Médiatanács: 166 millió forint támogatás közösségi rádiók és televíziók rezsiköltségeire

forrás: Prím Online, 2020. február 13. 10:37

Huszonöt közösségi televízió és rádió rezsiköltségéhez járul hozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az e heti ülésén meghozott döntése szerint. A grémium bírságot szabott ki a Manna FM szolgáltatójára műsorrendbeli eltérések miatt, és tárgyalta az M1-en leadott Karácsony Gergely-interjút.

Huszonöt közösségi és kisközösségi médiaszolgáltató kapott rezsitámogatást

Mintegy 166 millió forintot ítélt meg huszonöt pályázónak a Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat első fordulójában. A televíziók közül vissza nem térítendő forráshoz jut a Szentgál Televízió, a TV Budakalász, a szegedi TiszapART Televízió, az esztergomi Körzeti Televízió, a komlói Baranya Televízió, a TV Szentendre, a Soltvadkerti TV, a Szentes és Füred Televízió, a Komló és Térsége Televízió, a Sárrét TV, a derecskei Kék Kálló Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, az újhartyáni Magtv, a Ladány Televízió, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a Városi TV Mohács, a tahitótfalui Danubia Televízió, a Kistelek Városi Televízió, valamint a fővárosi Apostol TV és a Hegyvidék Televízió. A rádiók közül sikeresen pályázott a budapesti Manna FM, az Első Pesti Egyetemi Rádió, a Győr Plusz Rádió és a debreceni FM90 Campus Rádió.

 

Médiafelügyeleti döntések

A budapesti Manna FM szolgáltatójára negyvenezer forintos bírságot szabott ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi közéletet segítő műsort sugárzott egy vizsgált novemberi adáshéten. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

 

A Médiatanács e heti ülésén tárgyalt az M1 Ma este című műsorának január 21-ei adásával kapcsolatos három bejelentést. A műsorban a nézők egy interjút láthattak Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével. A bejelentők azt kérték, a hatóság vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors és pontos tájékoztatás, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvi követelményének. A tanács megállapította, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást, tekintettel arra, hogy az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni. 

 

Az M1 csatorna esetében a közszolgálatiságot, az alapelvek megvalósulását a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal. A beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás irányadó, annak egyik feltétele, hogy a kérelmező először kifogásával a médiaszolgáltatóhoz forduljon, ezt pedig a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be. Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt nem lehet hatósági eljárás tárgya. 

 

Rádiós pályázatok

A testület elfogadta a körzeti Nyíregyháza 102,6 MHz frekvencia közösségi pályázati felhívásának tervezetét. A dokumentum február 14-étől olvasható az NMHH honlapján. A grémium véglegesítette és honlapján hétfőn teszi közzé a Debrecen 106,0 MHz körzeti frekvencia pályázati felhívását közösségi jellegű használatra. Az ajánlatokat március 30-án lehet majd benyújtani. A Médiatanács a Miskolc 103,8 MHz közösségi jellegű, körzeti frekvencia eljárásában az alaki vizsgálat után pályázati nyilvántartásba vette az egyedül jelentkező Karc FM Média Kft.-t.

 

Módosította a Médiatanács a Siklós 88,6 MHz és a Szigetvár 98,9 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek pályázati felhívásait. Ennek megfelelően a pályázati ajánlatok beadási napjai is módosultak, előbbinél március 16-ra, utóbbi esetében pedig március 23-ra. A módosított pályázati felhívásokat pénteken teszi közzé a testület.

 

A tanács a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Mária Rádió Frekvencia Kft. a Keszthely 93,4 MHz frekvencián február 27-e helyett legkésőbb május 27-én kezdje meg közösségi adását Mária Rádió Helikon néven az FM 4 Rádió Kft.-vel hálózatba kapcsolódva.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05