A második hullám lehet az igazi erőpróba a munkaerőpiacon

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 26. 12:33

Az emberiség bármit megadna azért, hogy elkerüljük a koronavírus-járvány második hullámát, ugyanakkor az már nem érné felkészületlenül a cégeket. A fertőzés terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedések elképesztő gazdasági károkat okoztak. Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint több az álláskereső, mint a vírust megelőzően, viszont a minőség rosszabb, az emberek rossz állapotban vannak, a vállalatok pedig nem merik rájuk bízni azt a munkát, amire szakértőt keresnek.

Miután a koronavírus március elején megjelent Magyarországon, a járvány terjedését megállítani hivatott intézkedések miatt gyakorlatilag megállt az élet nemcsak itthon, hanem az egész világon, így pedig számos szektorban több százezren vesztették el munkájukat hazánkban. A gazdaság felfutóban volt, csak az nem dolgozott, aki nem akart, és lasszóval fogták a munkaerőt. A járvány miatt ez véget ért, és egy esetleges második hullám ismét a feje tetejére állíthatja a munkaerőpiacot.

 

Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa arról beszélt, hogy sokkal több ma az álláskereső, mint a vírust megelőzően volt, ugyanakkor a minőség rosszabb.

 

„Sokkal több jelöltet kell meghallgatni, mire megtalálja a cég az igazit. Egy állásunkra például most háromszázan jelentkeztek, ami januárban még elképzelhetetlen lett volna. Óriási szám ez, de még egyikük sem került be állásinterjúra, mert a teszteken elbuktak. Nem merném rájuk bízni azt a munkát, amire embert keresünk” – fogalmazott a vezetési és toborzási szakértő, hozzátéve, hogy alacsony a boldogságfaktoruk a munkavállalóknak, nem célokban gondolkoznak, hanem veszteségben.

 

Nemes-Nagy Szilvia

 

Emlékeztetett: a járvány kezdetén sokan azokat a munkatársakat küldték el, akiket már korábban is el kellett volna, ők vannak most nagy többségben az álláskeresők körében. Kiemelte, hogy a cégek felelőssége is nagy, mert bármilyen mélyponton is van egy munkavállaló, ha a vállalatban nem érez stabilitást, inkább továbbáll.

 

Bár sokan leállították a munkaerő-felvételt a tavaszi hónapokban, mert nem tudtak személyesen találkozni a jelöltekkel, a Performia Hungary Kft. ügyfelei előnybe kerültek, hiszen a toborzás 95 százaléka eddig is az online térben zajlott.

 

Hogyan lehetséges online végezni a munkaerő-felvétel nagy részét?

„Az Interspeedia szoftverünk a járvány előtt is óriási segítség volt a cégeknek, de most derült csak ki igazán, mennyire életmentő tud lenni. Nekünk nem kellett szüneteltetni a toborzást, sőt, el tudjuk hozni azokat az álláskeresőket, akiket máskor magasabb fizetéssel vagy divatosabb irodával elcsábítottak volna előlünk.” - mesélte a szakértő.

 

Az Interspeedia toborzószoftver egy olyan program, aminek segítségével a cég egy felületen tárolhatja az összes jelölt összes információját - GDRP-biztos módon - és innen kommunikálhat velük. Nemes-Nagy Szilvia elmondta, hogy korábban a HR-es munkatársaknak Excel-mágusnak kellett lenniük és napi 200 e-mailt megírniuk, hogy kézben tartsanak egy komolyabb toborzási feladatot. Ha mindez egy átltátható, online felületen zajlik, az rengeteg időt megspórol, így sokkal gyorsabban tud kommunikálni egy cég a legjobb jelöltekkel.

 

Márpedig a munkaerő-felvételben is kulcskérdés a gyorsaság. A toborzási specialista szerint a jó jelöltekkel úgy kell bánni, mint a forró krumplival, a lehető leggyorsabban kell kezelni őket, különben elhappolhatják őket előlünk.

 

„Ma már mindenhez programokat és alkalmazásokat használunk, a toborzás pedig valahogy a 20. században ragadt. Igyekszünk berángatni a 21. századba, hiszen látjuk, mennyivel jobbak így az eredmények” - jegyzi meg Nemes-Nagy Szilvia.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05