Az Óbudai Egyetemre került a Kempelen Farkas életművét bemutató, mozgó sakkfigura

forrás: Prím Online, 2018. november 23. 18:20

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum, majd a Gödöllői Királyi Kastély díszterme után az Óbudai Egyetemen is bemutatkozott S. Hegyi Béla szobrászművész és a felsőoktatási intézmény együttműködéséből született SHB – KEMPELEN projekt november 20-án. 

Az installáció központi eleme, a sakk huszár bábujához hasonlító Kempelen Farkas szobor működés közben szabályos lólépésben közlekedik, és eközben beszél a nézőkhöz. A figurát mozgató robotot az Óbudai Egyetem két hallgatója készítette.

 

Az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusán bemutatott SHB – KEMPELEN  installáció központi eleme a sakk huszár bábujához hasonlít, mely szabályos lólépésben tud közlekedni és meghatározott program szerint, lólépések sorozatán át visszakerül kiindulási helyére, miközben lépésenként beszél is hozzánk. A szobor által elmondott szöveg a művész szobrának készítésekor keletkezett írása, mely belső emberi konfliktusainkról szól. Az installáció része a sakktábla, melyen a szobor mozog, ahol az egyes sakktábla mezők Kempelen beszélőgépének tervrajzait ábrázolják.

 

S. Hegyi Béla szobrászművész az SHB – KEMPELEN projektben Kempelen Farkas gazdag életművét mutatja be, ötvözi egyetlen alkotásban. Az alkotó régóta kapcsolatban van az Óbudai Egyetemmel, ugyanis egyik jogelődjében, a Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerezte gépészmérnöki diplomáját.

 

A különleges alkotást Dr. Bencsik Attila, az Óbudai Egyetem c. egyetemi tanára mutatta be. "Ebben a kompozícióban egyesül a művészet a mechatronikával, és különössége, hogy a hagyományosan megmintázott és bronzba öntött klasszikus portrét illeszti egy, a mű szellemi és fizikai terét kitágító környezetbe. Így lesz főszereplő maga a mobil szobor" - fogalmazott.

 

Az SHB – KEMPELEN  installáció egy valódi kihívás, és egyben egy maradandó alkotás a gépész és mechatronikai hallgatók számára, egy technikai-technológiai innováció. A mű egy társadalmi helyzetből fakadó, sok ember számára jellemző, gondolatot tárgyiasít meg, a dilemmát, melyet a szobor működés közben is szemléltet: elindulás előtt „körülnéz”, elfor­dul erre-arra és ugyanezt teszi az első szabályos lépés után is. Mint aki ellenőrzi, jó helyen van-e? A Kempelen Farkas párhuzammal talán úgy fogalmazhatnánk meg az alkotás mögött meghúzódó eszmei mondanivalót, hogy nem mindig tudjuk, hogy játékosok vagyunk-e vagy velünk játszanak.

 

A bemutatót Szokolay Dongó Balázs zenész muzsikája színesítette, akit megihletett az alkotás, és improvizatív játékával „keltette életre” a szobrot.

 

 

A Kempelen Farkas szobrát mozgató robotot Pinkóczi Szabolcs és Jamrik Bálint, az Óbudai Egyetem Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének hallgatói készítették Dr. Nagy István és Dr. Bencsik Attila szakmai irányításával. Külön kihívást jelentett a mechanizmus alkotóinak, hogy a szobrot mozgató robot szabályzásánál nem lehetett alkalmazni a klasszikus, úgynevezett PID szabályozást. Ezért egy sajátos módszert kellett kidolgozni, amely az impulzussorozaton, valamint az indulástól eltelt és a célpozícióig hátra lévő időn alapult.

 

Az SHB – KEMPELEN  fő támogatója és egyben annak tulajdonosa az Óbudai Egyetem, a projekt ötletgazdája és szellemi jogainak tulajdonosa az SHB Stúdió Képzőművészeti Kft., S. Hegyi Béla. Az installáció az Óbudai Egyetemen marad, a bemutatót követően a mű végleges helyének kijelölése után lesz újra megtekinthető.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás