A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja az Óbudai Egyetemen

forrás: Prím Online, 2018. március 6. 16:29

Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár jelenlétében a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary szándéknyilatkozatot írt alá az Óbudai Egyetemmel, melyben a felek kifejezik abbéli szándékukat, hogy tovább népszerűsítsék az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézetet, valamint támogassák az itt tanuló tehetségek gyakorlati képzését. Az aláírás mellett kiosztották a hallgatóknak a két vállalat és az egyetem által közösen kiírt „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témájú pályázat díjait is. 

Másfél év tervezés és kollaboráció eredményeként született meg tavaly a Vodafone 4G Labor az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézet számára. A labor felszereltsége mind hazai, mind nemzetközi szinten kiemelkedőnek számít, célja, hogy a leendő hálózati mérnököknek a munkaerőpiacon elengedhetetlen gyakorlati tudását gyarapítsa. Idén év elején, a szakmai kapcsolat még szorosabbra fonása céljából a Vodafone Magyarország és a Huawei Technologies Hungary közös pályázatot írt ki az Óbudai Egyetem Híradástechnika Intézetének hallgatói számára „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” témában. A pályázat eredményét az „Utazz velünk a jövőbe!” címmel az ötödik generációs mobilhálózatok és a digitális okos városok összefonódásáról, technikai kihívásairól tartott szakmai napon hirdették ki. A rendezvényen a felek szándéknyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezik azon elkötelezettségüket, hogy tovább népszerűsítsék az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézetet, valamint támogassák a hallgatók gyakorlati képzését. Az eseményen részt vett Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is.

 

„Az oktatáspolitika egyik nagy kihívása, hogy a jövő, amire fel kell készítenünk a hallgatókat, napjainkban még ismeretlen. Azon gyerekek kétharmada, akik ma kezdik az általános iskolát, olyan munkával rendelkezik majd, amit ma még nem ismerünk. Az STEM területre különösen jellemző a gyors fejlődés, de attól függetlenül, hogy ez egy nagyon izgalmas szektor, állandó a szakember hiány az országban, a magyar gazdaság igénye a jelenlegi 26%-kal szemben 40% lenne. Ezért is kiemelkedően fontosak az ilyen együttműködések, mint a ma megköttetett” – mondta el Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

 

 

A kooperáció célja továbbá az is, hogy a felek enyhítsenek a magyarországi mérnökhiányon az Óbuda Egyetem szakmai támogatása és ezáltal a mérnök szakma még vonzóbbá tétele által. Ehhez a Vodafone Magyarország tudásával és a rendelkezésére álló technológiával igyekszik támogatni az oktatás fejlesztését. A szándéknyilatkozatot a Vodafone Magyarország részéről Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes, a Huawei Technologies Hungary részéről Zheng Weifeng vezérigazgató, az Óbudai Egyetem részéről pedig Dr. Réger Mihály rektor írták alá.

 

Dr. Réger Mihály, az egyetem rektora kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem az ország egyik legnagyobb villamosmérnököket képző felsőoktatási intézménye, végzett hallgatói versenyképes és a gyakorlatban alkalmazható tudással fejezik be tanulmányaikat. Ennek egyik záloga, hogy az egyetem és ezen belül a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar is az elméleti oktatás biztosítása mellett olyan laboratóriumokat működtet, amelyekben a hallgatók korszerű eszközökön ismerhetik meg az iparban is alkalmazott berendezések működését, jellemzőit. A Kar hagyományosan igen szoros kapcsolatot ápol az ipari partnerekkel mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés tekintetében. Ennek is köszönhető, hogy hallgatói a gyakorlati készségeket a laboratóriumi mérések során el tudják sajátítani. A gyakorlatorientált képzés további fejlesztését támogatja a duális képzés bevezetése. Ez év őszétől az egyetemen összesen 371 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

 

„A digitális tudás fejlesztése technológiai vállalatként az egyik legfontosabb célunk, ugyanis a jövő generációja építi majd a jövő hálózatát, így közös érdekünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szakemberképzés jöhessen létre Magyarországon. Ezt pedig minden eszközzel segítjük is. Többek közt ezért hoztuk létre tavaly az egyetemen a 4G labort, és ezért született meg ez a szándéknyilatkozat, melyben kifejezzük elköteleződésünket a mérnökök oktatásának további támogatása mellett” – mondta el az eseményen Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

 

„A digitális tudás fejlesztése technológiai vállalatként az egyik legfontosabb célunk, ugyanis a jövő generációja építi majd a jövő hálózatát, így közös érdekünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szakemberképzés jöhessen létre Magyarországon. Ezt pedig minden eszközzel segítjük is. Többek közt ezért hoztuk létre tavaly az egyetemen a 4G labort, és ezért született meg ez a szándéknyilatkozat, melyben kifejezzük elköteleződésünket a mérnökök oktatásának további támogatása mellett” – mondta el az eseményen Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

 

Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója kiemelte, hogy a jó gazdasági és társadalmi fejlődés érdekében a Huawei befektet és teljes mértékben támogatja a nemzeti IT-tehetségfejlesztést olyan programokkal, mint a 2014 óta megszervezett SEEDs for the Future. Ez egy 2 hetes utazás Kínába évente 10 mérnökhallgató számára, amelyen tanulmányozhatják a legújabb infokommunikációs technológiákat. Zheng a mérnökhallgatók előtt azt is elmondta, a társadalmak jövőbeli fejlődéséhez és növekedéséhez a következő generációs, 5G mobilhálózatok elengedhetetlenek lesznek. Az 5G lesz a legfontosabb tényezője a nagysebességű, alacsony késleltetésű, vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásoknak, például a tárgyak internetének, a mesterséges intelligencia, a virtuális- és a kiterjesztett valóság alkalmazásának, és az önvezető járműveknek. Előnyét elsősorban az üzleti felhasználók, például az autóipar, az egészségügy, a közigazgatás, a gyárak és az intelligens városok használják majd ki. 

 

A szándéknyilatkozat aláírása mellett az érdeklődők meghallgathatták Amrita Gangotra előadását a mobilhálózatok fejlődéséről, amit egy panelbeszélgetés követett az 5G és az okosvárosok által formált jövőről. A témát Su Wei, a Huawei Technologies Hungary műszaki igazgatója, Stelios Savvides, a Vodafone hálózatfejlesztési igazgatója, Tóth Balázs, az Index.hu tech rovatának újságírója és Kánai András futurológus járta körbe Koi Tamás, a HWSW.hu újságírójának vezetésével. A „SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán” pályázat első három helyezettje Fodor Ákos, Gyene Péter Richárd és Kern Ádám lett.

 

Fotók: Vodafone Magyarország

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07