YouTube-ról letöltött oktatóvideókkal tanulhatnak a robotok

forrás: Prím Online, 2015. december 26. 10:37

A Cornell Egyetem kutatói robotokat tanítanak oktatóvideók megtekintésére, abból pedig egy sor lépésről lépésre instrukció kiszűrésével egy bizonyos feladat elsajátítására.

A szakemberek szerint még DVD-lejátszót sem kell bekapcsolni, mert a robot megtalálja a szükséges tartalmat a YouTube-on. A fejlesztés már egy olyan jövőt céloz, ahol személyes robotjaink lehetnek a házimunka – főzés, mosogatás, mosás, macskaetetés – elvégzésére, illetve robot gondozóink az idősek és mozgáskorlátozottak megsegítésére.

A kutatók által RoboWatch névre keresztelt projektet részben az teszi kivitelezhetővé, hogy a legtöbb „Hogyan…” videó közös alapokon nyugszik és hatalmas az elérhető forrásmennyiség. A YouTube 180 ezer videót kínál csak arra a témára, Hogyan készítsünk tojásrántottát? és 281 ezret arra, Hogyan kössünk meg egy nyakkendőt? A robotikusok szerint az ugyanazon feladat megoldását kínáló videók szkennelésével egy számítógép meg tudja állapítani, mi a közös bennük, majd azt egyszerű, lépésről lépésre instrukciókká alakíthatja.

 

Főzésre specializálódott robot gombócokat készít a harpini Robotétteremben. (Fotó: Reuters/Sheng Li)


Ozan Sener, a vizsgálat vezető szerzője szerint a rendszer kulcsfontosságú jellegzetessége, hogy ellenőrizetlen. A legtöbb korábbi kísérletben a robotok tanulását kiegészítette egy ember, aki elmagyarázta, hogy mit is lát a gép: például a tárgyfelismerést eddig úgy oldották meg, hogy a tárgyak fényképét bemutatták a robotnak, miközben az ember nevén nevezte őket. Jelen esetben viszont a robot az adott munkaterületen maga járhat utána az instrukcióknak és egyedül fejtheti meg őket.

Egy ismeretlen feladat esetén a robot számítógépes agya adatlekérdezéssel igyekszik a videómegosztó oldalon fellelni az adott témában született Hogyan… videókat. Az algoritmus olyan rutinokat is felölel, amelyek mellőzik a keresőszavaknak ugyan megfelelő, de nem instruktív videókat: például a főzéssel kapcsolatos keresés rajzfilmes elemektől kezdve konyhaeszközökig sok mindent feldobhat.

A számítógép képkockáról képkockára végigpásztázza a videókat, gyakran feltűnő objektumokat keres, és a hozzá tartozó narráció feliratát olvasva megkeresi a rendszeresen ismétlődő szavakat. Eme markerekkel a különféle videók hasonló szegmenseit összeveti, majd egyetlen szekvenciába fűzi. A feliratokból pedig írásos instrukciókat képes összeállítani.

Más kutatásokban a robotok emberek verbális utasításai alapján próbáltak elsajátítani bizonyos feladatokat. A jövőben más forrásokat, például a Wikipediát is igénybe vehetik.

A videókból megszerzett tudásanyag a RoboBrain online ismerettárban érhető el a gépeknek.

Forrás: Phys.org / hirado.hu

Kulcsszavak: robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás