30 éves a lengyel műholdas televíziózás

forrás: Prím Online, 2019. március 16. 09:39

Harminc évvel ezelőtt tűntek fel az első parabolaantennák az épületek homlokzatán Lengyelországban. A történelmi változások egyik előjele volt ez. Mindegyikük az égbolt egy pontja felé irányult, a keleti 19,2 fokos orbitális pozíció felé, ahonnan az ASTRA 1A műhold jeleit lehetett fogni. Ez a műholdas televíziózás kezdetét jelentette Lengyelországban.

Az 1989-es év a technológiai áttörés éve volt Lengyelországban. A lengyel televíziózásban ekkor kezdődtek a műholdas adások.

 

ASTRA 1A

1989 februárjában kezdte meg működését a világ legnagyobb műhold-üzemeltetője, a SES tulajdonában álló ASTRA 1A műhold. A SES első műholdját, az ASTRA 1A-t Francia Guyanaból lőtték fel az Ariane 4 rakéta fedélzetén. A műholdat a keleti 19,2 fokos orbitális pozícióban állították pályára. Beüzemelése után Nyugat- és Közép-Európa országaiban, köztük Lengyelországban biztosított műsorszórást. Ez volt az első alkalom, hogy a lengyelek műholdjelet foghattak, amivel az országban mindenki számára sokkal hozzáférhetőbb lett a televíziós szolgáltatás. Az indulásnál az ASTRA 1A a FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 és MTV Europe csatornákat sugározta. Az év végére számos német csatorna, köztük az RTL Plus, a Sat.1 és a Pro7 is helyet kapott a műholdon. 1990 júniusára valamennyi transzponder betelt. A műholdas televíziózás óriási népszerűségét jól mutatja, hogy Európában 1990-ben már 17 millió háztartásban használták a szolgáltatást.

 

Az ASTRA műholdas televízió ablakot nyitott a világ felé a lengyel nézők számára. A lengyelek immáron külföldi csatornák műsorait is nézhették, az országon belül pedig egy évvel később megszűnt az állami televízió monopóliuma. Az első országos kereskedelmi csatornát három évvel később, 1992-ben indították. A mai napig sokan emlékeznek rá, milyen szimbolikus változást jelentett az első műholdas parabolák megjelenése a homlokzatokon.

 

 

Harminc év Lengyelországban

Az ASTRA 1A műholdas műsorszórásának elindulása az Astra CEE-hez kapcsolódik, amely mára televíziócsatornákat, rádióállomásokat, valamint internetes és multimédiás szolgáltatásokat is nyújt. A SES ASTRA műholdakkal a lengyel nézők jelenleg akár 400 ingyenes csatornát is foghatnak, amelyek közül 80 HD minőségű.

 

„Ebben az évben ünnepeljük az Astra és a műholdas televíziózás lengyelországi megjelenésének 30. évfordulóját. Az évek folyamán egyre sokoldalúbbak lettek a műsorszórási technológiák, amik létrehozták például az OTT TV szolgáltatást. A műholdas műsorszórásnak azonban továbbra is vannak tagadhatatlan előnyei, például a földrajzi viszonyoktól, természeti katasztrófáktól, terrorista támadásoktól és politikai zűrzavaroktól való függetlensége, illetve a megbízhatósága, ami abból fakad, hogy nincs szüksége földi infrastruktúrára. De még ezeknél is fontosabb, hogy a műholdak korlátlan jel- vagy tartalomátvitelt biztosítanak. Ezért működik nagyszerűen a műholdas műsorszórás az eredeti 4K felbontásban is. Ráadásul az ASTRA 3B már megkezdte a 8K tartalmak továbbítását is, ami azt mutatja, hogy készen áll a még kiválóbb minőségű műsorszórásra is. A modern műholdakkal másodpercenként akár több ezer gigabájtnyi adat is továbbítható, és többfajta felhasználáshoz is alkalmazható,” - foglalta össze Martin Ornass-Kubacki az Astra CEE elnöke.

 

Az első ASTRA műholdaknak köszönhetően a műholdas televíziózás 30 évvel ezelőtti lengyelországi elindulása egy technológiai forradalmat hozott a lengyel televízióiparban. 30 évvel később a műholdak továbbra is vezető szerepet játszanak a videótartalom továbbításában, különösen annak fényében, hogy egyre nagyobb az igény a kiváló minőségű tartalmak és szolgáltatások iránt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Debütál a ChatMate, az interaktív chatbot

Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

2023. március 27. 21:20

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08