A Fujitsu bemutatja, hogyan tágítja tovább a mélytanulás és a mesterséges intelligencia határait

forrás: Prím Online, 2019. június 13. 13:53

A Fujitsu a mesterséges intelligencia jövőjét járja körül a Frankfurtban június 16. és 20. között megrendezett éves ISC High Performance konferencián. A rendezvényen bemutatandó úttörő technológiák optimalizálják az üzleti folyamatokat, és kiaknázzák az MI-ben rejlő lehetőségeket. A látogatók megismerkedhetnek a Fujitsu DLU (Deep Learning Unit) lapkájával, és tájékozódhatnak a „K” szuperszámítógép utódja, a Fugaku fejlesztésének aktuális állásáról és a rendszer műszaki részleteiről.

A 2019-es ISC-n a Fujitsu a különböző iparágak folyamatainak intelligens automatizálásában egyre fontosabb szerepet játszó MI-technológiát: a mélytanulást állítja a középpontba. A nagy adattömeg feldolgozásához mély és komplex neurális hálózatokat használó mélytanulás lerövidíti az MI betanítási idejét. Ez értékes előnyöket, köztük nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb MI-betanítási költséget kínál, valamint új bevételszerzési és üzleti lehetőségekhez juttatja a vállalatokat.

 

A DLU-lapkával dolgozó, innovatív Fujitsu AI Zinrai mélytanulási rendszer új távlatokat nyit a mélytanulás terén, és olyan megoldások fejlesztését teszi lehetővé, amelyek egy wattra jutó teljesítménye tízszerese a ma elérhető alternatív rendszerekének. A DLU ezt úgy éri el, hogy jelentősen lerövidíti az egyes MI-modellek betanításához és teszteléséhez szükséges időt, így felhasználói gyorsabban hozzájutnak az üzleti folyamatok gyorsítására alkalmas következtetésekhez. 

 

 

A mélytanulás határait tágító innovációk 

A Fujitsu három olyan fontos innovációt alkalmaz, amelyek magasabb szintre emelik a mélytanulási képességeket. A Zinrai mélytanulási rendszer így rövid időn belül, egyszerűen és hatékonyan gyorsítja a mélytanulási folyamatot. A három innováció: a tartományspecifikus gyorsítóval dolgozó DLU lapka, a nagy teljesítményt és pontosságot nyújtó, mélytanulásra kifejlesztett „DL-INT” adaptív számformátum és egy új tartományspecifikus csatlakozási technológia, amely masszívan párhuzamos átvitelt tesz lehetővé a kiterjedt neurális hálózatokban. 

 

A Fugaku szuperszámítógép

Az ISC-n a Fujitsu a „K” szuperszámítógép utódja, a RIKEN és a Fujitsu által közösen megalkotott Fugaku műszaki hátteréről és fejlesztésének állásáról is beszámol. A Fuji-hegy után elnevezett Fugaku csúcsteljesítményt biztosít sokféle társadalmi és tudományos kihívás leggyőzéséhez. A rendszertervezési szakasz lezárultával a Fujitsu és a RIKEN már a gyártási fázisban tartanak. Tervei szerint a Fujitsu ez év végén jelenik meg a globális piacon a Fugaku technológiára épülő új kereskedelmi szuperszámítógéppel. 

 

A Fujitsu Digital Annealer rendszere már ma megoldja a korábban legyőzhetetlennek hitt problémákat 

Az ISC látogatói a Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált, áttörő Digital Annealer rendszeréből is inspirációt nyerhetnek. A korábban megoldhatatlannak tűnő kihívások legyőzésére képes Digital Annealer optimalizálja a nagyszabású kombinatorikai feladatokat, például meghatározza a gépkocsikarosszéria gyártása során a robotkar által végzett hegesztési műveletek optimális sorrendjét, kiegyensúlyozott kockázatú pénzügyi portfóliót állít össze nagyértékű likvid eszközökből egy változékony piacon, vagy épp a valós idejű forgalmi viszonyokat figyelembe véve megtervezi a hálózatba kapcsolt járművek optimális útvonalát. 

 

A Fujitsu MI-szoftverét hasznosító integrált megoldások javítják a minőségirányítást, és segítenek megoldani a tervezési kihívásokat 

Az ISC látogatói megnézhetik, hogyan hasznosítja a Fujitsu FAIR (Fujitsu Advanced Image Recognition) rendszere a fejlett képfelismerési képességeket a gyártóvállalatok minőségellenőrzési folyamatainak továbbfejlesztésére az anomáliák észlelése során. Az Intel legújabb skálázható processzoraival dolgozó, HPC architektúrájú Fujitsu PRIMERGY M5 szervereken futó AI Solver gyors felismeréseket biztosít a komoly tervezési problémák megoldásához. A Fujitsu emellett a hibrid környezetekben nyújtott MI-alapú munkafolyamat-irányítást támogató Fujitsu Software Gateway megoldását is bemutatja az érdeklődőknek. A Fujitsu Software Gateway következtetőmotorja (inference engine) helyben telepített és felhőalapú neurális hálózatokon is futtatható. 

 

„A Fujitsu idei ISC-standján felvonultatott innovatív, diszruptív technológiák bepillantást engednek a jövőbe. A legújabb technológiák, például a DLU, a Fujitsu Digital Annealer és új szuperszámítógépünk bemutatása mellett azt is demonstráljuk, hogy segítünk a vállalatoknak már ma elnyerni ügyfeleik bizalmát és olyan nyereséges vállalkozást építeni, amely egyben a társadalom javát is szolgálja. Amint azt a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképében is kifejtjük, napjainkban a vállalatoknak ügyfeleik bizalmának elnyerésére kell összpontosítaniuk. Ezzel összhangban mi magunk is emberközpontú filozófiát követünk – ezt támogatják az ISC-n bemutatott ütőképes technológiák” – nyilatkozta Glenn Fitzgerald, a Fujitsu EMEIA-régió terméküzletágának műszaki vezérigazgató-helyettese. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új, innovatív szereplő a kiberbiztonsági piacon

A világszerte információtechnológiai szolgáltatásokat nyújtó, Magyarországon is több mint 750 embert foglalkoztató Unisys, valamint a multicloud piacon aktív Faction bejelentette, hogy közösen kínálnak majd teljes körű megoldásokat az adatvédelem, a kiberbiztonsági helyreállítás és az üzletmenet-folytonosság területén. A felek kiemelték, hogy mind helyben telepített rendszerekhez, mind többfelhős környezetben elérhetővé teszik a közös szolgáltatásokat.

2022. december 4. 13:56

Magyar megoldás született a rezsicsökkentésre házi napelemekkel

Október végén hirtelen befékezett a házi napelem-telepítések hazai piaca. A visszatáplálási lehetőség teljes megszüntetésével sokak leállították, vagy el sem kezdték az ilyen típusú beruházásokat, mert a bejelentett változtatással az újonnan belépő háztartások számára a legrosszabb forgatókönyv vált valóra. 

2022. december 4. 12:03

Így előzhetik meg a cégek a jövő évi papírlavinát

Az M30-as nyomtatvány a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) rendszeresített igazolásmintája a munkavállalók részére a személyi jövedelemadó bevallásához, amelyet a munkáltató állít ki. Ez az egyik legalapvetőbb adóügyi dokumentum, amelyet minden bejelentett munkahellyel rendelkező dolgozónak meg kell kapnia határidőre munkáltatójától. A nyomtatványt természetesen cégszerűen alá is kell írni mielőtt az alkalmazottak megkapják.

2022. december 4. 10:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55