Az 5G-alkalmazások a meglévő hálózatokat fogják használni

forrás: Prím Online, 2016. június 25. 05:33

Az LTE bővülése és fejlődése tovább folytatódik, az egyre nagyobb számú előfizető és az extrém adat és videó alkalmazáslefedettség iránti növekvő igényeik miatt, valamint az új, kis teljesítményű, nagy kiterjedésű hálózati (LPWA) alkalmazások miatt a Dolgok Internetéhez (IoT). 2019-re az LTE lesz a domináns mobil hozzáférési technológia világszerte, és 2021 végére el fogja érni a 4,3 milliárd előfizetést.

Ezzel párhuzamosan az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi rádiós hozzáférési technológiák evolúciója, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő, globálisan szabványosított technológiák megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb hatótávolsággal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta csillapításra, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra. Azonban az 5G sikertényezője nemcsak az új frekvenciasávok hatékony kihasználása lesz, hanem annak biztosítása is, hogy „az egész több, mint a részeinek összessége”, amikor az LTE és az új rádiós hozzáférési technológiák kombinálásáról van szó.

 

Ez az, ahol az Ericsson 5G pluginek a képbe kerülnek. Ezek szoftveralapú innovációk, amelyeket az Ericsson rádiórendszere támogat, és amelyek olyan funkciókat valósítanak meg, amelyeket a szolgáltatók a jelenlegi hálózatokban az 5G-re való átálláshoz használhatnak.

 

A rugalmas hálózati fejlődés elősegítése 

Peter Jarich, a Current Analysis fogyasztói és infrastrukturális szolgáltatások alelnöke elmondta: „Az 5G kétségtelenül lendületre tett szert a tavalyi évben. Azonban a spektrum kiosztása vagy elfogadott szabványok nélkül a szolgáltatóknak migrációs taktikát kell alkalmazniuk a jelenlegi hálózati beruházások kihasználásához az 5G fejlesztési stratégiákkal szinkronban. Az Ericsson 5G pluginjei ezt a rugalmasságot biztosítják, támogatják a korszerű hozzáférési technológiák telepítését rövid távon, és az 5G-re való felkészülés során.”

A világ mobilforgalmának negyven százaléka halad át Ericsson-hálózatokon, és az Ericsson lehetővé teszi, hogy ezek a hálózatok rugalmasan fejlődjenek a felhasználói igények, új alkalmazások és helyi piaci körülmények alapján. Az 5G pluginekkel a mobilszolgáltatók elkezdhetik az 5G technológia tesztelését és megvalósítását akár már az idei évben, és saját ütemezésük szerint fejleszthetik az 5G-t.

 

 

Az Ericsson 5G pluginek többek között:

  • Massive MIMO Plug-In: A Massive MIMO a Single-User MIMO (SU-MIMO) és a nyalábformálás kombinációja, korszerű antennákkal és nagy számú vezérelhető porttal. A Massive MIMO javítja a felhasználói élményt, valamint a hálózat kapacitását és lefedettségét.  

  • Multi-User MIMO Plug-In: a Massive MIMO-n alapuló Multi-User MIMO (MU-MIMO) azonos idő- és frekvencia-erőforrásokon forgalmaz adatokat egyszerre több felhasználó eszközeire úgy, hogy koordinálja a nyalábformálást. A MU-MIMO jobb felhasználói élményt biztosít, javítja a hálózati kapacitást és lefedettséget, és csökkenti az interferenciát.

  • RAN Virtualization Plug-In: A RAN Virtualization javítja a hálózati hatékonyságot és teljesítményt azzal, hogy lehetővé teszi a virtuális hálózati funkciók (VNF) központosítását egy közös platformon, támogatva a 4G és 5G szabványt is.

  • Intelligent Connectivity Plug-In: ahol az 5G és 4G lefedettségű területek átfedésben vannak, az Intelligent Connectivity lehetővé teszi, hogy a hálózat robusztus módon csatolja és intelligensen irányítsa az adatokat 4G és 5G között, az alkalmazások követelményei és a hálózati erőforrások elérhetősége alapján, növelve a 4G és 5G erőforrások kombinált adatátviteli kapacitását.

  • Latency Reduction Plug-In: ez a plugin lerövidíti a hozzáférési algoritmusokat, és módosítja a keretstruktúrát az azonnali hálózati eléréshez és a gyakoribb adatátvitel lehetővé tételéhez. Ez csökkenti a tartalommegjelenítési (time-to-content) időt, és lehetővé teszi a valós idejű kommunikációt a legfontosabb 5G-alkalmazásoknak, például az intelligens járműveknek.

 

Az Ericsson 5G pluginek 2016-tól kezdve állnak rendelkezésre a szolgáltatói tesztekre, és 2017-től lesznek elérhetők a kereskedelmi hálózatok számára.

 

Az 5G ökoszisztéma 

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a rádió-hozzáférésig, a mobilközpontig és a felhőig. Az Ericsson 5G pluginek a rádiós hozzáférési hálózathoz, és a technológiai innovációk használatára készültek, a díjnyertes Ericsson 5G rádió-testbed és a már telepített Ericsson 5G rádiós prototípusok alapján, Japánban, Dél-Koreában, az USA-ban és Svédországban. Az Ericsson 5G rádiós prototípusok több, mint 25 Gbps-os csúcs földi irányú adatátviteli sebességet értek el.

 

Kulcsszavak: hálózat internet 5G Ericsson

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kétszáznál is több hazai település csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz

2017-ben is meghaladta a kétszázat a közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló kampányhoz csatlakozó hazai önkormányzatok száma. Az Európai Mobilitási Hét idei, Közös út, közös jövő mottójához híven a környezettudatos közlekedésről szólnak a szeptember 16-22. között, országszerte megrendezett programok.

2017. szeptember 18. 15:06

Jobbkormánnyal a világ körül – Ikarus 489 Polaris a Mobilitási hétvégén

Közösségi közlekedés, fenntartható fejlődés, környezettudatosság, együtt gondolkodás. E gondolatok jegyében telik az Európai Mobilitási Hét programsorozatának keretében a Közlekedési Múzeum kitelepülése szeptember 16–17-én, szombaton és vasárnap az Andrássy úton. 

2017. szeptember 15. 11:39

Szeptember 10-én két órára elsötétül a Nickelodeon

A legnézettebb gyermekcsatorna szeptember 10-én két órán keresztül önként kikapcsolja a műsorát. A Nickelodeon ezzel arra buzdítja a közönségét, hogy álljanak fel a képernyő elől, és élvezzék a mozgás és a játék örömét. Az idehaza most első ízben megrendezendő Játék napján ingyenes játszóparkkal, szuper játékokkal és izgalmas nyereményekkel várja a csatorna a gyerekeket a Millenáris Parkban. 

2017. szeptember 9. 11:00

80 nap alatt a PLÁZS körül

Nyolcvan nap, hatvan party és koncert, összesen 162 ezer látogató: ez a siófoki PLÁZS idei mérlege, számokban.

2017. augusztus 31. 09:48

Fantasztikus sikerrel zártak a STRAND és a B.my.Lake fesztiválok

Az ötödik éve zajló MOL Nagyon Balaton sorozat azzal a céllal indult, hogy a hazai és a nemzetközi turistáknak egy ernyő alatt kínálja és mutassa meg a Balaton legszínvonalasabb, legizgalmasabb eseményeit és új programok, fesztiválok születésére is ösztönözze a kulturális vállalkozások vezetőit. 

2017. augusztus 30. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com