„2025-re veszi fel a versenyt az önjáró villanyautó a robbanómotorossal”

forrás: Prím Online, 2016. március 12. 10:26

A Telenor Okostelefon Akadémiáján a téma szakértői osztották meg tudásukat, akik szerint a leggyakrabban használt okos megoldásokban, például a navigációban ma még egy olcsó okostelefon is sokkal többet segít a sofőrnek, mint az autók beépített fedélzeti rendszere.

Kilenc-tíz éven belül megváltozik a helyzet, az elektromos hajtású járművek felveszik a versenyt a robbanómotorosokkal, viszont a sofőr nélküli vezetésben és a hozzá kapcsolódó „okos” ökoszisztémában is elhagyhatatlan eszközünk marad az okostelefon.

 

Jelenleg az okostelefonok jobban gyorsulnak az autóiparnál

Ma a fedélzeti computeres autók egyik leghasznosabb beltéri extrája a beépített Bluetooth, amellyel okostelefonunk hangját egyszerűen továbbíthatjuk az autó-hifinek. Minden más feladatra jobb, ha nem az autó beépített rendszereit, hanem bármilyen olcsó okostelefont használunk. autó-hifinek – indította gondolatmenetét Winkler Róbert szakújságíró a Telenor Okostelefon Akadémián, ahol ezúttal az okosautózás jelene és a jövője volt a téma.  Bár munkája során rengeteg járművet kipróbált már, Winkler még sosem volt elégedett a beépített rendszerek használhatóságával vagy tudásával. Ennek az az oka, hogy egy tipikus autó fejlesztésén átlagosan hat évig dolgoznak a gyártók, ennyi idő alatt pedig már egy-egy gyártó készülékéből hat generáció jelenik meg, új szoftverekkel, más csatlakozókkal és új szabványokat támogatva, nem beszélve az eszköztől független alkalmazásfejlesztők újdonságairól.

 

 

Jó reggelt! A szoftverfrissítést telepítettünk, autója már önjáró módban is működik.

A már szoftverben is erős gépjárművek egyike a Tesla Model S: középkonzolján hatalmas érintőképernyőn vezérelhetjük az autó működését. Elon Musk vállalatának járműve folyamatos mobilinternetes kapcsolatot használ, amelyen keresztül ugyanúgy szoftverfrissítéseket küldenek ki az autóra, ahogy az egy okostelefonra érkezik az alkalmazások kapcsán  – derült ki Kovács Attila, az elektromos autó tulajdonosának előadásából. Egyes reggeleken az autó jelzi, hogy a szoftverfrissítéseken keresztül új funkcióval bővült az autó tudása, például ilyen utólagos újdonság volt a Tesla önjáró funkciója és a parkolóasszisztens is. Bár tulajdonosa ezt még nem merte élesben tesztelni, az autópályán gyakran használja a szintén frissítésként érkezett követőfunkciót, amellyel a jármű előzetesen megadott követési távolságot tud tartani.

 

Autók, amik állandó internetkapcsolatban élnek

Állandó mobilinternet kapcsolatban él a BMW minden i-szériás, elektromos és akár otthon is feltölthető hibridautója – derült ki Mala Ferenc, a cég menedzserének előadásából az Okostelefon Akadémián. Ezen keresztül akár távdiagnosztikát is képesek végezni a szervizesek, míg például a concierge-szolgáltatás ügyfélszolgálatán segítenek szállást vagy parkolóhelyet találni egy idegen városban kóválygó sofőrnek. A BMW Connected Drive megoldása számos funkciót kínál, például baleset esetén automatikusan elküldi az autó tartózkodási helyét a 112-es vészhelyzeti hívószámra.

 

A BMW i-sorozat autói esetén fontos volt jármű könnyű kivitele, hogy ellensúlyozzák a beépített akkumulátorok többlettömegét, ezért a járművek váza alumíniumból, utascellája pedig karbonból készül. Az elektromos hajtású BMW i3-as hatótávja egyébként 160 kilométer körüli, míg a plug-in hibrid i8-as modellel kizárólag elektromos hajtással 37 kilométeres távot lehet megtenni. Az utóbbi sportautót viszont nem erre találták ki, elektromos hajtása inkább rásegítésként szolgál, így hibrid üzemmódban száz kilométeren alig fogyaszt többet 2 liter benzinnél.

 

 

Hat év munkával Önnek is lehet saját KITT replikája!

A Knight Rider legendás KITT-jének magyar közutakon is használható változata nem ilyen takarékos, nagyjából 11 litert fogyaszt százon, pedig az autó alapjául szolgáló Pontiac Trans-Am fejlettebb, már központi befecskendezéses változatával van felszerelve – derült ki Varga Zsolt előadásából, aki saját kezűleg építette meg David Hasselhoff sorozatbeli csodaautójának élethű replikáját, amelyet azóta is folyamatosan tökéletesít.

 

Bár az Egyesült Államokban teljes iparág épül a KITT-replikák gyártására, Magyarországon kevesen foglalkoznak ezzel, Varga Zsoltnak négy és fél év munkájával, saját kezűleg kellett átalakítania az eredetileg piros színű Trans-Amet a fényes fekete, kultikus autóvá az elektronika összeállításától kezdve egészen a kárpitozásig.

 

Nem csak a műszerfal villogó fényei, és a belső tér olyan mint az eredeti, a kocsi Bluetoothon keresztül még beszéltethető is – a nemrég elhunyt Versényi László jól ismert hangján szólal meg a Knight Riderből ismert mondatokkal. KITT-et a valódi életben nem könnyű működőképes állapotban tartani: például a sorozatban látható, nyolcvanas évekbeli csúcstechnológiához való hűség érdekében nem lehet kisfogyasztású ledeket alkalmazni benne, csak az autó orrában lévő futófény izzói 500 watt áramot fogyasztanak – nem véletlen, hogy három darab akkumulátor is van a kocsiban.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás