EU: a távközlési díjak inflációhoz igazított emelése nem szerződésmódosítás

MTI Sajtóadatbank, 2015. november 27. 14:24

Nem számít a távközlési szolgáltatási szerződési feltételek módosításának az inflációhoz kötött díjemelés az Európai Unió Bíróságának precedensértékű ítélete szerint.

A luxembourgi uniós intézmény közleménye szerint a bíróság egy osztrák fogyasztóvédelmi egyesület és az A1 Telekom Austria osztrák távközlési szolgáltató közötti jogvitában hozta meg ítéletét csütörtökön.
 

A kihirdetett ítélet szerint nem értelmezhető a szerződési feltételek módosításaként az az áremelés, amikor a szerződésben rögzítettek lehetőséget adnak arra, hogy a díjakat emeljék egy állami intézmény által megállapított objektív fogyasztói árindexre hivatkozva.
 

A közleményben a bíróság emlékezetet arra, hogy az "egyetemes szolgáltatási irányelv" szerint az elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetőinek jogukban áll hátrányos következmények nélkül felmondani a szerződéseiket, ha értesítést kapnak a szerződési feltételek módosításairól.    

 

A bíróság csütörtökön hozott ítéletében elutasította a fogyasztóvédelmi egyesület állítását, miszerint a díjkiigazítás az irányelv értelmében a szerződési feltételek módosításának minősülne.    

 

A bíróság megjegyezte, hogy az A1 Telekom Austria által alkalmazott általános szerződési feltételekben foglalt, vitatott kikötés azt írja elő, hogy a díjak kiigazítása egy állami intézmény által megállapított objektív fogyasztói árindex változásainak megfelelően történjék.    

 

A szerződésben ekképpen előírt díjkiigazítás egyértelmű, pontos és nyilvánosan hozzáférhető indexálási módszeren alapul, amely nem hozza a végfelhasználókat az általános szerződési feltételekben meghatározott tartalmú szerződéstől eltérő helyzetbe - mutatnak rá.    

 

Az osztrák Verein für Konsumenteninformation fogyasztóvédelmi egyesület és az A1 Telekom Austria osztrák távközlési szolgáltató között folyamatban lévő jogvitában Ausztria legfelsőbb bírósága járt el. Az egyesület álláspontja szerint az A1 Telekom Austria a fogyasztókkal kötött szerződésekben jogellenes kikötésekkel élt. Az A1 Telekom Austria általános szerződési feltételei ugyanis azt tartalmazzák, hogy az előfizetők nem mondhatják fel a szerződésüket abban az esetben, amikor a díjakat az osztrák statisztikai hivatal által megállapított objektív fogyasztói árindex változásainak megfelelően kiigazítják.

Kulcsszavak: tarifa jog távközlés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08