Mit tesz értünk a mesterséges intelligencia?

forrás: Prím Online, 2020. június 26. 11:50

A mesterséges intelligencia (MI) régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, hiszen használatával egy új aranykor köszönthet be. Már az 50-es évektől kutatták a területet, de az igazi áttörést 2012ben a deep learning rendszerek hozták el. A nagyvállalatok mellett (mint az Amazon, Microsoft vagy a Google) egyre több KKV is elkezdett a területtel foglalkozni, hiszen a cégek adatvagyona felbecsülhetetlen. Az ITware gyakorlati példákon keresztül mutatta be a hazai nagyvállalatok szakembereinek, hogyan is tudják ők alkalmazni a gépi tanulást saját iparágukban.  A nagysikerű ingyenes webinár öt szakterület esettanulmányain (HR, gyártás, minőség-ellenőrzés, mezőgazdaság, telekommunikáció) keresztül demonstrálta, hol tart ma ez a technológia. A Develor szervezetfejlesztő cég azt is megmutatta, hogyan kezeljük a változás emberi oldalát, hogy a szervezeti ellenállást leküzdve elkötelezetté tegyük munkatársainkat, akiknek hozzáállásától és viselkedésétől függhet a technológia bevezetésének sikere.

A jelenlegi helyzetben sok vállalat halasztja el a tervezett beszerzéseket, csökkenti a fejlesztésre szánt költségkeretét és írja át a 2020-ra kitűzött bevételi terveit. A járvány miatt számos rendezvény elmaradt, viszont az igény a tanulásra, a fejlődésre, az előre menekülésre megmaradt. Az ITware Kft. ebben a megváltozott és nehéz helyzetben a tudásával támogatja környezetét, ezért fizetős rendezvényét átvitte az online térbe, ahol hatalmas sikernek örvend.  

 

„A legtöbb vállalati vezető tisztában van a mesterséges intelligencia használatának előnyeivel, mégis csak kevesen használják jelenleg hazánkban. Azért is hoztuk létre ingyenes webinárunkat, mert szeretnénk konkrét példákon keresztül megmutatni, hol tart valójában ez technológia és mi az, amit már most hasznosítani tudnak a vállalatok. Nagyon örülünk, hogy az eddigi, több mint 120 résztvevőnk 100%-a ajánlaná ezt a webinárt kollégáinak, ismerőseinek.” - mondta el Dankó Sándor, az ITware ügyvezetője.  

 

A HR területén az elmúlt évek során rengeteg változás és technikai fejlődés történt, ma már nem csak a nagyvállalatok engedhetnek meg toborzási, kiválasztási rendszereket. Az egyik képzésajánló rendszer amit  ismertettek, hasonló a webshopok termékajánlóihoz. Segítségével a vállalat dolgozóinak csakis olyan továbbképzéseket ajánlottak automatikusan, ami a végzettségüknek és aktuális tudásszintjüknek megfelelő. Ezzel nőtt a munkvállalói elköteleződés és elégedettség is és csökkent az adminisztrációs teher a HR osztályon.   

 

 

A gyártástechnológia élen jár a mesterséges intelligencia használatban, mivel itt nem csak a selejetképződést lehet megakadályozni, hanem a gépek időelőtti meghibásodását, vagy akár egy teljes részleg leállását. Esettanulmányaikban mélytanuláson alapuló képfelismerő rendszert és egy klasszikus, 50 lépésből álló idősorozatelemzést mutattak be. Ezek segítségével a gyártósorokban akár 30%-kal csökkenhet a selejtképződés és megakadályozható, hogy a drága berendezések idő előtt amortizálódjanak.  

 

A telekommunikáció területén az ügyfél megtartás és lemorzsólódás elkerülésére mutattak be esettanulmányt, melyben gráf-elméletet használtak, mely kiválóan alkalmas szociális hálók elemzéséhez. Ennek segítségével beazonosítható váltak azok az ügyfelek, akik vélhetően nagy befolyással bírnak társaikra, így fontos a vállalat számára ezen ügyfél megtartása, akár személyre szabott ajánlatokkal.  

 

„A mestereséges intelligencia (MI) használata ma már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, a KKV-k üzleti területein is sikeresen alkalmazható. A MI projekt sikerének első lépése az üzleti probléma megértése. Csak ezután következhet az adatok összegyűjtése, megértése és előkészítése, a modellezés, a kiértékelés, majd az üzembehelyezés. Esettanulmányainkat éppen emiatt üzleti perspektívából közelítettük meg. ” - mondta el Budaházy Gábor, az ITware vezető adattudósa. 

 

A rendezvény sorozat folytatódik, tovább bővítve a technikai területet a humán oldallal. Hogyan kezeljük a változás emberi oldalát az előkészítéstől a bevezetésig? Mire kell figyelnie a vezetőknek, hogy a fejlesztéssel töltött idő és a ráfordított erőforrások minél hatékonyabban hasznosulhassanak. Erről a témáról a Develor Tanácsadó Zrt. senior trénere Csirmaz Nándor fog előadást tartani.  

 

A webinár megmutatja annak lehetőségét is, hogy aki számára még inkább ismeretlen a terület, az hogyan indulhat el az alkalmazás útján. Ehhez ötletet adnak a gyakorlati példák, akik pedig már komolyan gondolkodnak az AI bevezetésén az üzleti folyamataikba, azok számára is nyújt megoldást az ITware az AI Clinic terméke segítségével.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden második céget érint a gazdasági bűnözés

A szervezetek közel fele tapasztalt visszaélést vagy pénzügyi bűncselekményt az elmúlt két évben a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felmérése szerint. A vállalkozásokat érintő fenyegetések listáját a kiberbűnözés, az üzleti partnerek által elkövetett visszaélések és a hűtlen kezelés vezeti. Az iparágakat tekintve a technológiai, média- és távközlési ágazatokban volt a legmagasabb a csalások előfordulása, ezeken a területeken a vállalatok kétharmada tapasztalt valamilyen visszaélést. A kutatás arra is rámutat, hogy a jövőben megnövekedhet az ellátási láncokhoz kapcsolódó visszaélések kockázata is.

2022. május 20. 11:25

Új ügyvezető a DEKRA Akademie élén

Kurucsó Zsolt okleveles gépészmérnök végzettséget szerzett, majd pályafutása kezdetén különböző biztosítóknál kárszakértőként, később kárrendezési csoportvezetőként dolgozott. A DEKRA Expert Kft. műszaki vezetője volt gépjármű kategóriában 2007-ig, két évig cégvezetőként, majd 2009-2022 között ügyvezetőként tevékenykedett. A DEKRA Akademie ügyvezetőjeként egy olyan sikeres vállalatot vesz át, amely tavaly összesen 668 képzést indított országszerte,14.713 hallgató részvételével.

2022. május 20. 09:48

Igyunk több vizet

Drink more water – ez a Microdrinkeket gyártó Waterdrop szlogenje, amely most megérkezett Magyarországra is. A vízben oldódó waterdrop kockák speciális eljárással gyengéden kiszárított, majd formába tömörített gyümölcsökből és gyógynövényekből állnak, így természetes tápanyagokban és vitaminokban gazdagok. 

2022. május 19. 21:15

A HONOR Magic4 Pro elnyerte a DxOMark Gold Camera minősítését

A HONOR Magic4 sorozat ismét felkerült a DxOMark toplistájára: ezúttal a HONOR legújabb csúcskategóriás okostelefonja, a HONOR Magic4 Pro érdemelte ki a DxOMark Gold Camera minősítését.

2022. május 19. 20:22

Mindent kézben tartunk

A tesztcsövet a centrifugába kell helyezni, a komponenst a korrekciós pozícióba, a csomagot a szállítószalagra: a legtöbb munkafolyamatban szükség van rá, hogy megfogjuk, majd valahová áthelyezzük a tárgyakat. A modern rendszerekben ezeket a pick-and-place műveleteket automatizált megfogók végzik. Ezeknek több millió egymást követő mozdulat során ugyanolyan erőteljesen és finoman, precízen és megbízhatóan kell működniük. Az ehhez szükséges erőt egyre inkább villanymotorok biztosítják: amilyen például a FAULHABER BX4 egysége. A Zimmer Group többek között a laboratóriumi folyamatok automatizálására is gyakran használt új GEP2000 sorozatú megfogóinál is ezt a megoldást választotta.

2022. május 19. 18:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24