Jelentősen nőtt a telepített kobotok száma

forrás: Prím Online, 2019. október 2. 17:08

Mivel az együttműködő robotok (kobotok) éves telepítése 2017 és 2018 között 23%-al növekedett, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) által kiadott World Robotics Report jelentés azt mutatja, hogy az End-of-Arm Tooling-ra (EOAT) irányuló kereslet hatalmas. 2018-ban csaknem 14 ezer új kobotkart állítottak üzembe. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, ez a szám körülbelül három év alatt a duplájára fog nőni, ami eddig nem tapasztalt piaci lehetőséget teremthet az EOAT számára, az OnRobot pedig készen áll erre a kihívásra.

Az éves World Robotics Report idén először tért ki a kobotok piacának elemzésére, és egyből komoly, 23%-os növekedésről számolt be. A Nemzetközi Robotikai Szövetség jelentése arra enged következtetni, hogy a technológia széles körben való elterjedését az intelligens eszközök, mint példádul okos megfogók vagy „plug & play” interfészek, és a demonstrációs programozás (PbD) fogják elhozni. 

 

 

Az OnRobot vezérigazgatója, Enrico Krog Iversen üdvözli a jelentést, és kiemeli, hogy ezek a trendek szoros összhangban állnak az OnRobot értékajánlatával: „A telepített kobotok számának jelentős növekedése azt mutatja, hogy az új egyrendszeres megoldásunkkal, amely egy egységesített mechanikus és elektronikus interfészt kínál bármilyen OnRobot EOAT és kobotok, valamint könnyű ipari robotok széles választéka között, jó irányt határoztunk meg.”

 

„Ez az új platform segítséget nyújt a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak, hogy optimalizálni tudják gyártási folyamataikat, amely nagyobb rugalmassághoz, magasabb teljesítményhez, valamint emelkedett minőséghez vezet. A kobotok területén érzékelhető hihetetlen növekedésnek még csak a kezdetét láttuk, amely egybevág az ipari robotok egyre nagyobb számban való elterjedésével.” – mondja az OnRobot vezérigazgatója, aki egy tapasztalt befektető, és már nem egyszer vált be az iparág robotikai szükségleteiről tett jóslata.

 

„Ezen a növekvő piacon az OnRobot előkelő helyet foglal el ahhoz, hogy a világ vezető EOAT gyártójává váljon.” – mondja Iversen. „A célunk az, hogy csak a következő évben 10-ről 50-re növeljük a termékeink számát. Egy robotikai rendszerrel, egy programozási és képzési platformmal, és egy kereskedői kapcsolattal a gyártóvállalatok széleskörű eszközökhöz, teljes robot kompatibilitáshoz, valamint szinte korlátlan lehetőségekhez jutnak az együttműködő alkalmazások által.” 

 

 

Egyre több robotot telepítenek Európában

Az új jelentés szerint a robotok teljes, éves értékesítési értéke 2018-ban 16,5 milliárd dollár volt – ez új rekord. 422 ezer robotot szállítottak le 2018-ban, ami 6%-os növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. A világ öt legnagyobb robotpiaca a növekedés 74%-ért felel. A top 5: Kína, Japán, a Koreai Köztárság, az Egyesült Államok, és egyedüli európai országként Németország.

 

Az európai robottelepítések is növekedőben vannak, az eladások 14%-al nőttek az elmúlt időszakban. Például Németországban az eladott robotok száma 26%-al nőtt, és majdnem elérte a 27 ezer egységet 2018-ban, ami csakugyan egy új rekordot jelent.

 

A robotikai piac terjeszkedése a kelet- és közép-euróapai régióban is érzékelhető. Azonban a kontinens országai között fennálló különbségek szembetűnőek, ha a saját régiónkra pillantunk, ahol a rangsort vezető Cseh Köztársaság mindössze 2,7%-os piaci részesedéssel rendelkezik (ezzel az eredménnyel az ország a 15. helyet foglalja el a globális listán).

 

Az ipari robotok telepítése szempontjából az autóipar és az elektronikai gyártás területei a legfontosabbak, ez a tendencia összhangban van a hazai trendekkel.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait!

Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. 

2024. március 2. 16:20

Idén is a BÉT Legek között az OXO Technologies Holding

Idén is megrendezte a Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac kiemelkedő szereplőit és szolgáltatóit elismerő rendezvényét, a BÉT Legek 2023 díjátadó gálát. Az eseményen az OXO Technologies Holding Nyrt. ezúttal a „BÉT Xtend különdíjban” részesült.

2024. március 2. 12:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30