Digitális művészeti triennálét rendeznek Szekszárdon

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 17. 15:25

Digitális művészeti triennálét rendez a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) Szekszárdon, a Digitális Agóra című tárlat tematikája a fény nemzetközi évéhez kapcsolódik.

A szombaton, a szekszárdi Művészetek Házában és a Babits Mihály Kulturális Központban nyíló kiállításon 128 alkotó 240 művét láthatja a közönség - mondta Haász Ágnes, a társaság elnöke.


Az alkotásokat pályázaton választották ki, amelyre a MET új eljárásokat szintetizáló, eredeti kifejezésmódot és tartalmi, technikai problémákat is felvető műveket várt; ennek megfelelően a digitális nyomatok mellett a kiállításon megjelennek a fényinstallációk, videoinstallációk, videofilmek, objektek - azaz térbeli digitális alkotások is - tette hozzá.
 

A globális felmelegedésről például szerepel egy számítógép-alkatrészekből készült, interaktív fényinstalláció, ami reagál a néző mozdulataira, a művek többsége azonban digitális nyomat lesz - jegyezte meg.
 

Az első digitális művészeti triennálén - amely az 1994-ben, Szekszárdon indult országos színesnyomat triennále folytatása -, 23 meghívott külföldi művész is kiállít. Bemutatkozik többek közt a dél-koreai Csang Szo Kim, a Németországban élő orosz elektrográfia-művész, Eugenia Gorcsakova és az Angliában alkotó Bolygó Bálint, aki a 2015-ös Nemzeti Szalon kiállítója is volt. A hazai meghívott alkotók közül mások mellett Nagy Gábor György, Lux Antal, Herendi Péter, Detvay Jenő műveivel találkozhat a közönség. Kiállítanak néhányat Csíkvári Péter (1953-2012) szobrász- és grafikusművész fotóalapú digitális képei közül is.
 

"A mai kor kiváltsága, hogy a művészek az elektrográfia kísérletező eszközeivel fejezhetik ki magukat. Az alkotók a fényt olyan módon tudják megjeleníteni, ahogyan az elmúlt művészettörténeti korokban nem lehetett. A műfajnak nincs kánonja, számunkra olyan, mint egy kaland, felfedező út" - mondta a társulat elnöke.
 

Az október 31-ig látható tárlatról decemberben katalógus jelenik meg.

Kulcsszavak: művészet kiállítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58