Hogy lehet sikeres a jövő munkavállalója?

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 7. 13:52

Még a 21. század egyötöde sem telt el, évszázados összevetésben mégis minden korábbinál dinamikusabb fejlődésnek lehettünk szemtanúi 18 év alatt: zsebünkbe költözött a világ, lehetőség van önvezető autókkal közlekedni, vagy akár segélycsomagot küldeni egyik fejlődő országból a másikba egy irodából távirányított drónnal. 

Egy-egy ország gazdasági versenyképességének megítélésekor állandó bizonytalanságot szül az az egyre nyilvánvalóbb tény, hogy belátható időn belül rengeteg olyan munkafolyamatot vesznek át robotok, amelyeket jelenleg még emberek végeznek.

 

A 2017-es Világgazdasági Fórumon elhangzottak szerint a jövő munkavállalóinak az alábbi készségekre lesz szükségük ahhoz, hogy a munkaerőpiac releváns szereplői maradhassanak: komplex problémamegoldás, kritikai gondolkodás, együttműködés, döntési képesség, tanulási és kommunikációs készség; végeredményben pedig az alkalmazkodási képesség lesz a legfontosabb – vonják le a következtetést a Funside School alapítói, Kittka Eszter és Kittka András. A kérdés már csak az, hogy miként tehetünk szert a felsorolt készségekre.

 

 

Informatika

Érdekes módon nem csak azért kifejezetten ajánlott programozást és robotikát tanulni, mert a robotizált világban elengedhetetlen készség lesz a gyakorlati digitális tudás, vagy mert a magyarországi informatikai munkaerőpiacon 22 000 betöltetlen állás van jelenleg – és állandóan bővül a keresleti oldal -, hanem mert a két diszciplína kiváló fejlesztője a Világgazdasági Fórumon felsorolt készségek közül többnek is.

 

A Funside Schoolnál párokban tanulható robotika az együttműködés és a csapatmunka mellett a projektszemléletű gondolkodást és a kreatív problémamegoldást is fejleszti, mindeközben kiváló eszközként szolgál a programozás alapjainak elsajátításához. Utóbbi tudományág még inkább egybevág a jövő elvárásaival: az általa fejlesztett komplex problémamegoldás, a logikus és kritikus gondolkodás, vagy épp az önálló tudásépítés mind elengedhetetlen készségek már ma is.

 

Idegen nyelvek

Idegen nyelvek ismerete nélkül földrajzilag egyértelműen, szakmailag pedig egyre inkább behatárolt, hogy a jövő munkakeresője hol vállalhat munkát. Nem csak a diplomás munkakörök betöltése válik így lehetetlenné – hiszen már az alapdiploma megszerzéséhez is legalább egy nyelvvizsga szükségeltetik –, hanem a napról-napra nemzetközibb környezetben lassan minden további is. Mindemellett nem csak a szükség miatt nagyon fontos tényező ez: minden nyelvnek más a logikája, így minden nyelven különböző utakon találhatunk rá a megoldásra gondolataink megfogalmazása közben. Ez pedig nem csak a problémamegoldó, és kritikai gondolkodó képességünket edzi, de általa empatikusabbak is lehetünk.

 

A törődés egyébként is kiemelten fontos tényezője annak a robotizált jövőképnek, amelyben minden emberi tulajdonság unikális értékkel bír majd. Nem véletlen, hogy a Funside School táborai és a foglalkozásai során is épp akkora hangsúly van a szociális készségek fejlesztésén, mint a tárgyi tudás továbbadásán.

 

A Funside-módszeren alapuló balatoni és budapesti táboraikat, illetve a szeptember 17-én új szemeszterrel és már két helyszínen induló délutáni iskoláikat épp ezen jövőbemutató készségek kialakítása, fejlesztése miatt hívták életre. Böngésszen táboraik és 21. századi iskoláik foglalkozásai között, vagy menjen el ingyenes nyílt óráikra és készítse fel gyermekét Ön is a jövő kihívásaira! 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48