Technikai megoldások az egyre okosabb városokért

forrás: Prím Online, 2015. november 22. 14:45

Egyre több olyan technikai, műszaki megoldás létezik, amelynek alkalmazásával gyorsabbá, könnyebbé és kényelmesebbé válhat az élet. Mobiltelefonra letölthető applikációk, melyek megkönnyítik a városban lakók életét - ilyen például a megállókban alkalmazott hangos utastájékoztatás is.

Kocsis János Balázs szociológus, városkutató szerint egyfajta nyitottságra van szükség a szereplők részéről, hogy ezek a technikai, technológiai megoldások működjenek. Az adatok mellett szükséges egy platform is, ahol az adatok kicserélődnek – tette hozzá a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Két szintet lehet elkülöníteni: a városok, települések szintjén a cégek közötti együttműködést, valamint a lakosság szintjén az információkhoz jutást – mondta.

 

„Léteznek már ezek az eszközök, de nem mindig sikerül megtölteni őket olyan tartalommal, amilyenre a lakóknak valóban szüksége van” - fejtette ki. A keletkező adatokat kell láthatóvá és mindenkinek elérhetővé tenni – jegyezte meg. Kocsis János Balázs a műsorban kiemelte annak fontosságát, hogy az információs felületek összeköttetésben álljanak a különféle szolgáltatásokkal. Az eszközök karbantartása is fontos kérdés a működtető önkormányzatok által – fűzte hozzá.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által indított felmérés szerint a magyarok több mint hatvan százaléka találja hasznosnak azokat a fejlesztéseket, amelyek révén egyre okosabb lesz egy város.

Lados Mihály, az MTA Közgazdaság és Regionális Tudományos Kutatóközpontjának osztályvezetője szerint a városok már a 90-es évektől használják az infokommunikációt, a 2000-es évektől pedig az már városműködtetési eszközként funkcionál.

Vannak kísérleti fázisban lévő projektek és olyanok is, ahol ez már jó ideje működőképes, mint például Debrecen, Miskolc, Tatabánya, Budapest, Veszprém, Szolnok és Győr – mondta el a szakember. Megjegyezte, hogy komplex rendszerekről beszélhetünk, amelyben a szolgáltatás a városlakók kényelmét segíti, de fontos szerep jut a fenntarthatóságnak és a döntéshozásnak is.

Forrás: Napközben / Kossuth Rádió / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. október 21-én, az ELTE-n, 29. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

2019. október 23. 10:29

Merre tart a Machine to Machine (M2M) technológia?

2001-ben a GPRS technológia nyitotta meg a kaput a gépek közötti kommunikáció, azaz az M2M megoldások értelmes alkalmazása előtt. Mára milliós nagyságrendben kommunikálnak gépek egymás között a magyarországi mobilhálózatokon. Az M2M megoldásokra mind üzleti mind lakossági oldalon erősödik az igény, az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok pedig a 2001-es induláshoz hasonló mérföldkövet jelenthetnek az M2M megoldások elterjedésében. A felhasználási trendeket a nagy gyártók – mint például a Google vagy az Amazon – platformjaival való kompatibilitás határozhatja meg.

2019. október 23. 09:11

Cél a káros digitális tartalmak csökkentése

A mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

2019. október 22. 18:19

A Samsung európai felmérése rámutat a telefontöltés társadalmi szerepének átalakulására

A mobiltelefonok ma már sokkal többet jelentenek a felhasználók számára egyszerű kommunikációs eszköznél. A Samsung nemzetközi kutatása alapján az európai emberek erősen kötődnek a készülékükhöz és tartanak akkumulátorának lemerülésétől. Ilyen helyzetben a válaszadók 35 százaléka a pénznél is jobban örülne a felajánlott töltésnek.  

2019. október 22. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás