Nagy Vatera Lego-lógia

A hazai Lego-vásárlási szokásokat vizsgálta a legnépszerűbb online piactér

forrás: Prím Online, 2016. november 30. 15:23

Átlagosan 16,4 percenként vásárolnak Lego termékeket a felhasználók, alkalmanként átlagosan 4.145 forint értékben – derül ki a Vatera legújabb elemzéséből, amely az elmúlt egy év felhasználói adatait vizsgálja. 

Idén szeptemberben, októberben és novemberben is a Lego volt a legnépszerűbb márka az online piactér mintegy 3 millió felhasználójának keresései alapján, a karácsonyi főszezon közeledtével pedig várhatóan decemberben is megőrzi vezető helyét.

 

Egy év alatt közel 48 ezer eladott Lego termék

Az elmúlt egy évben csaknem 48 ezer Lego terméket vásároltak a Vatera felhasználói, és összesen mintegy 133,7 millió forintot költöttek el rá. A kicsiknek szánt Duplo sorozat aránya ezen belül a vásárlások számát, valamint értékét tekintve is 10 százalék volt. A legtöbb Lego tavaly decemberben kelt el 27,8 millió forint értékben, ami az egész éves forgalom átlagához képes 248 százalékos növekedést jelent. Vagyis ebben az időszakban átlag 8 percenként történt egy vásárlás, illetve egy nap alatt 188 Lego termék talált gazdára. 

 

A Lego-rajongók szívesen licitálnak

Míg az eladók jellemzően fix áron hirdetik meg a Lego termékeket (90%), a vásárlások csupán 71 százaléka valósul meg ebben a formában. Vagyis a színes építőelemekért a felhasználók akár komoly licitekbe is szívesen beszállnak: a vásárlások 29 százaléka aukció során zajlik. Az eladók és a vásárlók preferenciáiban további eltérések is mutatkoznak: míg az eladók csupán 38 százalékban bocsátanak eladásra új termékeket a kategóriában, addig a vásárlások 48 százalékát ilyen termékek teszik ki. Vagyis a Vatera összes kategóriájához képest 12 százalékkal nagyobb arányban keresik a felhasználók az új Lego termékeket.

 

A magyar „Legoland”: Budapest, Pécs és Szeged

Az online piactér adatai alapján a városok tekintetében elsöprő fölénnyel vezet Budapest, ahol egy év alatt 9.328 alkalommal vásároltak a felhasználók az Emberek, figurák alkategóriából. A második legnagyobb Lego-rajongó város Pécs lett (891 tranzakció), ahol különösen szárnyal a vásárlók kreativitása, mivel itt a Vegyes Lego csomag kategória volt a legnépszerűbb. Harmadik helyen pedig Szeged végzett (798 tranzakció), ahol szintén az Emberek, figurák alkategóriában rendeltek a legtöbbet. 

 

Amennyiben a vásárlások összértéke alapján rangsorolunk, az első helyezett továbbra is Budapest, mintegy 44,7 millió forint értékű, főként Lego Star Wars termékkel, viszont a második helyet már Debrecen veszi át, ahol főként Lego City termékekre költöttek el összesen több mint 3,2 millió forintot. A bronzérmet ismét Szeged érdemli ki 3,18 millió forinttal, szintén Lego City alkategóriában.

 

A jedi lovagok lenyomják a nindzsákat

Jelenleg több mint 10 ezer Lego termék közül lehet válogatni a Vaterán: űrállomások, kalózhajók, hercegnővárak, szuperhősök vagy épp csak a klasszikus, megunhatatlan színes építőelemek. Az elmúlt egy év vásárlásai alapján a felhasználók körében a legnépszerűbb Lego sorozat a Lego City (2359 tranzakció), melyet szorosan követ a kultikus Star Wars sorozat (1939). A Top 10-es lista további szereplői néhány száz vásárlással a Lego Technic, a Lego Friends, a Lego Creator, a Lego Castle, a Lego Ninjago, a Lego Space, a Lego Pirates és végül a Lego Chima.

 

Lego-relikviák a szenvedélyes gyűjtőknek

A Vatera már az indulása óta nagyon kedvelt a gyűjtők körében, így az oldalon gyakran olyan ritkaságok is kalapács alá kerülnek, melyekhez szinte sehol máshol nem lehet hozzájutni. Az egyik legjelentősebb gyűjtői darab a Vatera kínálatában jelenleg egy Lego 10179 UCS Star Wars Millennium Falcon. Kikiáltási ára 700.000 forint, de fix áron 1,1 millió forintért is megvásárolható. Az online piactér 16 éves történetében egyébként az eddigi legdrágább eladott termék egy Lego Technic volt, ami 750 ezer forintért kelt el még 2011-ben. De természetesen az is számtalan Lego termék közül válogathat a Vaterán, aki ennél kevesebbet tud vásárlásra szánni, jelenleg ugyanis több mint 2.600 ajánlat található az oldalon ezer forint alatt.

 

„A Lego termékek csúcsszezonja egyértelműen a novemberi-decemberi időszak, amikor a szülők hosszú órákat töltenek el a termékkínálat áttekintésével, hogy megtalálják a legmegfelelőbb darabot. A karácsonyi ajándékok beszerzését megkönnyítheti a Vatera rendkívül részletes termékszűrési funkciója, amellyel a számtalan Lego típus közül mindenki gyorsan megtalálhatja azt, amit keres. A Vaterafutár szolgáltatás pedig többféle átvételi módot tesz lehetővé, a postai kézbesítéstől a népszerű átvevő pontokon át a házhozszállításig” – mondta Szanitter Áron, a Vatera ügyvezető igazgatója.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyereknap alkalmából házhoz jönnek a bűvészek

Gyereknap Felnőtteknek a Gyerekekért - taxi mellett profi bűvészeket is lehet rendelni egyetlen gombnyomással május 25-én a Taxify applikáción keresztül. Aki az alkalmazással hív bűvészt, nem csupán maradandó élménnyel gazdagodhat, de jótékonykodik is. Az akció során összegyűlt teljes összeg az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványhoz folyik be. A Taxify ezen felül további 100.000 Ft-ot adományoz a szervezet számára.

2017. május 24. 15:03

Traviatától a Csárdáskirálynőig – digitalizált színházplakátok

Újabb értékes gyűjtemény érhető el digitális formában. A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisba feltöltésre került a Pécsi Nemzeti Színház műsorfüzet-, és plakát-kollekciója. A digitalizált nyomtatvány-gyűjtemény izgalmas képet ad a magyar színháztörténet több mint félévszázadáról.

2017. május 24. 12:41

A Beachegg idén nyáron teljesen megújulva ébred fel “téli álmából”

A tavalyi év egyik legizgalmasabb magyar talámánya a Beachegg idén nyáron teljesen megújulva ébred fel “téli álmából”. A könnyebb, hangosabb, tömeges gyártásra alkalmas prototípust idén nyáron bárki élesben tesztelheti. Az új széria - a tavalyi sikereket megismételve - a bécsi Pioneers legjobbjai között debütál.

2017. május 24. 11:55

Tudja, mIT adott nekünk 1997?

Mára az Apple neve összenőtt Steve Jobséval, természetes, hogy a Netflixen nézzük a kedvenc sorozatunkat, és az is, hogy a sajtóinformációhoz csatolt infografika PNG-ben is elérhető. 1997-ben olyan fontos technológiai, kulturális és orvostudományi eseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek hozzátartoznak az alapműveltséghez, és alapvetően határozzák meg mai gondolkodásunkat.

2017. május 21. 09:01

Az ITBUSINESS újságírója lett az „Év információbiztonsági újságírója”

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az „Év információbiztonsági újságírója” címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg. Az idei évben is több pályázat érkezett, és az értékelés után Vass Enikő, az ITBUSINESS újságírója vette át az erkölcsi elismeréssel járó díjat az Egyesület május 17-i „Információvédelem menedzselése” LXXVl. szakmai fórumán.

2017. május 18. 06:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Gyorsítja külföldi terjeszkedését a Codecool programozóiskola

2017. május 18. 11:11

Google: Bagoly-algoritmussal a hamis hírek ellen

2017. április 27. 15:15

Hamarosan átláthatóvá válik az egészségügy

2017. április 18. 14:26

Idén is keresik az Év Internetes Kereskedőjét

2017. április 13. 11:11
cloudappsportal.com