Jövő héten startol a think.BDPST

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 27. 12:29

Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének részvételével zajló beszélgetéssel nyílik meg jövő pénteken az egyik legfontosabb regionális innovációs konferencia Budapesten. A transzparenciáért és értékekért felelős biztos először vesz részt magyar szervezésű konferencián. Az Antall József Tudásközpont által szervezett think.BDPST ingyenesen követhető eseményén többek között szó esik a transzparencia és a demokrácia biztosításának lehetőségeiről a digitális innováció jelentette kihívások keretei közt, valamint az európai értékek védelméről is beszél majd a cseh biztos. 

Vajon hogyan alakul az adatvédelem a COVID után és hogyan biztosítható az adataink megfelelő kezelése a jelenlegi helyzetben? Mit várhatunk a tech óriásoktól, a social media felületeket birtokló vállalatoktól az adatkezelés, a cenzúra, a transzparencia vagy akár az adófizetés terén? Tényleg forradalmasíthatja az okos városok fejlődését és az önvezető autók mindennapivá válását az 5G terjedése? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad majd a think.BDPST konferencia, amely október 2-án hozza el a jövő innovációs kérdéseit Budapestre, virtuálisan pedig minden érdeklődő otthonába. 

 

Transzparencia és demokrácia – mit adhat az innováció? 

Az Antall József Tudásközpont ötödik alkalommal szervezi meg együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal a régió legjelentősebb innovációs konferenciáját, amely a legégetőbb, jövőnket érintő kérdésekkel foglalkozik évről évre. Az eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő mellett kiemelt előadóként ezúttal az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is részt vesz, aki az innovációnak a jogállamiságot és az európai értékeket érintő kérdéseit is tárgyalja majd. Többek között beszél majd arról, hogy a transzparencia biztosításában, a demokrácia és a demokratikus értékek megvédésében, a társadalmi rendszerek javításában milyen szerepe lehet a technológiai fejlődésnek.

 

 

Tényleg mindent tudnak rólunk az online rendszerek? 

Ugyancsak aktuális témát bont majd ki a jelenlegi és a vírushelyzetet követő adatvédelmi lehetőségekről szóló panelbeszélgetés is az idei think.BDPST-en. Az adataink megosztása mindennapjaink részévé váltak, sokan pedig nem is gondolják, hogy az online rendszerek mennyit tudnak rólunk. A COVID miatt pedig újabb dilemmák láttak napvilágot az adataink védelmével kapcsolatban: például a járvány első hulláma során számos mobilalkalmazás jelent meg, melyek célja a kontaktkutatás támogatása volt, ugyanakkor olyan személyes információkhoz is hozzáférést adtak ezek a rendszerek, mint, hogy hol és kivel tartózkodunk éppen. Vajon meddig lehet elmenni ebben a kérdésben? Mi a helyes és mi a helytelen? És ezt ki dönti el? A beszélgetés során többek között az EU adatvédelmi biztosa, Wojciech Wiewiorowski, Dr. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, és más szakemberek vitatják meg ennek a sok ponton még ingoványos területnek a kérdéseit.

 

Fake news és cenzúra – sok kérdést vet fel a Facebook

A konferencián mindemellett szó lesz még a tech óriások, mint a Facebook vagy a Google szabályozási kérdéseiről. Varga Judit igazságügyi miniszter választ ad arra például, hogy egyáltalán EU-s vagy lokális szinten érdemes-e a tech vállalatok működését szabályozni, mit várhatunk el a Facebooktól a cenzúra terén, illetve az adatvédelemben. Milyen adózási lehetőségek merülhetnek fel helyi szinten a tech vállalatok kapcsán és hogyan harcolhatunk a fake news terjedése ellen.

 

Külföldi szakemberek a jövő kérdéseiért

A virtuálisan ingyenesen nyomon követhető eseményen többek között olyan neves szakemberek vesznek részt, mint H.E. Ronan Gargan, magyarországi ír nagykövet, Jakub Boratyński, az EU Bizottság cyberbiztonságért és digitális magánélet védelméért felelős csoportjának vezetője, Andrej Bederka, a Szlovák Nemzeti Koalíció digitális készségekért és munkákért felelős képviselője, valamint Eva Škorničková, cseh nemzetiségű adatvédelmi és IT biztonsági szakértő.

 

A konferencia folyamatosan frissülő programja és az online regisztráció az alábbi linken érhető el: https://think.bdpst.org

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Debütál a ChatMate, az interaktív chatbot

Mára az internet és az okostelefonok a fiatalok életének szerves részévé váltak, azonban a túlzott online jelenlét és a felkészületlen nethasználat folyamatos kockázatot jelenthet, miközben éppen ezt, a 13-18 éves korosztályt nehéz elérni a tudatosító programokkal. A március 27. és 31. között zajló Digitális Témahét alkalmából a fiatalok szokásaira rezonálva egy új online megoldást indít a ProSuli: a ChatMate interaktív módon ad tudást az online zaklatás, a digitális lábnyom és a digitális jóllét témakörökről, amelyben a fiatalok segítőpartnere a színész-énekes Miller Dávid.

2023. március 27. 21:20

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Közösségi finanszírozással segítené az iskolákat a Redmenta

Befektetésért indult a Cápák Közöttbe a digitális oktatás úttörőjeként ismert Redmenta, cápatörténelmi ajánlatot kaptak. Most a közösség erejét hívják segítségül, hogy megoldásukat minél több iskolába elvihessék országszerte. 

2023. március 27. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08