Magyar fejlesztés teszi lehallgathatatlanná az okostelefonokat

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 23. 10:34

Egy memóriakártyába épített miniatűr számítógépen alapul a magyar fejlesztésű Secfone technológia, amely lehallgathatatlanná teszi az okostelefonokat. A korábban informatikatanárként dolgozó magyar fejlesztő, Zelenák János kezdetben katonai, illetve állami piacra szánta a rendszert, de mára a polgári célú alkalmazás iránt is komoly az érdeklődés, ugyanis sem érezheti magát tökéletes biztonságban, aki okostelefont használ.

A telekommunikáció sebezhetőségére a Snowden-ügy irányította rá a figyelmet. Zelenák János, a Secfone fejlesztője szerint valójában sokkal régebben veszélyben vagyunk. A Snowden-ügy kapcsán a hétköznapi emberek is rádöbbenhettek a problémára, amit a szakmában már jó ideje tudtak. Már a vezetékes telefon, majd a mobiltelefon-rendszerek telepítésekor kiépítettek lehallgatásra alkalmas infrastruktúrákat, s nem volt ellenük megfelelő védekezés.

 A számítógépeinket ugyan védtük tűzfalakkal és vírusirtókkal, de arra nemigen gondoltunk, hogy a telefonjainkat is könnyű lehallgatni.


Zelenák János úgy véli, még mindig nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a telefonjainkat védjük, és ez óriási kockázat, bár a tendencia az, hogy napról napra egyre többen ismerik fel, a kommunikáció veszélyben van.

A Secfone elsősorban katonai célra fejlesztett, de néhány éve már a polgári piacon is kapható titkosítási technológia, amelynek lényege egy IP-alapú zárt hálózat, azon keresztül lehet adatokat, jeleket továbbítani, illetve telefonbeszélgetést folytatni úgy, hogy ezt semmilyen eszközzel nem lehet lehallgatni.

 A Secfone-nal androidos telefonoknak nyújtanak biztonságot, mert azt a legegyszerűbb megoldani, nemcsak a vonalat védik ugyanis a két beszélgetés között, hanem magát a készüléket is. Az androidos készülékek nyílt platformúak, ismert kapcsolási rajzúak, és viszonylag könnyű őket megvédeni. Kísérleteznek az iPhone-nal is, de abba Zelenák szerint olyan lehallgatási technológiát építettek be, amelyről nem lehet biztosan eldönteni, hogy ma már nincsen benne. A Windows-telefonokra pedig olyannyira minimális a piaci érdeklődés, hogy eddig nem vetődött fel a megvédésük kérdése, mondta el Zelenák János a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

Kulcsszavak: security lehallgatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB a Light + Building 2024 kiállításon: Intelligens épületek csúcstechnológiái testközelből

A világ vezető világítástechnikai és épületgépészeti szakkiállításán az ABB be fogja mutatni, milyen energiahatékonysági előnyökkel jár a digitalizáció és az interoperabilitás az intelligens funkcionális épületekben, a modern lakóterekben és az iparban már napjainkban is, és hogyan járulnak hozzá az innovációk a fenntarthatóbb jövőhöz.

2024. március 4. 09:55

A QNAP kiad egy licencmentes Windows PC/Server biztonsági mentési megoldást

A QNAP Systems, Inc., a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora ma hivatalosan is bemutatta a NetBak PC Agent licencmentes, teljes rendszermentési megoldást Windows-rendszerhez. A NetBak PC Agent egy olyan segédprogram, ami megköveteli a Hyper Data Protector, a végponti eszközök (beleértve a VM-eket, Windows PC-ket és szervereket) biztonsági mentését támogató NAS-alkalmazás telepítését a felhasználó NAS rendszerére.

2024. március 3. 13:47

Bemutatták az új Maserati GranCabrio-t

A Maserati bemutatta legújabb autóját, az ikonikus GranCabrio-t, mely mostantól Spyderként is elérhető. A modell a kupé ikertestvérének, a díjnyertes GranTurismónak az új, nyitott tetejű változata.

2024. március 3. 12:10

Tech Trends 2024: Hogyan lehet technológiai lemaradásból modernizációs versenyelőny?

Tech Trends sorozatunk évről-évre követi a technológia gyorsuló átalakulását és prognózist ad az elkövetkező 18-24 hónap meghatározó trendjeire. A tavalyi Tech Trends 2023 tanulmányunk vonatkozó fejezete a még működő mainframe-ek jövőbeli lehetőségeinek bemutatására irányult, és hangsúlyozta az új technológiákkal való integrációban rejlő potenciált.

2024. március 3. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30