Összehozza a halottnak hitt háborús hősöket a DoQ

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 10. 14:04

A katonák bajtársiasan küzdenek együtt és feltétel nélkül segítik egymást a háborúkban. De vajon mi történik, ha az ember bevetés közben örökre elszakad hű társától? Sikerül-e valaha megtalálnia a másikat? 

A DoQ-n szeptember 10-én startoló Veterán Bajtársak című dokumentumfilm magándetektívek segítségével kutatja fel az eltűntnek vagy halottnak hitt katonákat, hogy az egykori bajtársak évtizedekkel később viszontláthassák egymást.

 

A vietnami háború utolsó véres összecsapására 1970 júliusában került sor az amerikai és az észak-vietnami haderő között. Ekkor lépett a harctérre Larry Kern is: a 21 éves, fiatal katona helikopter-pilótaként vett részt a nyári hadműveletben, társa és egyben legjobb barátja, William McFarland, vagy ahogy a bakacimborák hívták, Mac oldalán. A páros feladata az volt, hogy kimenekítsék társaikat, akik több ezer vietnámi katona gyűrűjében rekedtek. Kern és Mac helikopterét azonban eltalálta a vietkongok légvédelmi rakétája, ami végzetes következményekkel járt: a gép felrobbant és a kimenekítendő amerikaiakra zuhant. 

 

Kernnek sikerült időben katapultálnia, ám Mac kiesett a gépből és a roncs alá szorult. Honfitársai halottnak hitték a fiatal katonát, ezért otthagyták, és fedezékbe vonultak. Kern csak később, már a háború után tudta meg, hogy barátja életben maradt… 

 

Wilbert Estabrook, becenevén Shorty is hasonló borzalmakat élt át: ő a koreai háború során esett hadifogságba 730 társával, és három évet töltött az észak-koreaiak börtöneiben. Egy szadista tábornok kegyetlenkedései és válogatott kínzásai miatt a foglyok közül csupán 250 élte túl a hároméves tortúrát. Shorty képtelen volt feldolgozni a hadifogság által okozott traumát, és miután 1970-ben nyugdíjba vonult, felkereste azokat, akik szintén túlélték a borzalmakat. Hihetetlen, de mindenkire sikerült rátalálnia – egy Goya Mata nevű társa kivételével… 

 

A DoQ új dokumentumfilmje végigköveti, ahogy Gary Cohen magánnyomozó az elveszett katonák nyomába ered és Shorty, illetve Kern kérésére kontinenseken átívelő kutatásba kezd. Vajon sikerül összehozni a vietnami háborúban megsérült katonát a bajtársával, akit azóta is a bűntudat gyötör? Megtalálja-e a magánnyomozó a rejtélyes hadifoglyot, aki túlélte a borzalmas, észak-koreai hadifogságot, viszont utána nyoma veszett? Kiderül a Veterán Bajtársak című dokumentumfilmből, szeptember 10-én, 21.05-kor!

Kulcsszavak: szórakozás film DoQ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24

Átadták az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait

2022. június 13. 17:27

A háborúhoz köthető kibertámadásokat elemzi az ESET

2022. június 2. 20:15