Idén is sláger a konténer

forrás: Prím Online, 2018. április 18. 11:15

A Gartner már az előző évre kiadott jóslataiban is a legfontosabb technológiák közé sorolta a konténereket, jelentőségük azóta pedig csak tovább nőtt. Ezt támasztja alá a SUSE felmérése is, amelyet saját szoftverfejlesztő partnerei körében végzett. A kutatás szerint a konténeres megoldásokat főként a piaci igényekre koncentrálva vezetik be a fejlesztők, és az elsődleges célok között az üzleti infrastruktúra továbbfejlesztése, valamint a DevOps folyamatok támogatása áll.

A konténertechnológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy elkülönített konténerekbe csomagolt alkalmazásokat futtassanak, ami több területen is megkönnyíti a szervezetek, illetve alkalmazottaik munkáját. Hatékonyabbá teszi például a működést azt adatközpontokban, felgyorsítja a fejlesztést, és támogatja a DevOps folyamatokat. 

 

A SUSE számára kulcsfontosságú a technológia, ezért aktívan részt vesz a nyílt forráskódú Docker konténermotor fejlesztésében, illetve saját platformján keresztül jelentősen megkönnyíti ügyfelei számára a kontérenek használatát, hogy azok a komplex konténeres környezet bevezetése és karbantartása helyett a saját üzleti céljaikra fókuszálhassanak. 

 

A vállalat kíváncsi volt arra, hogy a szoftverfejlesztő cégeknél hogyan áll a technológia elterjedtsége, milyen területeken és célokra használják, illetve mik a gyakorlati tapasztalatok. Ezért átfogó felmérést végzett szoftverfejlesztő partnerei körében.

 

 

Hangsúly a DevOps-on és a mikroszolgáltatásokon

A válaszok alapján a fejlesztők 30 százaléka már használ konténereket, és további 27 százalékuk tervezi a bevezetésüket a következő évben. A legnagyobb arányban (41%) a DevOps folyamatok támogatásához alkalmazzák, 37 százalék az üzleti infrastruktúra továbbfejlesztéséhez veszi igénybe őket, és 33 százalék a hálózat biztonságát is megjelölte a használat indokaként.

 

A szervezetek legnagyobb arányban (46%) új, mikroszolgáltatás-alapú alkalmazások biztosításához veszik igénybe a konténereket, de 28 százalék a legacy programok futtatásánál is hasznukat látja. A válaszadók nagy része (89%) elsősorban Linux rendszeren futtat Docker-alapú konténereket, emellett 28 százalék Windows-alapokon is alkalmazza ugyanezt a technológiát.

 

Megéri a tanúsítvány

A konténerek számos előnyt biztosítanak, hiszen egyszerű és hatékony módszert kínálnak a szoftverek fejlesztéséhez, kiosztásához és futtatásához, az ellenőrizetlen telepítések azonban problémákat is okozhatnak az üzemeltetés során.

 

A SUSE Container as a Service Platformot bemutató videó:

 

A SUSE és a hozzá hasonló operációs rendszerek fejlesztői olyan tanúsítványokat kínálnak, amelyek igazolják az ügyfelek számára, hogy a konténer megbízható forrásból származik, a lemezképben nem találhatók sebezhetőségek, és a konténerizált termék biztonságosan futtatható a környezetükben. A tanúsítvány megszerzéséhez az alkalmazás fejlesztőjének meg kell felelnie bizonyos teszteken, hogy garantálhassa az adott konténer megfelelő működését az adott platformon. Ilyen lehetőséggel egyelőre a SUSE fejlesztő partnereinek 27 százaléka élt, és további 19 százalék tervezi.

 

Csak az egyszerűsítésen múlik

A válaszadók több mint fele (55%) a piaci igények miatt használ konténertechnológiát, emellett az egyszerű verziófrissítés (37%), a platformok közötti hordozhatóság (35%) és a fejlesztők hatékonyságának növelése (29%) szerepel a főbb indokok között. Ami pedig visszavetheti a fejlesztőket a konténerek alkalmazásában, az a bevezetéssel járó technológiai kihívások (61%), a szakértelem hiánya (48%), valamint az új technológia megtanulásához szükséges idő hiánya (32%).

 

Ezért jelent hatékony segítséget a fejlesztők számára a SUSE Container as a Service platform a legújabb, a felhőben is egyszerűen használható, konténeralapú alkalmazások bevezetéséhez, amellyel fokozatosan állhatnak át hagyományos, meglévő alkalmazásaikkal az új architektúrára.

 

A Platform magában foglalja a SUSE MicroOS-t, amely egy rendkívül könnyen telepíthető, felügyelhető és frissíthető, ezért mindig naprakész operációs rendszer, kifejezetten mikroszolgáltatások és konténerek futtatásához. A megoldás konfigurációs eszközöket is tartalmaz, továbbá egyszerűsíti a konténerek felügyeletéhez használható Kubernetes technológia telepítését és alkalmazását, jelentősen megkönnyítve ezzel a konténerek menedzselését. Ennek köszönhetően a fejlesztő partnerek valóban a saját feladataikra koncentrálhatnak ahelyett, hogy a konténerek kezelésére fordítanák idejüket és energiájukat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás