak) nem sikerül meghonosítania a megfelelő vállalatirányítási rendszert, akkor elveszítheti a piac bizalmát.

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, lesz-e pénzügyi bírság, és, ha igen, akkor mennyire számíthatnak, mindenesetre a vizsgálatok már elindultak az ügyben.

 

Forrás: Engadget.com, MTI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás