„2025-re veszi fel a versenyt az önjáró villanyautó a robbanómotorossal”

forrás: Prím Online, 2016. március 12. 10:26

A Telenor Okostelefon Akadémiáján a téma szakértői osztották meg tudásukat, akik szerint a leggyakrabban használt okos megoldásokban, például a navigációban ma még egy olcsó okostelefon is sokkal többet segít a sofőrnek, mint az autók beépített fedélzeti rendszere.

Kilenc-tíz éven belül megváltozik a helyzet, az elektromos hajtású járművek felveszik a versenyt a robbanómotorosokkal, viszont a sofőr nélküli vezetésben és a hozzá kapcsolódó „okos” ökoszisztémában is elhagyhatatlan eszközünk marad az okostelefon.

 

Jelenleg az okostelefonok jobban gyorsulnak az autóiparnál

Ma a fedélzeti computeres autók egyik leghasznosabb beltéri extrája a beépített Bluetooth, amellyel okostelefonunk hangját egyszerűen továbbíthatjuk az autó-hifinek. Minden más feladatra jobb, ha nem az autó beépített rendszereit, hanem bármilyen olcsó okostelefont használunk. autó-hifinek – indította gondolatmenetét Winkler Róbert szakújságíró a Telenor Okostelefon Akadémián, ahol ezúttal az okosautózás jelene és a jövője volt a téma.  Bár munkája során rengeteg járművet kipróbált már, Winkler még sosem volt elégedett a beépített rendszerek használhatóságával vagy tudásával. Ennek az az oka, hogy egy tipikus autó fejlesztésén átlagosan hat évig dolgoznak a gyártók, ennyi idő alatt pedig már egy-egy gyártó készülékéből hat generáció jelenik meg, új szoftverekkel, más csatlakozókkal és új szabványokat támogatva, nem beszélve az eszköztől független alkalmazásfejlesztők újdonságairól.

 

 

Jó reggelt! A szoftverfrissítést telepítettünk, autója már önjáró módban is működik.

A már szoftverben is erős gépjárművek egyike a Tesla Model S: középkonzolján hatalmas érintőképernyőn vezérelhetjük az autó működését. Elon Musk vállalatának járműve folyamatos mobilinternetes kapcsolatot használ, amelyen keresztül ugyanúgy szoftverfrissítéseket küldenek ki az autóra, ahogy az egy okostelefonra érkezik az alkalmazások kapcsán  – derült ki Kovács Attila, az elektromos autó tulajdonosának előadásából. Egyes reggeleken az autó jelzi, hogy a szoftverfrissítéseken keresztül új funkcióval bővült az autó tudása, például ilyen utólagos újdonság volt a Tesla önjáró funkciója és a parkolóasszisztens is. Bár tulajdonosa ezt még nem merte élesben tesztelni, az autópályán gyakran használja a szintén frissítésként érkezett követőfunkciót, amellyel a jármű előzetesen megadott követési távolságot tud tartani.

 

Autók, amik állandó internetkapcsolatban élnek

Állandó mobilinternet kapcsolatban él a BMW minden i-szériás, elektromos és akár otthon is feltölthető hibridautója – derült ki Mala Ferenc, a cég menedzserének előadásából az Okostelefon Akadémián. Ezen keresztül akár távdiagnosztikát is képesek végezni a szervizesek, míg például a concierge-szolgáltatás ügyfélszolgálatán segítenek szállást vagy parkolóhelyet találni egy idegen városban kóválygó sofőrnek. A BMW Connected Drive megoldása számos funkciót kínál, például baleset esetén automatikusan elküldi az autó tartózkodási helyét a 112-es vészhelyzeti hívószámra.

 

A BMW i-sorozat autói esetén fontos volt jármű könnyű kivitele, hogy ellensúlyozzák a beépített akkumulátorok többlettömegét, ezért a járművek váza alumíniumból, utascellája pedig karbonból készül. Az elektromos hajtású BMW i3-as hatótávja egyébként 160 kilométer körüli, míg a plug-in hibrid i8-as modellel kizárólag elektromos hajtással 37 kilométeres távot lehet megtenni. Az utóbbi sportautót viszont nem erre találták ki, elektromos hajtása inkább rásegítésként szolgál, így hibrid üzemmódban száz kilométeren alig fogyaszt többet 2 liter benzinnél.

 

 

Hat év munkával Önnek is lehet saját KITT replikája!

A Knight Rider legendás KITT-jének magyar közutakon is használható változata nem ilyen takarékos, nagyjából 11 litert fogyaszt százon, pedig az autó alapjául szolgáló Pontiac Trans-Am fejlettebb, már központi befecskendezéses változatával van felszerelve – derült ki Varga Zsolt előadásából, aki saját kezűleg építette meg David Hasselhoff sorozatbeli csodaautójának élethű replikáját, amelyet azóta is folyamatosan tökéletesít.

 

Bár az Egyesült Államokban teljes iparág épül a KITT-replikák gyártására, Magyarországon kevesen foglalkoznak ezzel, Varga Zsoltnak négy és fél év munkájával, saját kezűleg kellett átalakítania az eredetileg piros színű Trans-Amet a fényes fekete, kultikus autóvá az elektronika összeállításától kezdve egészen a kárpitozásig.

 

Nem csak a műszerfal villogó fényei, és a belső tér olyan mint az eredeti, a kocsi Bluetoothon keresztül még beszéltethető is – a nemrég elhunyt Versényi László jól ismert hangján szólal meg a Knight Riderből ismert mondatokkal. KITT-et a valódi életben nem könnyű működőképes állapotban tartani: például a sorozatban látható, nyolcvanas évekbeli csúcstechnológiához való hűség érdekében nem lehet kisfogyasztású ledeket alkalmazni benne, csak az autó orrában lévő futófény izzói 500 watt áramot fogyasztanak – nem véletlen, hogy három darab akkumulátor is van a kocsiban.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

A Beatles legendás tetőkoncertjére emlékeznek Siófokon

Magyarországon egyedülálló módon idézik meg a The Beatles 1969-es koncertjét Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központ tetején augusztus 10-én.

2019. augusztus 9. 13:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás