Tanul a gyerek, ha játszik

forrás: Prím Online, 2018. április 19. 19:15

Hat iskola összesen 140 diákját látta vendégül budapesti irodájában a Microsoft az idei Digitális Témahéten. A gyerekek nem csupán megismerkedhettek a kódolás alapjaival, de a Minecraftország mozgalomhoz csatlakozva kedvenc magyarországi helyszíneiket is megépíthették.

A digitális, csoportmunkára építő, élményalapú oktatás létrehozása és a digitális kompetenciák fejlesztése a Microsoft Magyarország első számú prioritása, épp ezért csatlakozott örömmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kezdeményezéséhez, a Digitális Témahéthez. A digitális kompetenciák fejlesztésére, valamint a modern tanítási eszközök és módszerek elterjesztésére irányuló kezdeményezésben idén mintegy 1000 iskola vett részt az ország számos pontjáról.

 

A budapesti Graphisoft Parkban található Microsoft-központba 140 kisdiák érkezett az ország hat iskolájából, Maklárról, Szigetszentmiklósról, Ceglédbercelről, Törökbálintról, Valkóról és Budapestről.  Programjukat közösen állították össze a Microsoft diáknagykövetei, a Student Partnerek, és az oktatásért felelős szakmai csapat. A hét folyamán a gyerekek nem csupán megismerkedhettek a vállalat világhírű, nyílt játékterű kreatív játékával, a Minecraft oktatási verziójával, de számos hasznos dolgot is megtanulhattak a Windows 10 és az Office 365 használatával kapcsolatban.

 

A Digitális Témahéten Minecraftország is tovább épült: a Microsoft Magyarország és a Budapest School közös felhívására minden iskola diákjai közösen építették fel az ország egyik nevezetes épületét a lakóhelyükhöz közel. A Minecraft: Education Edition segítségével már korábban elkészült egyebek mellett az Országház, a Magyar Állami Operaház és a Pécsi székesegyház, amelyeket már meg is lehet tekinteni.

 

„A gyerekek a játékos tanulásra a legfogékonyabbak, a tudás hatékony átadása pedig a pedagógusoknak is sikerélmény és öröm” – fogalmazott Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási területének vezetője. Szerinte a Digitális Témahét és a Minecraftország egyaránt az oktatás élményalapúvá tétele felé mutatnak, miközben a tanárok digitális képességeit is fejlesztik, valamint megváltoztatják az oktatásban dolgozók szemléletét. Merényi úgy véli: „mindez kreatívabb társadalmat és erősebb digitális gazdaságot eredményez, azaz egy modernebb, erősebb Magyarországot”.

 

A Minecraftország program fővédnöke Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos. A DJP kiemelt jelentőséggel a Microsoft Magyarország szempontjából, hiszen ennek keretében készült el a Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája A DOS egyik fontos célkitűzése, hogy minden tanulónak lehetősége legyen a jövő technológiáinak megismerésére: az informatikán kívül találkozzon a robotikával, a kiterjesztett valósággal, vagy a 3D nyomtatással.

 

A Microsoft elkötelezett amellett, hogy a legfiatalabb korosztálynak is tudatosan fejlesszék a digitális tudását, hiszen ez jelenti az alapot a modern Magyarország gazdaságának. A Microsoft több mint 15 éve elkötelezett támogatója a magyar oktatási rendszer modernizálásának. A Microsoft célja, hogy a magyar oktatási rendszerből olyan fiatalok jöjjenek ki, akik ismerik a robotika, a kiterjesztett valóság és a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségeket. Ezekre rengeteg oktatási demonstráció alapul, ráadásul alap-technológiáknak számítanak a modern gazdaságokban.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elindult az első minősített, gyakorlatorientált innovációs képzés Magyarországon

Számos cég végez úgy kutatás-fejlesztést, hogy nem is tud róla.  Így a K+F tevékenység jelentős mértékű hatékonyságvesztés és költségnövekedés mellett zajlik, ráadásul az adókedvezménytől is eleshetnek. Mindeddig nem volt olyan felnőttoktatási program, amely gyakorlatorientált módon mutatta volna be az innováció menedzsmentet. Már van.

2019. február 20. 11:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com