Az Óbudai Egyetemre került a Kempelen Farkas életművét bemutató, mozgó sakkfigura

forrás: Prím Online, 2018. november 23. 18:20

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum, majd a Gödöllői Királyi Kastély díszterme után az Óbudai Egyetemen is bemutatkozott S. Hegyi Béla szobrászművész és a felsőoktatási intézmény együttműködéséből született SHB – KEMPELEN projekt november 20-án. 

Az installáció központi eleme, a sakk huszár bábujához hasonlító Kempelen Farkas szobor működés közben szabályos lólépésben közlekedik, és eközben beszél a nézőkhöz. A figurát mozgató robotot az Óbudai Egyetem két hallgatója készítette.

 

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán bemutatott SHB – KEMPELEN  installáció központi eleme a sakk huszár bábujához hasonlít, mely szabályos lólépésben tud közlekedni és meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben lépésenként beszél is hozzánk. A szobor által elmondott szöveg a művész szobrának készítésekor keletkezett írása, mely belső emberi konfliktusainkról szól. Az installáció része a sakktábla, melyen a szobor mozog, ahol az egyes sakktábla mezők Kempelen beszélőgépének tervrajzait ábrázolják.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész az SHB – KEMPELEN projektben Kempelen Farkas gazdag életművét mutatja be, ötvözi egyetlen alkotásban. Az alkotó régóta kapcsolatban van az Óbudai Egyetemmel, ugyanis egyik jogelődjében, a Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerezte gépészmérnöki diplomáját.

 

A különleges alkotást Dr. Bencsik Attila, az Óbudai Egyetem c. egyetemi tanára mutatta be. "Ebben a kompozícióban egyesül a művészet a mechatronikával, és különössége, hogy a hagyományosan megmintázott és bronzba öntött klasszikus portrét illeszti egy, a mű szellemi és fizikai terét kitágító környezetbe. Így lesz főszereplő maga a mobil szobor" - fogalmazott.

 

Az SHB – KEMPELEN  installáció egy valódi kihívás, és egyben egy maradandó alkotás a gépész és mechatronikai hallgatók számára, egy technikai-technológiai innováció. A mű egy társadalmi helyzetből fakadó, sok ember számára jellemző, gondolatot tárgyiasít meg, a dilemmát, melyet a szobor működés közben is szemléltet: elindulás előtt „körülnéz”, elfor­dul erre-arra és ugyanezt teszi az első szabályos lépés után is. Mint aki ellenőrzi, jó helyen van-e? A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak.

 

A bemutatót Szokolay Dongó Balázs zenész muzsikája színesítette, akit megihletett az alkotás, és improvizatív játékával „keltette életre” a szobrot.

 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályozást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

Az SHB – KEMPELEN  fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla. Az installáció az Óbudai Egyetemen marad, a bemutatót követően a mű végleges helyének kijelölése után lesz újra megtekinthető.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

A repüléstörténet mérföldkövei

Az ember létezése óta vágyott arra, hogy repülhessen. A repülés felfedezése örökre megváltoztatta az emberek közötti interakciókat, a világ felfedezésének módját és mindennapi életünket is. 

2018. december 9. 09:16

Rosszcsontok Mikulása a Telenornál

December 6. a Telenornál is a gyerekekről szól: a szolgáltató Mikulása ezen a napon meglepetésekkel várja az üzleteibe betérő gyerekeket, és nem kérdezi, hogy ki volt jó vagy rossz, mindenkinek jár ajándék. A rosszcsont gyerekek legjobb pillanatait megörökítő fotókat pedig a Telenor Facebook-oldalán induló pályázatán várja.

2018. december 3. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com