Tizedik médiaműhelyét nyitotta meg az NMHH

forrás: Prím Online, 2017. október 20. 13:58

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a hatóság tizedik médiaműhelyét október 19-én, így a diákok a legmodernebb szoftvereken és csúcsminőségű számítógépeken szerezhetik meg a kreatív iparban hasznosítható gyakorlati tudásukat.

A médiaműhelyekkel a hatóság 2012 óta járul hozzá a felsőoktatási intézményi oktatáshoz. Karas Monika, a hatóság elnöke már a hatodik fővárosi, országosan pedig a tizedik csúcstechnológiás médialabort adta át október 19-én. Az egyenként 13 millió forintból kialakított NMHH-s médiaműhelyek célja, hogy támogassák a jövő médiaszakembereinek gyakorlati képzését. 

 

Megnyitóbeszédében Karas Monika hangsúlyozta, hogy ma egy felelősen gondolkodó hatóságnak nem csupán a jelen helyzetekre való reflektálás a feladata, hanem az is, hogy invesztáljon a jövőbe. Hozzátette, hogy a hatóság célja, hogy érdemben hozzá tudjon járulni a következő generáció szakembereinek, így a BME-s diákoknak a képzéséhez is – akik meghatározzák majd a jövőben a média és a hírközlés irányait –, hiszen a főként technikafüggő szakokon létkérdés, hogy a diákok – naprakész tudást szerezve – lépést tudjanak tartani a fejlődéssel. 

 

Józsa János, az intézmény rektora köszönetét fejezte ki a kapott támogatásért, amelyet nagy segítségnek tart, és elmondta, a műhely hozzáadott értékként tovább fogja emelni képzési színvonalukat mind az oktatás, mind a kutatás területén. Ígéretet tett arra, hogy az NMHH-s médiaműhelyben folyó munka első eredményeit mihamarabb közzé fogják tenni. 

 

A hatóság három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Dell Ultra Sharp kijelzőt, hat Adobe Creative Cloud szoftver-csomagot üzemelt be, emellett gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is. Az eszközök alkalmasak a grafikus tervezéstől a kiadvány- és videoszerkesztésen át a webfejlesztésig a legösszetettebb feladatok elvégzésére. 

 

Az NMHH 2012 óta hoz létre különböző felsőoktatási intézményekben médiaműhelyeket. A program lényege, hogy lehetőséget biztosítson a hallgatóknak, hogy a tanórákon túl a legújabb – a világ vezető médiastúdióiban is használt – informatikai eszközökön készíthessék el dolgozataikat, verseny- és diplomamunkáikat. 

 

Az NMHH támogatásával eddig megnyitott médiaműhelyek:

  1. 2012. december – Pécsi Tudományegyetem
  2. 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest
  3. 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
  4. 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
  5. 2014. december – Szegedi Tudományegyetem
  6. 2015. május – Debreceni Egyetem
  7. 2015. szeptember – Corvinus Egyetem, Budapest
  8. 2016. október – Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest
  9. 2017. június – Eszterházy Károly Egyetem, Eger
  10. 2017. október – Budapesti Műszaki Egyetem

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi vár a mobiltelefon kiegészítők piacára idén?

Optimista elemzők 10, pesszimistábbak akár 20-30 százalékos forgalom-visszaesést is jósolnak a koronavírus járvány miatt a globális mobilpiacon. Együttmozgó iparágként logikusan a mobiltelefon kiegészítők piacára is hasonló csökkenés vár, ám az átalakuló munkavégzés és a vásárlói attitűdben végbemenő változások miatt egyes termékkategóriák akár pozitív előjellel is kijöhetnek a helyzetből. 

2020. június 4. 10:52

Mit tudnak rólunk az okosautók?

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat a világ minden táján, a statisztikák szerint 2023-ra 76 millió új okosautó lesz forgalomban. Ezek a járművek rengeteg hasznos adatot gyűjtenek saját műszaki állapotukról és a sofőrök vezetési szokásairól, amelyeket a gyártók például későbbi termékfejlesztésekhez használnak fel, hogy kényelmesebbek, fenntarthatóbbak és biztonságosabbak legyenek az autók, illetve a közlekedés. Az adatok egy része azonban személyes információ is egyben, amivel az autóhasználók sokszor nincsenek is tisztában. Vajon tudjuk, hogy pontosan milyen információkat rögzítenek az okosautók és mi történik aztán ezekkel? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a GDPR bevezetésének második évfordulója kapcsán a flottakezelésben piacvezető LeasePlan, amely legújabb Mobility Monitor felmérésében a kapcsolódó aggodalmakkal is foglalkozik.

2020. június 3. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás