Kerülje el a zsarolóvírus-támadásokat!

forrás: Prím Online, 2016. március 3. 17:49

A Panda Security jelentése szerint naponta 250 – 300.000 új számítógépes vírust írnak világszinten, melyeknek jelentős része úgynevezett zsaroló vírus. Az első napon az új kártevőknek ráadásul a normál vírusirtók mindössze 82%-át képesek felismerni.

A szaporodó zsarolóvírusok Magyarországon is egyre gyakrabban bukkannak föl, túszul ejtve és csak komoly pénzek ellenében visszaszolgáltatva hazai felhasználók adatait.

 

A zsarolóvírus-támadások lényege, hogy egy fertőzött kód a számítógépünkbe bejutva titkosítja adatainkat, majd pedig azokat csak egy bizonyos összeg kifizetését követően teszi ismételten elérhetővé. A Nielsen piackutató adatai alapján elmondható, hogy a kártékony kódok 39%-ban nem biztonságos weboldalakról, 23%-ban valamilyen letöltés, 19%-ban pedig emailben kapott Malware formájában érkeznek. Iparági szakértők egyetértenek abban, hogy a titkosítás közel feltörhetetlen, valamint abban is, hogy a fizetés egyáltalán nem garantálja azt, hogy minden adatot maradéktalanul visszakapunk. Előfordulhat ugyanis, hogy a hackerek szervereit a hatóságok a folyamat közben felszámolják, esetleg a zsarolók rossz kulcsot küldenek a feloldáshoz, de az is, hogy a fizetség tényén felbátorodva, néhány nap múlva ismét titkosítják file-jainkat. 

 

 „A hagyományos vírusirtók az esetek 99%-ban védelmet nyújtanak. A gond a fennmaradó 1%-kal és a jelentős mennyiségben keletkező, új vírusokkal van. Főleg, ha zsaroló vírusokról beszélünk. Mi ilyen esetekben azt tanácsoljuk ügyfeleinknek, hogy semmi esetre se fizessenek. Inkább előzzék meg a bajt. Végezzenek rendszeresen adatmentéseket – így egy támadást követően visszaállíthatóak az adatok –. Illetve a támadás után az ingyenes Cloud Cleaner segítségével az összes, fellelhető Malware-t távolítsák el számítógépükről” – mondta el Bardócz Gyula, a Panda Security Kereskedelmi vezetője.  

 

A megelőzés mellett a szakember naprakész vírusirtó használatát is javasolja a végpontokon, az egyre újabb kártevők ellen azonban nem egyszerű védekezni. Az egyik megoldás lehet a Panda végpontvédelmi megoldásban egyedülállónak számító technológiája, amely az alkalmazások viselkedését figyeli. Éjjel-nappal ellenőrzi az összes, futó programot, megtanulja, hogy milyen a normális viselkedésük, és amennyiben gyanús folyamatot próbálnának végrehajtani, leállítja azokat. Ezzel az úgynevezett zsarolóvírus-támadásokat is nagy százalékban képesek megakadályozni.

 

„Okospontjainkon az utóbbi időszakban a vírusvédelemmel kapcsolatos megoldásaink voltak a legnépszerűbbek. Jelentősen nőtt a forgalom, amiből arra következtetünk, hogy a vásárlók tartanak a támadástól, és professzionális védelmet keresnek. Ügyfeleink többnyire telepítéssel együtt kérik a csomagokat, melyet szakértő kollégáink néhány perc alatt el is végeznek számukra az áruházakban. Így a vásárolt eszközök az első bekapcsolástól kezdve védve vannak a vírustámadásoktól” – mondta el Bíró Péter, a Media Markt Szolgáltatás Termékmenedzsere. 

 

A vírusirtók használata mellett Bardócz Gyula további négy tippet is adott a felhasználóknak: beszélgessünk ismerőseinkkel, barátainkkal a veszélyről, hogy mindenki tisztában legyen a kockázattal; legyünk éberek az interneten; alakítsunk ki szokásokat (például ismeretlen linkre nem kattintunk, csak megbízható forrásból származó szoftvert telepítünk) és tartsuk frissen szoftvereinket.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07