Telenor-szubjektív a tavaszi szünetre Koren Balázstól, a HiperSuli szakmai vezetőjétől

forrás: Prím Online, 2020. április 9. 17:19

Az életünk kinyílt, a teljes internet előttünk, azt tehetnénk, amit akarunk, mégis be vagyunk zárva. Egy mókuskerék pörög. Kisebb, mint a megszokott, gyorsabban is pörög. És sokkal nehezebb kiszállni belőle. Az online térbe költözött oktatás, az online térbe költözött élet mindig követ, mindig velünk van. Nincs szünet, nincs hétvége, nincs vége a munkaidőnek. Nem csengetnek ki az óráról… Nincs szünet?! Ha valaki figyelmeztethet ennek szükségességére, az a gyerek. A gyerekeknek még megvan az a beépített szenzoruk, hogy szünetnek márpedig lennie kell!

Szünetet 2020 tavaszán viszont nekünk kell csinálni! Szünet akkor lesz, ha mi úgy döntünk. Ha ki merünk, ki akarunk szállni a mókuskerékből. Ehhez bátorság kell. Be kell tudni zárni az e-maileket, le kell tudni tenni a telefont. Magunk mögött kell hagyni a FOMO-t. Nem baj, ha most nem vesszük fel, nem baj, ha nem válaszoljuk meg. 

 

Ha sikerült, akkor átkerültünk a jelenbe. A mostba. Ugye milyen szokatlan? Időt és lehetőséget kaptunk, hogy együtt legyünk, hogy együtt tanul… töltsük az időt. Olyan dolgok kerülhetnek most elő, amikről talán már évtizedek óta elfeledkeztünk; elgondolkodhatunk, milyen volt társasjátékozni, kártyázni, hogy töltöttünk együtt gyerekkorunkban egy esős hétvégét. És jó volt. Szerettük. És újra életünk lesz. Újra meg tudjuk élni azt, ami összeköt. Bennünket. A párunkkal, a családunkkal, a barátainkkal.

 

Koren Balázs

 

Szünet. Éljük meg, éljük át. Együtt. És a visszakapcsolás, az internet visszaengedése az életünkbe már nem lesz teher. Az internet újra lehetőség lesz. Szórakozhatunk, kapcsolatot tarthatunk. Megoszthatjuk azt az élményt, azt a boldogságot, amit átéltünk. Másoknak is segíthetünk kikapcsolni. Örülni, együtt lenni. Szünetet tartani. 

 

Mert a szünetre szükség van. A szünet az jó. Legyen Neked is szüneted! Szünet után a munka is más. Emlékszel még milyen volt visszatérni nyári vakáció után az iskolába? Milyen volt, amikor újra láttad az osztálytársaid, érezted a krétaport? A szünet után jól esik a munka, jól esik a tanulás. Igen, még a munka és a tanulás is.” 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

20%-kal nőtt a televíziók átlagos képátmérője az elmúlt öt évben

A háztartásokban világszerte egyre nagyobb televíziók jelennek meg, az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt* , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik. Legyen szó régi eszközök cseréjéről, az első okostévéről, vagy a család harmadik készülékéről, a hazai felhasználók 73 százaléka számára fontos a képátmérő egy új tévé vásárlásakor, így a használatban lévő készülékek több mint egy harmada 43 colosnál is nagyobb, négyötöde pedig 5 évnél fiatalabb. 

2020. július 4. 11:48

Tovább nőtt a Huawei márkaértéke

A Huawei a tavalyi évhez képest két helyet javítva az előkelő 45. helyen végzett a BrandZ idei Top 100-as listáján. A cég zsinórban ötödik alkalommal kapott helyet a legértékesebb nemzetközi márkákat felvonultató rangsorban, márkaértéke kilenc százalékkal, 29,4 milliárd USD-re nőtt az elmúlt egy évben. 

2020. július 4. 10:01

Új kutatás-fejlesztési központot hoz létre a HMD Global Finnországban

Az új csúcsszínvonalú Kutatási Központ létrejöttével csapatot is bővít a Nokia telefonok otthona. A HMD Global megbízható, biztonságos mobilszolgáltatásai még jobbak lesznek.

2020. július 3. 20:18

Érkezik a Cat S42 strapabíró okostelefon

A Bullitt Group, a Cat phones márka licencpartnere bejelentette, hogy a Cat S42 okostelefon július 6-tól Magyarországon is előrendelhető. A készülék tervezési folyamatába több évnyi kutatás és fejlesztés eredményét építették be, hogy olyan okostelefont alkossanak, ami bírja az állandó szabadtéri munkavégzést. Cat S42 az Extreme Digital weboldalán rendelhető meg javasolt bruttó 94.990 Ft-os fogyasztói áron.

2020. július 3. 17:33

Még mindig alacsony a női informatikusok aránya Magyarországon

Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon – hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley budapesti irodája. A vállalat több programmal is próbál változtatni a helyzeten – éppen a héten végezte el újabb húsz középiskolás lány a Morgan Stanley munkatársai által tartott, Smartiz nevű oktatási és mentorprogramot, és vehette át oklevelét a műszaki pályán dolgozó nők nemzetközi napját követően.

2020. július 3. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás