Magyarok segítenek felzárkóztatni Ázsia egyik feltörekvő országát

Mianmar a példa nélküli növekedési számai alapján a mobilfizetés új mintaországa lehet

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 12:43

Az utóbbi tíz évben a pénzügyi technológia világában Kenya volt a digitális átalakulás leggyakrabban emlegetett példája, Mianmar azonban hamarosan átveheti ezt a szerepet. A Rangunban megrendezett Fintech & E-Commerce konferenciát megnyitó előadásában Kóka János, a Cellum vezérigazgatója elmondta, minden tényező adott egy sikeres technológiai forradalomhoz, aminek köszönhetően az ország átugorhatja a fejlődés köztes fokait és egyből a digitális pénzügyi szolgáltatások élvonalába léphet.

A korábban teljesen zárt ország néhány éve állt át a nyílt piacgazdaságra, azóta pedig folyamatosan megdöbbenti a világot a hihetetlen növekedési számaival – kiváltképp a távközlési szektora alig pár év alatt majdnem teljesen felzárkózott a fejlett nyugati országokéhoz. Az 54 milliós lakosságú Mianmarban az elmúlt 12 hónapban tízmillió új mobilelőfizetést vásároltak. A mobileszközök 80%-a okostelefon, az újdonságokra nyitott fiatalok pedig a társadalom népes rétegét alkotják; így a piac érett a sikeres digitális átalakulásra.

 

A Cellum vezérigazgatója a konferencián részletesen bemutatta a mobilfizetés trendjeit, lehetőségeit és kihívásait a fejlődő országokban. Rámutatott, hogy a hagyományos banki infrastruktúra hiánya Mianmart kiemelt célponttá teszi a fintech iparág számára, hiszen az ország mentes az örökölt rendszerek kötöttségeitől. A lakosság körülbelül negyede rendelkezik már internethozzáféréssel, az adatforgalom 70%-a telefonokon keresztül bonyolódik. Ezzel szemben a bankkártyahasználat 1% alatt marad és továbbra is a készpénz a domináns fizetési eszköz.

 

Kóka szerint a pénzügyi technológiai iparágnak példátlan lehetősége van most arra, hogy megoldja a pénzügyi integráció kérdését a világ egyik legkapósabb feltörekvő piacán. A más országokban – például Magyarországon, Indiában és Indonéziában – gyűjtött tapasztalatai alapján a Cellum javaslatot tett a helyi kormány, vezető pénzintézetek és mobilszolgáltatók számára egy egységes nemzeti mobilfizetési rendszer kiépítésére, amivel Mianmar a pénzügyi technológia új úttörőjévé válhat.

 

Kóka előadása egyébként túlment a fizetés témáján, érintett olyan aktuális trendeket is, mint a virtuális valóság és a csevegőbotok, valamint bemutatta a hallgatóság számára a mobilokmányok és autentikáció fogalmát is.

 

„A Cellum a pénzügyi és távközlési iparág kiemelt szereplőit segíti a legújabb biztonságos mobiltranzakciós technológiákkal. Mianmar a világ egyik legérdekesebb piaca, itt is támogatjuk őket. Az orsszágnak most lehetősége van egy hatalmas ugrással egyből átállni az innovatív digitális fizetési megoldások használatára.” – mondta el a Cellum vezérigazgatója, Kóka János.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ legerősebb AI processzorát mutatta be a Huawei

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910-et, a világ legerősebb AI processzorát, valamint a MindSpore minden forgatókönyvre kiterjedő AI számítási keretrendszert. A mesterségesintelligencia-alapú számítási keretrendszerek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az AI alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek.

2019. augusztus 23. 16:00

Helyettünk vásárolnak be az LG háztartási gépei

Az LG Electronics (LG) a 2019-es IFA-n mutatja be új, az európai piacokra szánt ThinQ háztartási gépeit, amelyekben immár elérhető az Amazon automatizált online vásárlási szolgáltatása, a Dash Replenishment (ADR). 

2019. augusztus 23. 13:17

A UPS önvezető járműveket fejlesztő cégben szerzett részesedést

UPS bejelentette , hogy a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó leányvállalata, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az autonóm teherautókat fejlesztő TuSimple vállalkozásban. A két vállalat Arizónában meg is kezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy e járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és hatékonyságot a UPS hálózatában. Az ügylet egy korábban indított kereskedelmi együttműködés folyománya, melyben a UPS szállítási szolgáltatásokat vásárolt a TuSimple-től.

2019. augusztus 23. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás