A Samsung nyílt IoT ökoszisztémát fejleszt

forrás: Prím Online, 2016. február 23. 10:53

A Samsung Electronics bejelentette, hogy a SAMSUNG ARTIK IoT platform immár kereskedelmi forgalomban is elérhető. A SAMSUNG ARTIK fejlesztőkészletek megrendelhetők a Samsung értékesítési partnerétől, a Digi-Key Electronics vállalattól.

A Samsung egy új, minősített ARTIK-partner programot is elindított (Certified ARTIK Partner Program, CAPP), amelynek célja, hogy biztosítsa a partnerszolgáltatások és a platformok könnyű elérhetőségét, így gyorsítva az IoT projektek fejlesztését és piacra kerülését.  

 

„Nagyon büszke vagyok a SAMSUNG ARTIK csapatra és az általuk végzett lendületes munkára. Nem egészen 8 hónap alatt jutottunk el a termék bemutatásától a kereskedelmi forgalomba kerüléséig, és eközben több modul, operációs rendszer és beépített biztonsági rendszer kidolgozása mellett az aktívan bevont partnerek növekvő ökoszisztémáját is kiépítettük” – mondta el Dr. Byungse So, a Samsung stratégiai és innovációs központjának ügyvezető alelnöke. „Hiszünk a nyílt platformok és a partneri ökoszisztémák erejében, amelyekkel a piacon elérhető hatalmas szakértelmet és tudást aknázzuk ki, hogy örömteli élményeket szerezzünk ügyfeleinknek. Izgatottan várjuk a sok innovatív projektet, amelyekkel a fejlesztők a jövőben elő fognak rukkolni.”

 

Az egyre növekvő ökoszisztéma kiterjeszti az ügyfelek lehetőségeit

A Samsung új, minősített ARTIK-partner programjának célja, hogy gondosan kiválasztott professzionális szolgáltatókkal és fejlesztő cégekkel együttműködve segítsen beindítani a fejlesztők és a vállalatok munkáját és biztosítani ötleteik gyors piacra kerülését. Függetlenül attól, hogy az ügyfeleknek személyre szabott hardverre van-e szüksége, vagy egy új rendszer alapoktól történő kiépítéséhez igényelnek segítséget, a CAPP segítségével az IoT rendszerek megtervezése és használata gördülékenyen megy. A minősített partnerek és szakterületeik listája a http://www.artik.io/partners webhelyen tekinthető meg. Egyedülálló lehetőség kínálkozik arra, hogy a Samsunggal már együtt dolgozó vezető partnerekhez csatlakozva a vállalatok kiváló minőségű megoldásokat szállítsanak a SAMSUNG ARTIK platform segítségével IoT alkalmazásokat fejleszteni kívánó ügyfeleknek. A CAPP partnerség iránt érdeklődő vállalatok a https://www.artik.io/partners/programs/certified-partners webhelyen tudhatnak meg további részleteket.    

 

A nyílt SAMSUNG ARTIK platform minden szükséges hardveres és szoftveres építőelemmel rendelkezik, így az új vállalati, ipari és fogyasztói platformok gyorsabb és egyszerűbb kiépítését teszi lehetővé. Így a fejlesztők az új alkalmazások és szolgáltatások kidolgozásakor a saját szakterületükre koncentrálhatnak ahelyett, hogy az alapoktól építenék fel a teljes rendszereket, ami gyorsabb piacra kerülést tesz lehetővé.

 

Az új SAMSUNG ARTIK ökoszisztéma együttműködői: 

  • Operációs rendszer. A SAMSUNG ARTIK többek között a Tizen, a Nucleus Real Time OS és a nyílt forráskódú Fedora Linux operációs rendszereket támogatja, ezáltal a fejlesztők kiválaszthatják azt a platformot, amelyet a legjobban ismernek. Az ökoszisztéma legújabb tagja a Canonical, Dolgok Internetéhez kifejlesztett operációs rendszere, a Snappy Ubuntu Core, amely ideális operációs rendszer a biztonságos, de korlátozott erőforrásokkal működő okoseszközök számára. A nyílt forráskódú, bővíthető és rendkívül népszerű Ubuntu rendszermag lehetővé teszi a „carrier-grade” frissítéseket, valamint az egyszerű és biztonságos szoftvertelepítést biztosító alkalmazás-architektúrát, mindezt a SAMSUNG ARTIK legfőbb biztonsági jellemzőire építve. 
  • Eszközök és szolgáltatások. A SAMSUNG ARTIK mind a tapasztalt, mind a Dolgok Internetének világában újoncnak számító fejlesztők számára eszközök és szolgáltatások egész sorát kínálja. Például, támogatja a gyártók körében népszerű Arduino webalapú fejlesztési környezetet, valamint a felhőalapú kapcsolódást és automata kódgenerálást lehetővé tévő Temboo platformot. A helyi feldolgozást és analízist előtérbe helyező fejlesztők számára a Medium One munkamenet-eszközei a SAMSUNG ARTIK eszközön helyben futó analízist és megjelenítést biztosítanak. Az új szolgáltatások közé tartozik a Sensory hangszórófüggetlen, beépített TrulyHandsfree hangvezérlési technológiája; a Soundhound új, kontextuális természetes nyelv- és hangfelismerő motorja és a Vayyar 3D képfeldolgozó, érzékelő technológiája. 
  • Felhő. A SAMSUNG ARTIK-nak az Azure IoT Suite és az IoT Hub eszközökkel való kompatibilitását a Microsoft tanúsítja. A SAMSUNG ARTIK modulokat a Fedora operációs rendszerrel használó fejlesztők gyorsan munkához láthatnak és kihasználhatják az Azure Platform SDK-k előnyeit, hogy teljes körű megoldásokat dolgozzanak ki a gyakori IoT helyzetekre. A bármilyen eszközről és formátumban érkező adatok összegyűjtését és megosztását megkönnyítő SAMIIO nyílt adatcsere platformmal együtt a fejlesztők mostantól még több eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy innovatív, felhőalapú alkalmazásokat és szolgáltatásokat dolgozzanak ki a Dolgok Internete számára.
  • A biztonság az IoT eszközök egyik kritikus jellemzője. A Samsung minden modulba hardveralapú biztonsági eszközöket épít be, és piacvezető biztonsági partnerekkel dolgozva bővíti lehetőségeit. A SAMSUNG ARTIK az 500 millió okostelefonban több mint 70 vállalati és fizetési alkalmazást védő Trustonic technológiával támogatja a TEE megbízható végrehajtási környezetet. A hardveres izolációval működő TEE biztosítja az érzékeny adatok biztonságos tárolását és feldolgozását.  Azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók és a megbízható szolgáltatók használat közben biztonságosan telepítsenek és futtassanak új alkalmazásokat a SAMSUNG ARTIK-kal rendelkező berendezéseken és érzékelőn. Ez nagyban növeli a biztonságos, állandó összeköttetésben lévő eszközök ökoszisztémájára építő termékek és szolgáltatások használhatóságát, és az IoT felhasználók biztonságérzetét is.

 

A Samsung Stratégiai és Innovációs Központról

A SAMSUNG ARTIK kidolgozását a Samsung Stratégiai és innovációs központ (SSIC) vezette. Az SSIC globális szervezet, amelynek fő célkitűzései a vállalkozókkal és stratégiai partnerekkel együtt kidolgozott nyílt innováció, az átrendező technológiákba és start-up cégekbe történő befektetés, valamint új vállalkozások létrehozása egyesülések és felvásárlások, illetve partnerségek segítségével.  A Szilíciumvölgyben, Koreában, Izraelben, Franciaországban és az Egyesült Királyságban irodákkal rendelkező SSIC kiemelt területei közé tartozik a felhő-infrastruktúra, az intelligens egészség, a Dolgok Internete és az okos gépek. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38