Kötelező adatszolgáltatás a magánegészségügyben

forrás: Prím Online, 2020. június 2. 14:58

2020. június 1-vel lépett életbe az a szabályozás, amelynek értelmében minden egészségügyi magánszolgáltatónak csatlakoznia kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) és ezen keresztül kell online adatokat küldenie a központi rendszerbe. A rendelkezés mintegy 29 ezer magánpraxist érint, amelyek mostantól kizárólag akkreditált szoftveren keresztül tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A T-Systems leányvállalata, az egészségügyi megoldásokra szakosodott Pan-Inform Kft. a rendelet hatálybalépését megelőzően élesítette magánorvosok számára fejlesztett informatikai rendszerét, amelynek bevezetése az orvostól csupán egy számítógépet, böngészőt és stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolatot igényel. 

Június 1-től az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által akkreditált szoftverre lesz szüksége minden egészségügyi magánszolgáltatóknak ahhoz, hogy adatokat szolgáltathasson az EESZT számára. Ez az az online, központi rendszer, amelyhez 2017 óta fokozatosan csatlakozott minden közfinanszírozott egészségügyi intézmény és háziorvos, és ahol a betegek egészségügyi adatait (korábban felírt receptjeit, ambuláns lapjait, zárójelentéseit) tárolják. A magánszolgáltatók – magánklinikák, magánpraxist működtető orvosok – számára idén január óta elérhető a rendszer, a féléves átmeneti időszakot követően június 1-jével számukra is kötelezővé válik a csatlakozás. A mintegy 29 ezer magánpraxist érintő szabályváltozásnak csak megfelelő digitális infrastruktúra birtokában lehet eleget tenni.

 

A T-Systems 100 százalékos tulajdonában álló Pan-Inform a közelmúltban tette elérhetővé és június 1-jével élesíti magánorvosok számára kifejlesztett, és az ÁEEK által akkreditált informatikai rendszerét, a startMedSol-t. A megoldás kimondottan magánszolgáltatóknak készült és igyekszik egyszerű és egyben hatékony módon támogatni a felmerült igényeket.

 

 

A rendszer az e-receptek felírásán és az EESZT adatszolgáltatáson túl alkalmas saját arculattal tervezett ellátási dokumentáció (beutalók, vizsgálatkérések, egyebek) létrehozására, elektronikus időpont-foglalási rendszer kialakítására vagy a készletgazdálkodás és a raktározás nyomon követésére. Ha egy praxisban több orvos dolgozik, mód van a saját betegkör és önálló előjegyzési naptár használatára is. 

 

„Hazai egészségügyi szakemberek bevonásával fejlesztett alkalmazás nem csupán adatszolgáltatásra alkalmas, hanem további digitális funkciókkal – így például távdiagnosztikával segíti a magánorvosok munkáját” – mondta el Somogyi Tamás a Pan-Inform ügyvezető igazgatója. A szakember szerint mindez az ellátás során és az ellátás szervezésében is hasznos eszköz lehet, hiszen az orvos folyamatosan információt kap a páciensei állapotáról, de adatelemzés révén a praxis működését is monitorozni tudja. 

 

A startMedSol fejlesztésénél az elsődleges szempontok között szerepelt a minél gyorsabb használatba vétel és az egyszerű kezelhetőség. Ennek megfelelően a Pan-Inform orvosokból és informatikusokból álló fejlesztőcsapata egy teljes egészében itthon tárolt adatokkal, felhőalapú megoldást hozott létre, amelyhez elég egy számítógép, egy böngésző és egy stabil, nagy sávszélességű internetkapcsolat felhasználói oldalon. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cég a leginnovatívabbak között Európában

Akár negyedére rövidíti az ipari gépészeti központok, légtechnikai rendszerek és más összetett épületgépészeti megoldások kivitelezési idejét és gyakorlatilag nullára csökkenti az anyagveszteséget egy nemzetközi díjjal elismert magyar technológia. Az Európa tíz leginnovatívabb építőipari cége közé beválasztott GLT Delta az épületszkennelés, a négydimenziós tervezés és az előregyártás kombinálásával vált pécsi családi vállalkozásból európai referenciákkal rendelkező céggé.

2023. június 2. 21:31

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39