Kerülje el a zsarolóvírus-támadásokat!

forrás: Prím Online, 2016. március 3. 17:49

A Panda Security jelentése szerint naponta 250 – 300.000 új számítógépes vírust írnak világszinten, melyeknek jelentős része úgynevezett zsaroló vírus. Az első napon az új kártevőknek ráadásul a normál vírusirtók mindössze 82%-át képesek felismerni.

A szaporodó zsarolóvírusok Magyarországon is egyre gyakrabban bukkannak föl, túszul ejtve és csak komoly pénzek ellenében visszaszolgáltatva hazai felhasználók adatait.

 

A zsarolóvírus-támadások lényege, hogy egy fertőzött kód a számítógépünkbe bejutva titkosítja adatainkat, majd pedig azokat csak egy bizonyos összeg kifizetését követően teszi ismételten elérhetővé. A Nielsen piackutató adatai alapján elmondható, hogy a kártékony kódok 39%-ban nem biztonságos weboldalakról, 23%-ban valamilyen letöltés, 19%-ban pedig emailben kapott Malware formájában érkeznek. Iparági szakértők egyetértenek abban, hogy a titkosítás közel feltörhetetlen, valamint abban is, hogy a fizetés egyáltalán nem garantálja azt, hogy minden adatot maradéktalanul visszakapunk. Előfordulhat ugyanis, hogy a hackerek szervereit a hatóságok a folyamat közben felszámolják, esetleg a zsarolók rossz kulcsot küldenek a feloldáshoz, de az is, hogy a fizetség tényén felbátorodva, néhány nap múlva ismét titkosítják file-jainkat. 

 

 „A hagyományos vírusirtók az esetek 99%-ban védelmet nyújtanak. A gond a fennmaradó 1%-kal és a jelentős mennyiségben keletkező, új vírusokkal van. Főleg, ha zsaroló vírusokról beszélünk. Mi ilyen esetekben azt tanácsoljuk ügyfeleinknek, hogy semmi esetre se fizessenek. Inkább előzzék meg a bajt. Végezzenek rendszeresen adatmentéseket – így egy támadást követően visszaállíthatóak az adatok –. Illetve a támadás után az ingyenes Cloud Cleaner segítségével az összes, fellelhető Malware-t távolítsák el számítógépükről” – mondta el Bardócz Gyula, a Panda Security Kereskedelmi vezetője.  

 

A megelőzés mellett a szakember naprakész vírusirtó használatát is javasolja a végpontokon, az egyre újabb kártevők ellen azonban nem egyszerű védekezni. Az egyik megoldás lehet a Panda végpontvédelmi megoldásban egyedülállónak számító technológiája, amely az alkalmazások viselkedését figyeli. Éjjel-nappal ellenőrzi az összes, futó programot, megtanulja, hogy milyen a normális viselkedésük, és amennyiben gyanús folyamatot próbálnának végrehajtani, leállítja azokat. Ezzel az úgynevezett zsarolóvírus-támadásokat is nagy százalékban képesek megakadályozni.

 

„Okospontjainkon az utóbbi időszakban a vírusvédelemmel kapcsolatos megoldásaink voltak a legnépszerűbbek. Jelentősen nőtt a forgalom, amiből arra következtetünk, hogy a vásárlók tartanak a támadástól, és professzionális védelmet keresnek. Ügyfeleink többnyire telepítéssel együtt kérik a csomagokat, melyet szakértő kollégáink néhány perc alatt el is végeznek számukra az áruházakban. Így a vásárolt eszközök az első bekapcsolástól kezdve védve vannak a vírustámadásoktól” – mondta el Bíró Péter, a Media Markt Szolgáltatás Termékmenedzsere. 

 

A vírusirtók használata mellett Bardócz Gyula további négy tippet is adott a felhasználóknak: beszélgessünk ismerőseinkkel, barátainkkal a veszélyről, hogy mindenki tisztában legyen a kockázattal; legyünk éberek az interneten; alakítsunk ki szokásokat (például ismeretlen linkre nem kattintunk, csak megbízható forrásból származó szoftvert telepítünk) és tartsuk frissen szoftvereinket.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09