Strasbourgi bíróság: nem jogsértő a munkahelyi levelezés megfigyelése

MTI Sajtóadatbank, 2016. január 13. 13:18

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy román panaszos ügyében hozott ítélete szerint nem jogsértő, ha a munkáltató megfigyeli egy alkalmazott munkahelyi levelezését - közölte szerdán az EJEB keddi döntését ismertető Hotnews.ro román hírportál.

Romániát egy bukaresti mérnök, Bogdan Barbulescu panaszolta be Strasbourgban, miután a román bíróságok elutasították korábbi munkáltatója ellen indított keresetét, amelyben azt állította, hogy megsértették emberi jogait.

 

Barbulescu 2004 és 2007 között értékesítőként dolgozott egy magáncégnél, ahol a munkáltató felkérésére egy Yahoo Messenger fiókot hozott létre az ügyfelekkel való kapcsolattartás céljából. A cég 2007 júliusában arról tájékoztatta, hogy levelezését egy héten keresztül megfigyelték, és kiderült, hogy az internetkapcsolatot magáncélra használja. Mikor ezt Barbulescu tagadta, a cég rendelkezésére bocsátotta a testvérével és szeretőjével folytatott intim magánlevelezésének átiratát.

 

Barbulescut a cég eszközeinek magáncélú felhasználását tiltó belső szabályzatra hivatkozva 2007 augusztusában elbocsátották. A kirúgott mérnök beperelte volt munkáltatóját, mondván, hogy titkos megfigyelése alkotmányos, illetve emberi jogait sértette. Miután a román bíróságok elutasították panaszát, a strasbourgi bírósághoz fordult.

 

Az EJEB mostani végzése szerint Románia nem sértette meg sem Barbulescu tisztességes tárgyaláshoz való jogát, sem a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogát, amikor a román bíróság a munkahelyi levelezését megfigyelő munkáltató javára döntött.

 

Indoklásában a strasbourgi bíróság megállapította: Barbulescu feladatainak teljesítését munkáltatója csak munkahelyi postafiókja megfigyelésével ellenőrizhette, és jóhiszeműen járt el, amikor azt feltételezte, hogy abban nem talál magánéleti levelezést.

 

mass-email-sender.com

Kulcsszavak: Strasbourg e-mail

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Human & Technology – Válts technológiavezérelt cégszervezetre!

Élen jártok vagy követésben vagytok? Melyik a jobb pozíció a versenyben? Ezt ma már a cég digitális technológiai színvonala dönti el. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Human & Technology. Válts technológiavezérelt cégszervezetre!” című, szeptember 19-én megrendezendő hibrid konferenciájának előadói megmutatják, hogyan kell a cég szervezetét versenyképesebbé tenni, hogy ellenálljon minden széljárásnak.

2024. augusztus 26. 20:17

Hivatalos a HONOR és a Google Cloud együttműködése az AI terén

A HONOR hivatalosan is bejelentette, hogy együttműködik a Google Clouddal, így három felhőalapú AI funkció debütálhat a közelgő hajlítható csúcskategóriás  zászlóshajóján, a HONOR Magic V3-on. Ezek a funkciók a következők: AI Radír, Face to Face Fordítás és HONOR Jegyzetek Élő Fordítás. A HONOR az új készülékét a berlini IFA 2024-en fogja bemutatni a jövő héten.

2024. augusztus 26. 18:42

Így versengenek a magyar régiók az IT Fitnesztesztben

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Májusi indulása óta itthon eddig a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon élő, 16-18 éves diákok töltötték ki a legtöbben a felmérést. Október végéig bárki teljesítheti a digitális készségek szintjét vizsgáló tesztet, amely nem csak a résztvevők számára nyújt hasznos visszajelzést az ismeretekről, eredményei a szakpolitikusok munkáját is segíthetik.

2024. augusztus 26. 17:08

Az ABB öt új, hibrid-elektromos komphajó hajtóművének szállítására nyert kizárólagos szállítói megbízást

A Washington State Ferries (WSF) az ABB-t bízta meg, hogy az új, innovatív, 160 autó szállítására méretezett hibrid-elektromos komphajók hajtásrendszerének kizárólagos beszállítójaként (propulsion single source vendor/PSSV) vegyen részt az új kompflotta kialakításban. A projekt jelentős mérföldkövet jelent a fenntartható tengeri szállítás fejlődésében az Egyesült Államokban és azon túl is, az ABB pedig kulcsszerepet játszik az öt új építésű hajó kialakításában és szállításában.

2024. augusztus 26. 15:33

Az innováció új hulláma: a Z-generációról szól a Bosch×Richter Innovátorok Napja

„Zések”, avagy a digitális bennszülöttek, akik egyszerre bátrak és tudatosak, őszinték és kritikusak. Vajon hogyan vélekednek az 1997 és 2012 között születettek az innovációról, a jövő munkahelyéről, és mi az, amit szerintük az élhetőbb jövőért tennünk kell? Z-generációs példaképekkel, izgalmas kutatási eredményekkel, inspiráló kerekasztal-beszélgetésekkel, a jövő innovátoraival és a legújabb gyógyszeripari és autóipari megatrendekkel érkezik az idei Bosch×Richter Innovátorok Napja, mely ezúttal a Z-generációt állítja fókuszba.

2024. augusztus 26. 13:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33