A 3D-s pontfelhő technológiáról beszéltek a maygar térinformatikusok Dubaiban

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 24. 15:23

Az augusztus 16-17-én megrendezett GeoBIM Middle-East 2015 Konferencián mutatkoztak be a  magyar szakemberek. Előadásukban arra világítottak rá, hogy a háromdimenziós pontfelhő technológ ia miként képes támogatni az épületinformációs modellezést és más fejlesztéseket a régió országaiban.

Várhatóan az elkövetkező években sem csillapodik a beruházási boom a Perzsa-öböl menti országokban. Noha a GCC (Gulf Cooperation Council) országok lakosságának 90 százaléka már ma is városokban él, a folyamatosan bővülő gazdaság és a gyorsan gyarapodó lakosság igényei további fejlesztéseket generálnak. A hat GCC tagállamban (Bahrein, Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia) az építési beruházások összértéke 2013-ban 156 milliárd, tavaly pedig már 180 milliárd dollárt tett ki. Az elkövetkező évek fejlesztéseinek nagyságrendjét jelzi, hogy az építési ber uházások értéke egyedül - a labdarúgó világbajnokságra készülő – Katarban el fogja érni a 220 milliárd dollárt 2022-ig. Ezzel párhuzamosan a tágabb régióban a vasúthálózat fejlesztésére szánt források összege is meg fogja haladni az 50 milliárd dollárt. 
 

„Ilyen volumenű fejlesztések mellett különösen fontos, hogy a beruházók pontosan becsüljék meg a fejlesztések várható költségeit. A projektek tervezésében pedig kulcsszerep juthat a modern várostérképészeti és térinformatikai megoldásoknak” – fogalmazott Stekl László, a Geodézia Zrt. szóvivője.
 
A térinformatika, avagy Geographic Information System (GIS) legfontosabb alapelve, hogy informatikai eszközök segítségével térképezi fel a legkülönbözőbb térbeli objektumok közötti kapcsolatokat. Ennek révén a vizsgált területekről a korábbi módszerekkel elképzelhetetlen részletességű és pontosságú háromdimenziós t& eacute;rképeket képes alkotni. Az eljárás a legkülönbözőbb területeken teheti hatékonyabbá a tervezési, a mérési, vagy éppen az ellenőrzési feladatok elvégzését, legyen szó a közlekedési- és a közműhálózatok fejlesztéséről, vagy új épületek és más műtárgyak építéséről.
 
Az Európa legnagyobb geodéziai és geoinformatikai vállalataként jegyzett Geodézia Zrt. egy Bahreinben megvalósított mintaprojekt keretében már sikeresen demonstrálta, mire képesek a magyar geodéziai szakemberek. A következő lépésként a társaság az augusztus 16-17-én Dubaiban megrendezett GeoBIM Middle-East 2015 Konferencián mutatta be a térinformatikában rejlő lehetőségeket.
 
A magyar föld és teleknyilvántartás nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalú, ennek is köszönhető, hogy a magyar szakemberek tudását világszerte nagyra becsülik. Ezt igazolja, hogy a társaság az elmúlt időszakban nem csak Magyarországon nyert el és valósított meg térinformatikai projekteket, hanem eredményesen nyitott az európai és az észak-afrikai piacok felé is.
 
„A következő lépésben a Perzsa-öböl menti országokban is szeretnénk kamatoztatni tapasztalatainkat, a háromdimenziós pontfelhő technológián alapuló várostérképezési és térinformatikai megoldásainkkal gazdagítva az érintett országokban felhalmozott tudást” – fogalmazott Stekl László. A Geodézia Zrt. szóvivője hozzátette: a GeoBIM Middle-East 2015 konferencián való részvétel célja az volt, hogy a társaság a potenciális felhasználók számára testközelből bemutassa, a térinformatikai módszerek alkalmazásával miként tehetők gyorsabbá, hatékonyabbá és olcsóbbá a tervezési, mérési é s ellenőrzési feladatok a közszolgáltatások területén és gazdaság különböző szektoraiban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új digitális megoldásokkal segíti a gazdálkodókat az i-Cell és az AgroVIR együttműködése

Azonnali információkhoz juttatja a mezőgazdasági vállalkozókat az i-Cell és az AgroVIR. Az i-Cell elsőként csatlakozott az AgroVIR Connect elnevezésű digitális adatgyűjtő platformjához. 

2020. július 5. 14:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás