Felnőttként szakmát tanulni? Ezek lesznek az új lehetőségek

forrás: Prím Online, 2020. március 10. 15:19

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a mindössze 174 alapszakmát tartalmazó Szakmajegyzék váltja fel. Az alapszakmákat a jövőben csak iskolarendszerű képzés keretében lehet majd tanulni, így felmerül a kérdés, hogyan tudnak szakmát tanulni azok, akik felnőttként ülnének vissza az iskolapadba.

 

A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte a legfontosabb információkat:

 

Az új szakképzési rendszerben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a Szakmajegyzék váltja fel, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 alapszakma szerepel. A Szakmajegyzékben feltüntetik az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot, a képzés idejét, a digitális kompetencia szintjét. A szakképző intézményekben, a technikumokban és a szakképző iskolákban a felnőttoktatásban már a Szakmajegyzékben található alapszakmákat oktatják szeptember 1-jétől.

 

Az alapszakmákat a jövőben csak iskolarendszerű képzésben, nappali tagozaton 3-6, esti tagozaton 2-3 év alatt lehet majd megszerezni. Az ITM ígérete szerint azonban a felnőttoktatás esetében az iskolák beszámítják a már megszerzett tudást.

 

Azonban továbbra is kérdés, mi lesz a rugalmasabb felnőttképzésekkel.

 

Eddig lehetőség volt arra, hogy az egyes szakmai képzéseket a több képzési formában is el lehessen sajátítani, így a diákok el tudták dönteni, hogy az adott képzést ingyenes iskolarendszerű, vagy fizetős, de gyors tanfolyami képzésben tanulják.

 

Az új törvény értelmében azonban azok a felnőttképző intézmények, amelyek a felnőttképzésről szóló törvény szerinti engedéllyel rendelkeznek, csak részszakmára felkészítő szakmai oktatást és szakképesítésre felkészítő szakmai képzést tarthatnak. A Szakmajegyzék alapján tanfolyami formában mindössze 73 részszakképesítést lehet majd tanulni.

 

tanfolyamokj.hu
 

 

Emellett az ITM korábbi nyilatkozatai szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol. A piaci szereplők továbbra is indíthatnak olyan képzéseket, amelyeket a szakmajegyzék nem tartalmaz, viszont a gazdasági környezet, a vállalkozások igényelnek. A legutóbbi hírek szerint további 350 munkaerőpiaci képzést oktathatnak majd a felnőttképzők, de a konkrét lista még nem elérhető, így – az eddig megjelent 73 részszakképesítésen túl – egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd rugalmasabb, tanfolyami rendszerben tanulni.

 

Ami biztos, hogy a munkaerőpiaci felnőttképzésben el fog válni az oktatás és a vizsgáztatás. A felnőttképzők a jövőben csak tanúsítványt állíthatnak ki, a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell majd vizsgázni. Azonban továbbra is kérdéses, hogy a munkaerőpiacon mennyire ismerik majd el a munkáltatók a képzések elvégzését igazoló tanúsítványokat.

 

A változások nem csak a diákokat, hanem a felnőttképzéssel foglalkozó cégeket és iskolákat is érintik.

 

Várhatóan problémát okoz majd, hogy míg az eddig felnőttképzésben tanulók szombatonként is tudtak oktatásra járni, ami munka és család mellett is megoldható, addig a hétköznap délutáni és esti órák kevésbé kivitelezhetőek a tanulni vágyók számára. Az ITM ezt e-learning oktatási anyagok kidolgozásával akarja segíteni, de szeptemberig nem sok idő van ilyen tananyagok előállítására, és kérdéses, hogy a szakképző intézmények mennyire vannak felkészülve ezeknek a használatára.

 

Emellett a felnőttképzési cégek megszűnése is problémát okozhat, hiszen az országos lefedettség helyett így lehet, hogy valaki a lakóhelyétől csak távolabb talál képzést, ami esélytelenné teszi számára a tanulást.

 

A korábbi struktúra szerinti, iskolarendszeren kívüli OKJ képzéseket 2020. december 31-ig indíthatnak a felnőttképzéssel foglalkozó cégek, ugyanakkor a vizsgákat a képzésben részt vevőknek 2022 végéig le kell tenniük.

 

Érdemes azonban minél előbb jelentkezni a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt megrohamozták a felnőttképzőket a rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamokat kereső jelentkezők.

 

„A tanfolyamok nagyon gyorsan megtelnek, és már csak néhány csoportot tudnak indítani idén az iskolák.” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal szerkesztője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás